Ελλάκτωρ: Οι στόχοι της ΑΜΚ – Περικοπή κόστους 98 εκατ. έως το 2023
Την πεποίθηση ότι οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ θα στηρίξουν την προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, κατά την επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευσης της 2ας Απριλίου, εξέφρασε η διοίκηση του ομίλου, υπό το διευθύνοντα σύμβουλο Άρη Ξενόφο, κατά τη σημερινή παρουσίαση των βασικών σημείων της διαδικασίας.
Η ΑΜΚ
Τα κεφάλαια, τα οποία θα αντληθούν από την προτεινόμενη αύξηση, θα διατεθούν προκειμένου να καλύψουν επενδύσεις ύψους περίπου 20,5 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων στους τομείς της ενέργειας. Ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ περίπου θα διατεθεί για τη συμμετοχή της Ελλάκτωρ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της, Άκτωρ. Από τα παραπάνω ποσά θα αφαιρεθούν αναλογικά τα έξοδα της έκδοσης των νέων μετοχών και το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντλήσει η Άκτωρ θα διατεθεί με στόχο να καλύψει υποχρεώσεις από δραστηριότητες του εξωτερικού, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, αλλά και τις υποχρεώσεις της στην ελληνική αγορά, 45 εκατ. ευρώ και 55 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Στόχος είναι η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.
Όπως ακόμη αναφέρθηκε, το πρώτο τρίμηνο του 2021, η Ελλάκτωρ στήριξε την Άκτωρ με 13 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι, μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, η θυγατρική εταιρεία θα είναι δυνατόν να υποστηριχθεί περαιτέρω χρηματοδοτικά από τις τράπεζες. Εξετάζεται ακόμη, η ενδιάμεση χρηματοδότηση (bridge financing) της Άκτωρ μέχρι να πραγματοποιηθεί η ΑΜΚ.
Σχέδιο περικοπής κόστους
Σε συνδυασμό με την ΑΜΚ, η διοίκηση της Ελλάκτωρ πρόκειται να υλοποιήσει σχέδιο περικοπής κόστους με στόχο την εξοικονόμηση, μέχρι τα τέλη του 2023, 98 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, όπως αναφέρθηκε, η διοίκηση της Ελλάκτωρ σχεδιάζει και αξιολογεί εναλλακτικά σενάρια ενδιάμεσης χρηματοδότησης για να καλυφθούν οι άμεσες κεφαλαιακές ανάγκες της Άκτωρ, επιδιώκοντας τη σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων με προμηθευτές και συνεργάτες. Οι στόχοι της εισηγμένης περιλαμβάνουν τον εξορθολογισμό του κόστους και την επαναδιαπραγμάτευση υφιστάμενων συμβάσεων, τον επανασχεδιασμό της εσωτερικής οργανωτικής δομής, με στόχο την επίτευξη αποτελεσματικότητας, υπευθυνότητας και των εσωτερικών συνεργασιών και τη συνεχή και συστηματική παρακολούθηση της προόδου των έργων. Τα “μέτρα” αυτά υιοθετούνται, ήδη, κι εκτιμάται ότι θα επιτρέψουν την εξοικονόμηση κόστους 31 εκατ., 20 εκατ. και 18 εκατ. ευρώ τα έτη 2021, 2022 και 2023, αντίστοιχα.
Προτεραιότητα αποτελεί και η απεμπλοκή του τομέα της κατασκευής από ζημιογόνες δραστηριότητες του εξωτερικού πλην της Ρουμανίας.
Όπως αναφέρθηκε, η εισηγμένη είναι σε θέση προκειμένου να συμμετάσχει στη διεκδίκηση έργων που θα δημοπρατηθούν την επόμενη πενταετία και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News