BUSINESS & FINANCE

Ανεβάζει τους στόχους για την ελληνική οικονομία η ING

Πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, έως πότε θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Ανεβάζει τους στόχους για την ελληνική οικονομία η ING

Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ελληνική οικονομία προχωρά η ING με τελευταία έκθεσή της. Ο επενδυτικός οίκος περιμένει ανάπτυξη 3% φέτος (έναντι εκτιμήσεων για 2,2% που είχε εκφράσει το Νοέμβριο) και 4,2% το 2022 (έναντι 3,4%).

Ο οικονομολόγος της ING Πάολο Πιτσόλι τονίζει, ωστόσο, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης του 2021 θα εξαρτηθούν από την ταχύτητα των εμβολιασμών, αφού αυτή θα ορίσει το «άνοιγμα» της οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσιμης τουριστικής σεζόν.

Όπως επισημαίνει η ING, η Ελλάδα έχει εμβολιάσει πλήρως το 3,6% του πληθυσμού και έχει χορηγήσει την πρώτη δόση στο 7,2%, κάτι που θεωρείται μία καλή επίδοση με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Παρόλα αυτά, η συλλογική ανοσία απέχει ακόμα πολύ, καθώς η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποφύγει τις ελλείψεις εμβολίων που ήδη σημειώνονται σε άλλες χώρες. «Ακόμα και με την αναμενόμενη αισθητή επιτάχυνση των εμβολιασμών το δεύτερο τρίμηνο του 2021, υποψιαζόμαστε ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να άρει σταδιακά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης κατά τους επόμενους –λίγους- μήνες και κάποια από αυτά θα συνεχίσουν να ισχύουν το καλοκαίρι, για να προστατευτεί η κρίσιμη τουριστική σεζόν», σημειώνει ο οίκος.

Αντίστοιχα, η άρση των μέτρων προστασίας της απασχόλησης χαρακτηρίζεται σαν μία «ευαίσθητη άσκηση», με δεδομένο, άλλωστε, ότι το πρόγραμμα αναστολών συμβάσεων περιόρισε τη συρρίκνωση της απασχόλησης μόλις στο 0,9% και κράτησε το ποσοστό ανεργίας σχεδόν σταθερό (στο 16,2% το Νοέμβριο).

Ανεβάζει τους στόχους για την ελληνική οικονομία η ING-1

Εκτίμηση της ING είναι ότι η άρση των μέτρων στήριξης θα αρχίσει μόνο όταν η κρίσιμη φάση της πανδημίας έχει τελειώσει. «Με τις νέες, πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις να γίνονται κυρίαρχες, αυτό δεν φαίνεται να πλησιάζει, δυστυχώς», τονίζει ο Πιτσόλι και προβλέπει ότι στο επόμενο διάστημα, τα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων θα ωφελούνται από το σχετικά ευνοϊκό πληθωριστικό περιβάλλον.

Από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, θα αρχίσουν να επιδρούν θετικά στην ελληνική οικονομία και οι εισροές των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Η ING επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα εκμεταλλευτεί τόσο το σκέλος των επιδοτήσεων (από το οποίο θα εισρεύσουν 17,8 δισ. ευρώ, με πιθανές προσαρμογές προς τα κάτω λόγω του υψηλότερου των εκτιμήσεων ΑΕΠ του 2020) όσο και το σκέλος των δανείων (περίπου 12,6 δισ. ευρώ). Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θέλει να μεγιστοποιήσει τη χρήση των επιδοτήσεων, χρησιμοποιώντας δάνεια για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας. Έτσι, η ING υπολογίζει ότι εάν γίνει αίτημα για  την επιλογή της προ-χρηματοδότησης τόσο για τις επιδοτήσεις όσο και για τα δάνεια, περίπου 3,7 δισ. ευρώ θα γίνουν διαθέσιμα το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Τι κρύβεται πίσω από τη θετική έκπληξη του ΑΕΠ

Αναφερόμενος στα στοιχεία του ΑΕΠ που έδειξαν συρρίκνωση 8,2% για το σύνολο του 2020, ο Πιτσόλι της ING επισημαίνει ότι οι συνέπειες της πανδημίας στην ελληνική οικονομία αποδεικνύονται μικρότερες των προβλέψεων. Μάλιστα, τονίζει ότι εάν η Ελλάδα δεν είχε υψηλότερη έκθεση στον τουρισμό και μικρότερο βιομηχανικό τομέα, τότε θα είχε εμφανίσει καλύτερες επιδόσεις από χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Παρότι αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα επλήγη από την πανδημία με σχετική καθυστέρηση, η ING φαίνεται να έχει εκπλαγεί από τα στοιχεία για το ΑΕΠ. Και αυτό γιατί τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν αναβάθμιση της ανάκαμψης του γ΄ τριμήνου (στο 3,1% σε τριμηνιαία βάση) και ανάπτυξη 2,7% σε τριμηνιαία βάση στο δ΄ τρίμηνο. «Το τελευταίο αποτελεί έκπληξη,   καθώς μία τέτοια ισχυρή ανάκαμψη θα είχε σημειωθεί σε μία περίοδο όπου η Ελλάδα εισήλθε σε lockdown, για να περιορίσει τον ιό», σημειώνει ο οίκος. Η πιθανότερη εξήγηση βρίσκεται στην αύξηση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 32% (σε τριμηνιαία βάση) στο δ΄ τρίμηνο, την ώρα που η ιδιωτική κατανάλωση συρρικνώθηκε, σημειώνει η ανάλυση, με τον Πιτσόλι να προβλέπει ότι τα στοιχεία αυτά ίσως να αναθεωρηθούν αργότερα.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News