Τράπεζες: Ο μεγάλος «πρωταγωνιστής» του Χ.Α.
Πάνω από τις 500 μονάδες ο κλαδικός δείκτης
Σε μεγάλο «πρωταγωνιστή» του Χρηματιστηρίου Αθηνών αναδεικνύεται ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος συνεχίζει την πορεία ανάκαμψης, χάρη στις ευοίωνες εξελίξεις από το «μέτωπο» των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, ο κλαδικός δείκτης καταγράφει ράλι της τάξης του 4% και ενισχύεται στις 507 μονάδες, «διασπώντας» μετά από αρκετές εβδομάδες το τεχνικό σημείο των 500 μονάδων.
Μάλιστα, μόλις σε ελάχιστες συνεδριάσεις (σ.σ. στις 24/2 βρισκόταν στις 455 μονάδες), ο δείκτης κατάφερε να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών από την έναρξη του έτους και πλέον «βαδίζει» προς το υψηλό των τελευταίων έξι μηνών, το οποίο βρίσκεται στις 538 μονάδες (29/12).
Όλα αυτά, όπως είναι φυσικό, παρέχουν σημαντικά στηρίγματα και στον Γενικό Δείκτη, ο οποίος κινείται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο μηνών (σ.σ. από τις 8/1), «φλερτάροντας» έντονα με τα επίπεδα των 810 μονάδων.
Σε θέση «οδηγού» Eurobank, Alpha
Tο σημερινό ράλι εδράζεται -κατά κύριο λόγο- στη μετοχή της Eurobank, η οποία καταγράφει άνοδο της τάξης του 6,5%, με αποτέλεσμα να προσεγγίζει το όριο του 0,65 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του έτους. Μάλιστα, βρίσκεται μία «ανάσα» κι από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών, το οποίο είχε σημειωθεί στις 3 Μαρτίου του 2020, όταν η μετοχή είχε αγγίξει το 0,66 ευρώ.
Εξάλλου, η Eurobank διαθέτει το «καθαρότερο» δανειακό χαρτοφυλάκιο ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) να βρίσκεται κάτω του 15%, με βάση τα στοιχεία του 9μηνου του 2020. Γεγονός άκρως ελκυστικό για αρκετούς επενδυτές -ξένους και εγχώριους.
Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η πορεία της Alpha Bank, η οποία -μετά την πώληση NPLs, αξίας 10,8 δισ. ευρώ- το πρωί της Τρίτης ανακοίνωσε και την έκδοση Tier 2 ομολόγου, με στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία κίνηση, με την οποία επιδιώκεται η κεφαλαιοποίηση της μείωσης του δείκτη NPEs στο 24% -από 43% τον Σεπτέμβριο του 2020.
Χαρακτηριστικά, η μετοχή της τράπεζας βρίσκεται σήμερα στο 0,912 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο της τάξης άνω του 3% και συνεχίζοντας τη θετική «εικόνα» των τελευταίων ημερών. Δεν αποκλείεται δε, τις επόμενες ημέρες να «δούμε» και την ανάκτηση του 1 ευρώ, με τη μετοχή να επιστρέφει σε θετικό πρόσημο από τις αρχές του έτους (0,985 ευρώ).
Ακολουθούν ΕΤΕ, Τρ. Πειραιώς
Από την πλευρά της, η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κέρδη κατά 2,3% και διαμορφώνεται στα 2,18 ευρώ, ελαχιστοποιώντας τη «χασούρα» του 2021 και πλησιάζοντας εκ νέου το υψηλό έτους των 2,36 ευρώ, το οποίο αποτελεί και υψηλό των τελευταίων 12 μηνών.
Τέλος, η Τρ. Πειραιώς, η οποία αποτελεί την πλέον ενδιαφέρουσα περίπτωση, ενισχύεται ήπια κατά 1% και ανέρχεται στο 0,7884 ευρώ, έχοντας απώλειες της τάξης του 40% σε σχέση με τις αρχές του έτους.
Βέβαια, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η «εικόνα» της μετοχής θα αλλάξει άρδην μετά την υλοποίηση της προγραμματισμένης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 1,1 δισ. ευρώ, η οποία έχει δρομολογηθεί για εντός Μαρτίου.
Η επιτυχής άντληση των συγκεκριμένων χρημάτων εκτιμάται ότι θα αποτελέσει θετική ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο για την ίδια, αλλά για το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δίνοντας νέα ώθηση στην προσπάθεια απομείωσης του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).
Σήμερα, εξάλλου, η διοίκηση ανακοίνωσε την πώληση του 30% της τιτλοποίησης Vega, συνολικής αξίας 4,9 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τη μείωση του δείκτη NPEs στο 36% από 47% τον Σεπτέμβριο του 2019.
Το «ξύπνημα» των τραπεζών
Το «ξύπνημα» των τραπεζών, κατά γενική ομολογία, συνιστά «ικανή συνθήκη», προκειμένου να ξεκινήσει το πολυαναμενόμενο «rebound» της ελληνικής αγοράς, η οποία εξακολουθεί να υπολείπεται έναντι των διεθνών αγορών.
Εξάλλου, ενόσω οι διοικήσεις συνεχίζουν την πρόοδο στη μείωση των NPEs -λαμβάνοντας υπόψη και τα σχέδια για παράταση του «Ηρακλή»- θεωρείται σίγουρο ότι οι τράπεζες θα καθίστανται σταδιακά ολοένα και πιο ελκυστικές στους ξένους επενδυτές.
Στους θετικούς οιωνούς φαίνεται ότι συμβάλλουν και οι προσδοκίες ότι η «ζημιά» της πανδημίας του κορωνοϊού στους τραπεζικούς ισολογισμούς θα περιοριστεί τελικά κάτω των 10 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θεωρείται απολύτως διαχειρίσιμο.
Σε κάθε περίπτωση, η οριστική «εικόνα» θα γίνει αντιληπτή μόνο εφόσον υπάρξει άρση των μέτρων στήριξης των ενήμερων δανειοληπτών, δηλαδή μόνο εφόσον η υγειονομική κρίση αποτελέσει παρελθόν.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News