Γιατί η τουρκική λίρα έχασε όλα τα κέρδη του 2021
Επανήλθε στα επίπεδα των 7,43 λιρών/δολάριο
Μπορεί μέχρι πρότινος να συγκαταλεγόταν στη λίστα των αναδυόμενων νομισμάτων με τα υψηλότερα κέρδη από τις αρχές του 2021, ωστόσο αυτό πλέον αποτελεί παρελθόν, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες απώλεσε όλα τα κεκτημένα.
Ο λόγος για την τουρκική λίρα, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο εκτεταμένων πιέσεων, εξαιτίας τόσο της αύξησης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, όσο κυρίως των σεναρίων «επιστροφής» του πρώην υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του προέδρου Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.
Σήμερα, χαρακτηριστικά, το νόμισμα της γειτονικής χώρας υποχωρεί κατά 1,4% και διαμορφώνεται σε 7,43 λίρες/δολάριο. Χθες, είχε προηγηθεί «βουτιά» της τάξης του 3,5%, με αποτέλεσμα να «χάσει» όλα τα κέρδη από τις αρχές του νέου έτους.
Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο η νομισματική κρίση στην Τουρκία είχε φθάσει στο ζενίθ, με τη λίρα να διολισθαίνει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, υπερβαίνοντας το όριο των 8 λιρών/δολάριο.
Η παραίτηση του Αλμπαϊράκ από το υπουργείο Οικονομικών και η αντικατάσταση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας άλλαξαν άρδην το κλίμα, καθώς το νέο οικονομικό επιτελείο υιοθέτησε μια πιο «ορθόδοξη» στρατηγική για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, προχωρώντας σε αύξηση των επιτοκίων (σ.σ. από 10,25% σε 17%). Αποτέλεσμα ήταν οι πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα να ανακοπούν και η αξία της λίρας να ανακτήσει σχεδόν το 1/5 του χαμένου εδάφους (20%).
Οι λόγοι της κατάρρευσης
Όλα όμως, άλλαξαν την τρέχουσα εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος Ερντογάν υπερασπίστηκε -για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο- τις πολιτικές του γαμπρού του και πρώην υπουργού Οικονομικών -παρά το γεγονός ότι είχαν «βυθίσει» στο χάος την τουρκική λίρα- «φουντώνοντας» τα σενάρια για επιστροφή του τελευταίου στην τουρκική κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, το εθνικό νόμισμα δέχεται και τα «απόνερα» της αύξησης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, τα οποία πλέον κινούνται σε επίπεδα άνω του 1,5%, οδηγώντας αρκετούς επενδυτές σε πώληση των αναδυόμενων assets. Κι αυτό, διότι τα συγκεκριμένα συνδέονται άρρηκτα και επηρεάζονται άμεσα από το αμερικανικό δολάριο και τα αμερικανικά ομόλογα.
Στο αρνητικό κλίμα συμβάλουν, τέλος, και οι ανησυχίες για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να καλπάζει, κόντρα στις αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας. Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στο 15,39% από 14,97% τον Ιανουάριο. Από την πλευρά της, η κεντρική τράπεζα έχει θέσει ως στόχο τον περιορισμό του δείκτη τιμών στο 9,4%.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Nasdaq
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News