Business & Finance Τετάρτη 10/03/2021, 16:12
BUSINESS & FINANCE

Σε υψηλό 13 μηνών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Σε υψηλό 13 μηνών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 13 μηνών εμφάνισε ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, σε ακόμη μία ένδειξη ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο ετήσιος πληθωρισμός ενισχύθηκε στο +1,7% έναντι +1,4% τον Ιανουάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2020.

Σε μηνιαίο επίπεδο, παράλληλα, ο δείκτης τιμών αυξήθηκε στο +0,4%. Και οι δύο επιδόσεις κινήθηκαν εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών του πρακτορείου Reuters.

Εξαιρώντας, πάντως, τους ευμετάβλητους κλάδους των τροφίμων και της ενέργειας, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο +1,3% σε ετήσιο επίπεδο και στο +0,1% σε μηνιαίο επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομαλοποίηση του πληθωρισμού έχει πυροδοτήσει σειρά ανησυχιών ανάμεσα στους επενδυτές, οι οποίοι δεν αποκλείουν μια πρόωρη άρση των υπερχαλαρών νομισματικών μέτρων της Federal Reserve.

O φόβος αυτός, μάλιστα, έχει οδηγήσει την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου στα επίπεδα του 1,5% – 1,6%, δηλαδή σε υψηλό τουλάχιστον 12 μηνών.

Από την πλευρά της, βέβαια, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να προβεί σε «βιαστικές κινήσεις», μη θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News