Μπάφετ: Από την πρώτη του μετοχή στα 11, έως το κλαμπ των 100 δισ. δολαρίων
Η περιουσία του Γουόρεν Μπάφετ έσπασε επιτέλους το φράγμα των 100 δισ. δολαρίων, κάτι που σημαίνει ότι ο πιο συμπαθής από τους κροίσους αυτού του κόσμου μπήκε πλέον στο «κλαμπ» όπου βρίσκονται ο Έλον Μασκ, ο Τζεφ Μπέζος και ο Μπιλ Γκέιτς.
Ο 90χρονος πρόεδρος της Berkshire Hathaway, που θεωρείται ο πιο επιτυχημένος επενδυτής του κόσμου, είδε τη μετοχή της εταιρείας του να ανεβαίνει σε επίπεδα ρεκόρ φέτος.
Παρότι ο Μπάφετ εμφανίζεται στις λίστες με τους πλουσιότερους του κόσμου εδώ και δεκαετίες, δεν είχε περάσει το φράγμα των 100 δισ. δολαρίων ποτέ έως τώρα. Ένας λόγος, βέβαια, είναι το μεγάλο φιλανθρωπικό του έργο, αφού από το 2006 έχει δωρίσει μετοχές της Berkshire Hathaway αξίας άνω των 37 δισ. δολαρίων. Άλλωστε, ο Μπάφετ ίδρυσε μαζί με το ζεύγος των Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς το Giving Pledge, μία καμπάνια που έχει στόχο να ενθαρρύνει τη φιλανθρωπία των δισεκατομμυριούχων.
Ο πλούτος του Μπάφετ προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από το ένα έκτο της Berkshire Hathaway που κατέχει. Πρόκειται για μία εταιρεία αξίας 600 δισ. δολαρίων, που είδε τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 15% φέτος, ξεπερνώντας τα 400.000 δολάρια. Ο επενδυτικός γίγαντας του Μπάφετ έχει επενδύσει στην Apple και σε άλλες τεχνολογικές μετοχές, οι οποίες είδαν την αξία των μετοχών τους να ενισχύεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η Berkshire Hathaway ήταν μία εταιρεία υφασμάτων υπό κατάρρευση το 1964, όταν ο Μπάφετ πήρε τον έλεγχό της. Σήμερα, έχει στην κατοχή της περισσότερες από 90 επιχειρήσεις.
Αγόρασε την πρώτη του μετοχή στα 11
Ο Γουόρεν Μπάφετ ήταν 10 χρόνων όταν αποφάσισε πως αυτό που ήθελε να κάνει στη ζωή του ήταν να βγάζει χρήματα. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που έκανε στη Νέα Υόρκη με τον πατέρα του, συνέφαγε με τον Ολλανδό Ατ Μολ, έναν εντυπωσιακό χρηματιστή της Wall Street. «Μετά το γεύμα, ήρθε ένας τύπος με ένα δίσκο, που είχε πάνω του διάφορα είδη από φύλλα καπνού. Ο κ. Μολ διάλεξε τα φύλλα που ήθελε και εκείνος του έφτιαξε ένα πούρο. Και τότε σκέφτηκα: Αυτό είναι, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό. Ένα πούρο κατά παραγγελία», θυμάται ο Μπάφετ για την ημέρα που έμελλε να καθορίσει την υπόλοιπη ζωή του.
Ένα χρόνο αργότερα, ο άνθρωπος που σήμερα θεωρείται ο σπουδαιότερος επενδυτής όλων των εποχών, δοκίμασε για πρώτη φορά την τύχη του στη Wall Street. Στα 11 χρόνια του αγόρασε τρεις μετοχές της πετρελαϊκής Cities Services Preferred, στα 38 δολάρια. Παρότι η τιμή της μετοχής κατρακύλησε ως τα 27 δολάρια, ο νεαρός Μπάφετ παρέμεινε ψύχραιμος και δεν την πούλησε παρά μόνο όταν άγγιξε τα 40 δολάρια, βγάζοντας ένα μικρό κέρδος. Όταν τελικά είδε την τιμή της Cities Services Preferred να εκτοξεύεται σχεδόν στα 200 δολάρια, λίγο καιρό αργότερα, ο Μπάφετ πήρε ένα καλό μάθημα και εμπνεύστηκε την επενδυτική στρατηγική για την οποία είναι διάσημος μέχρι και σήμερα: «Buy and hold», ή «αγόρασε και περίμενε», όπως θα λέγαμε στα ελληνικά.
Αυτή ακριβώς η τακτική του έχει δώσει μια περιουσία 85 δισ. δολαρίων και τον τίτλο του τρίτου πλουσιότερου ανθρώπου στη γη. Άλλωστε, η στρατηγική του «buy and hold» υπόσχεται να κάνει τον καθένα εκατομμυριούχο. Εάν κάποιος είχε επενδύσει 1.000 δολάρια στη μετοχή της Berkshire Hathaway το 1964, δηλαδή τη χρονιά που η εταιρεία εξαγοράστηκε πλήρως από τον Μπάφετ για να γίνει το επενδυτικό του όχημα, σήμερα θα είχε στα χέρια του μια επένδυση λίγο μεγαλύτερη των 10 εκατ. δολαρίων.
Αυτό ακριβώς το άγγιγμα του Μίδα είναι που έδωσε στον Μπάφετ το παρατσούκλι «ο σοφός της Όμαχα» και μετέτρεψε την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway στο «Γούντστοκ του καπιταλισμού». Μπορεί πέρυσι η γενική συνέλευση να έγινε virtual εξαιτίας της πανδημίας, όμως σε μία τυπική χρονιά, μερικές δεκάδες χιλιάδες μέτοχοι της εταιρείας του Μπάφετ συγκεντρώνονται στην Όμαχα για ένα παράξενο τετραήμερο φεστιβάλ που τα έχει όλα. Περίπτερα όπου οι δεκάδες επιχειρήσεις που έχουν εξαγοραστεί από την Berkshire πωλούν τα προϊόντα τους, επενδυτικά σεμινάρια, ευκαιρίες για networking, παρουσιάσεις βιβλίων, ακόμα και διασημότητες.
Κάθε χρόνο, χαμένος μέσα στο πλήθος και τα περίπτερα, ο πιο συμπαθής από τους κροίσους αυτού του κόσμου παίζει χαρτιά, τρώει παγωτά, ποζάρει για selfies με τους θαυμαστές του και κυρίως πίνει τη μία Coca Cola μετά την άλλη. Αυτή η λατρεία του για το αναψυκτικό που θεωρείται συνώνυμο του αμερικανικού τρόπου ζωής, ήταν που τον οδήγησε το 1988 να επενδύσει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια στην Coca Cola Company. «Αποτελούμαι κατά το ένα τέταρτο από Coca Cola», είχε πει κάποτε στο περιοδικό Fortune, αποκαλύπτοντας ότι πίνει τουλάχιστον πέντε κουτάκια την ημέρα.
Άλλωστε, ο Μπάφετ ζει την «all American» καθημερινότητα και διαμορφώνει το χαρτοφυλάκιό του αναλόγως. Πιστός στην αρχή του να μην επενδύει σε εταιρείες τις οποίες δεν καταλαβαίνει, προτιμά εδώ και πέντε δεκαετίες να ποντάρει στον Αμερικανό καταναλωτή. Σήμερα, η Berkshire Hathaway πουλά στους Αμερικανούς τα πάντα: Από τούβλα και μπαταρίες έως εσώρουχα και καουμπόικες μπότες. Με δραστηριότητες από τη μεταποίηση έως το λιανεμπόριο και από τις ασφάλειες έως τους σιδηροδρόμους, οι θυγατρικές της Berkshire Hathaway απασχολούν 390.000 άτομα, όμως κυρίως παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες που κινούν την πανίσχυρη αμερικανική εμπορική μηχανή.
Όσο για τον ίδιο τον Μπάφετ, που πλέον έχει περιουσία 100 δισ. δολαρίων, είναι γνωστός για το λιτό τρόπο ζωής του. Μετακινείται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ζει ακόμα στο ίδιο σπίτι που αγόρασε το 1957 αντί 31.500 δολαρίων και τρώει στα McDonald’s πληρώνοντας με κουπόνια.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News