Χρηματιστήριο: Πώς έκανε το «κλικ» έστω και με δύο μήνες καθυστέρηση
Ό,τι αναμενόταν να γίνει τον Ιανουάριο, τελικά φαίνεται ότι καθίσταται πραγματικότητα τον Μάρτιο. Κι αυτό, διότι έστω και με δύο μήνες καθυστέρηση, το Χρηματιστήριο Αθηνών μοιάζει να έχει «βρει» το ανοδικό momentum του τελευταίου διμήνου του 2020.
Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης έχει καταφέρει όχι μόνο να εξαλείψει όλες τις απώλειες από τις αρχές του έτους -μετά τον αδύναμο Ιανουάριο (-7%)- αλλά έχει «γυρίσει» και σε θετικό έδαφος (+2%), θέτοντας τις βάσεις για την ανακατάληψη του υψηλού 12μήνου (827 μονάδες).
Όπως είχε συμβεί και τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει ράλι της τάξης του 30%, το… κλικ στο Χρηματιστήριο Αθηνών έγινε χάρη στην εμφάνιση τριών αναγκαίων προϋποθέσεων: Προσδοκίες, υψηλός τζίρος, ανάκαμψη τραπεζών.
Προσδοκίες
Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν δεδομένη την ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κατά το β’ εξάμηνο του 2021 και κυρίως, κατά το 12μηνο του 2022. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συγκεκριμένο, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,5% φέτος και κατά 5% το επόμενο έτος. Συνολική ανάκαμψη, επομένως, της τάξης του 8,5% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή το «πισωγύρισμα» του 2020 (-8,2%).
Κινητήριος μοχλός αυτής της δυναμικής αποτελεί, σε μεγάλο βαθμό, η προσεχή τουριστική σεζόν -σε συνδυασμό πάντα με το Ταμείο Ανάκαμψης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την προσέλκυση περίπου του 50% των τουριστών του 2019. Δηλαδή περισσότερους από 15 εκατ. επισκέπτες έναντι μόλις 7,3 εκατ. επισκεπτών το 2020.
Η πορεία των εμβολιασμών, την ίδια ώρα, -παρά τα αρχικά εμπόδια- φαίνεται ότι έχει πάρει τον δρόμο της. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί, γεγονός το οποίο συνιστά έναν θετικό οιωνό για την απόκτηση της πολυπόθητης ανοσίας, η οποία θα μας φέρει πιο κοντά σε ένα πιο «κανονικό» καλοκαίρι.
Φυσικά, η επίτευξη των τουριστικών στόχων δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την Ελλάδα, καθώς μεγάλο ρόλο θα διαδραματίσει και η πορεία των εμβολιασμών σε βασικές χώρες – πηγές των τουριστικών ροών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ κ.α.
Υψηλός τζίρος
Σ’ αντίθεση με τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, όταν ο ημερήσιος τζίρος σε ελάχιστες περιπτώσεις ξεπέρασε τα 70 εκατ. ευρώ, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 5ημέρου το ενδιαφέρον των επενδυτών χαρακτηρίζεται ως αρκετά ικανοποιητικό.
Στις 26 Φεβρουαρίου, ενδεικτικά, ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε σε 84 εκατ. ευρώ, ενώ την 1η Μαρτίου και στις 2 Μαρτίου ανήλθε σε 72 και 76 εκατ. ευρώ. Στις 3 Μαρτίου δε, παρά τη μερική διόρθωση, ο τζίρος και πάλι κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, φθάνοντας τα 78 εκατ. ευρώ.
Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι η ελληνική αγορά καθίσταται εκ νέου ελκυστική στους ξένους επενδυτές, σηματοδοτώντας την εισροή ξένων κεφαλαίων, τα οποία στηρίζουν την ανοδική κίνηση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μεγάλα funds περιόρισαν σημαντικά τις short θέσεις τόσο στις τράπεζες όσο και στις μεγάλες εταιρείες του FTSE Large Cap.
Από την πλευρά της, η Societe Generale, σε πρόσφατο σημείωμά της, εκτιμά ότι οι αλλαγές στις σταθμίσεις των δεικτών του FTSE Russel Emerging Market θα ωφελήσουν σημαντικά τις ελληνικές μετοχές, πυροδοτώντας εισροές 57 εκατ. δολαρίων και εκροές μόλις 9 εκατ. Δολαρίων.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση Viohalco, η οποία από τις 22 Μαρτίου θα εισαχθεί σε τέσσερις δείκτες του Stoxx, με αποτέλεσμα ήδη να βρίσκεται σε υψηλό 19 μηνών, ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 4,3 ευρώ (σ.σ. για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2019).
Τράπεζες
Φυσικά, τίποτα δεν θα είχε συμβεί, χωρίς την ευγενική «χορηγία» του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος για πρώτη φορά από τις 21 Ιανουαρίου «διέσπασε» τις 500 μονάδες. Μάλιστα, όχι μόνο δεν έμεινε εκεί, αλλά κατάφερε να απορροφήσει όλες τις απώλειες του 2021 (σ.σ. βρίσκεται στο +1,23%), καθώς και να περιορίσει τη «χασούρα» του τελευταίου 12μηνου κάτω από τις 10 ποσοστιαίες μονάδες (-9%).
Το ανοδικό ράλι, το οποίο μέσα στο τελευταίο πενθήμερο υπερέβη το 12%, βρήκε ερείσματα στην επίσπευση των προσπαθειών των τραπεζικών διοικήσεων να απομειώσουν το μεγάλο μέγεθος των «προβληματικών» δανειακών χαρτοφυλακίων.
Η Alpha Bank, συγκεκριμένα, προέβη στην πώληση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), αξίας 10,2 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα άντλησε 500 εκατ. ευρώ, μέσω της έκδοση Tier 2 ομολόγου. Όλες αυτές οι κινήσεις, αφενός βελτίωσαν σημαντικά την κεφαλαιακή της επάρκεια, αφετέρου μείωσαν τον δείκτη NPEs στο 24% από 43% τον Σεπτέμβριο του 2020.
Από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς, αφού πρώτα κατάφερε να «ξεφορτωθεί» το 30% του πακέτου τιτλοποίησης Vega, συνολικής αξίας 4,9 δισ. ευρώ, ετοιμάζεται για την προαναγγελθείσα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Η επιτυχής άντληση των συγκεκριμένων χρημάτων θα αποτελέσει νέα ψήφο εμπιστοσύνης, εξασφαλίζοντας περαιτέρω ώθηση στην εξυγίανση του ισολογισμού της.
- Alpha Bank 0,95 ευρώ
-0,44 από τις αρχές του έτους
-23,6% στο τελευταίο 12μηνο
Υψηλό έτους 0,985 ευρώ
Υψηλό 12μηνου 1,222 ευρώ
- Eurobank 0,6547 ευρώ
+13,17% από τις αρχές του έτους
+9,5% στο τελευταίο 12μηνο
Υψηλό έτους 0,689 ευρώ
Υψηλό 12μηνου 0,689 ευρώ
- ΕΤΕ 2,33 ευρώ
+3,05% από τις αρχές του έτους
+16,91% στο τελευταίο 12μηνο
Υψηλό έτους 2,36 ευρώ
Υψηλό 12μηνου 2,36 ευρώ
- Τρ. Πειραιώς 0,782 ευρώ
-39,85% από τις αρχές του έτους
-59,31% στο τελευταίο 12μηνο
Υψηλό έτους 1,335 ευρώ
Υψηλο 12μηνου 1,89 ευρώ
Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν
Ωστόσο, έχοντας και την εμπειρία του παρελθόντος, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο για το επόμενο διάστημα. Η «συντήρηση» του ανοδικού ράλι αφενός προϋποθέτει τη διατήρηση όλων των παραπάνω παραμέτρων, αφετέρου καθιστά αναγκαία την αποφυγή των επικίνδυνων ατραπών.
Μια απογοητευτική επίδοση στον τουριστικό κλάδο, μια λιγότερο δυναμική ανάκαμψη στο β’ ή στο γ’ τρίμηνο του 2021, καθώς και πιθανή παράταση των περιοριστικών μέτρων και μετά το Πάσχα, αναμφίβολα, θα επηρεάσουν αρνητικά την ελληνική αγορά.
Κίνδυνος φυσικά, απορρέει κι από τις προαναγγελθείσες ΑΜΚ τόσο στην Τρ. Πειραιώς όσο και στην Aegean, καθώς η επιτυχία τους αποτελεί κρίσιμο παράγοντα όχι μόνο για τις ίδιες, αλλά για το σύνολο της ελληνικής αγοράς. Το ίδιο ισχύει και για τις επικείμενες ομολογιακές εκδόσεις των Motor Oil και ΔΕΗ.
Ενδεχόμενη κάλυψη των εταιρικών εκδόσεων μέσω της ανατροφοδότησης των υπαρχόντων κεφαλαίων θα αποτελέσει αρνητική εξέλιξη. Αντίθετα, η προσέλκυση νέων, «φρέσκων» κεφαλαίων από το εξωτερικό θα συνιστά το πλέον ευκταίο σενάριο, επισφραγίζοντας την έναρξη του ανοδικού rebound για τη Λεωφόρο Αθηνών.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News