Χρηματιστήριο: Αντιμέτωπο με τα «απόνερα» των παγκόσμιων ανησυχιών
Συγκρατημένες πιέσεις στον Γ.Δ.
Υπό σπιράλ συγκρατημένων πιέσεων βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να διαχειριστεί τα «απόνερα» των διεθνών αναταράξεων από το συνεχές sell off στην αγορά των κρατικών ομολόγων.
Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,75% και υποχωρεί στις 781,49 μονάδες, χάνοντας περίπου έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (787,43 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες -από 777,57 έως 781,49 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών παραμένει σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας μέχρι στιγμής (11.00) τα 4,5 εκατ. ευρώ.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, εδώ και αρκετές ημέρες, έχουν πάρει την ανιούσα, επηρεάζοντας -όπως είναι εύλογο- και την Ελλάδα, της οποίας το κόστος δανεισμού για τη 10ετία ξεπερνάει το 1,1%.
Οι ανοδικές πιέσεις οφείλονται στις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο θα προχωρήσουν σε γρηγορότερη άρση των υπερχαλαρών νομισμάτων μέτρων και σε ταχύτεχη αύξηση των επιτοκίων, ως απόρροια της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.
Η πρόωρη απόσυρση της στήριξης έχει επιφέρει σωρεία αναταράξεων στις μετοχές, οι οποίες έχουν «εθιστεί» στην φθηνή χρηματοδότηση των κεντρικών τραπεζών, με αποτέλεσμα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 να διολισθαίνει σήμερα κατά περίπου 1%, ακολουθώντας τις ισχυρές απώλειες σε Wall Street (-1,75% o Dow Jones) και Ασία (-4% ο Nikkei).
Σήμερα, στο μεταξύ, συμπληρώνεται ακριβώς ένα έτος από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην Ελλάδα, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να συνεχίζει να «παλεύει», προκειμένου να επιστρέψει στα προ κορωνοϊού επίπεδα. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, θα πρέπει να κάνει υπομονή ακομή μερικές εβδομάδες ή και μήνες, έως ότου η κατάσταση ομαλοποιηθεί.
Άλλωστε, οι υγειονομικές αρχές, κατά πάσα πιθανότητα, θα προχωρήσουν σε παράταση του αυστηρού lockdown στην Περιφέρεια Αττικής κατά 15 μερές, στερώντας σημαντικό «έδαφος» από την προσδοκώμενη ανάκαμψη. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, εξάλλου, κάθε μήνας «σκληρών» μέτρων κοστίζει περίπου 3 δισ. ευρώ.
Επιπέμουν οι πιέσεις στις τράπεζες
Και όπως έχει επανειλημμένως υπογραμμιστεί, το χρηματιστηριακό rebound δεν πρόκειται να καταστεί πραγματικότητα, χωρίς τη βοήθεια του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος παραμένει υπό πίεση, καταγράφοντας απώλειες άνω του 1,5% και υπαναχωρώντας στις 457 μονάδες.
Οι μεγαλύτερες πιέσεις παρατηρούνται στις μετοχές των Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, οι οποίες χάνουν τουλάχιστον 2%, διολισθαίνοντας στο 0,78% και το 2,04%, αντίστοιχα. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Eurobank καταγράφει πτώση κατά 1,7% και το 0,58%, ενώ η Τρ. Πειραιώς κινείται σχεδόν σταθεροποιητικά (-0,3%). Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank -2,2% 0,7838 ευρώ
- Attica Bank 0% 0,195 ευρώ
- Eurobank -1,36% 0,582 ευρώ
- Eθνική Τράπεζα -2,01% 2,045 ευρώ
- Τρ. Πειραιώς -0,53% 0,75 ευρώ
Υπό πίεση η Viohalco
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές δείχνουν να ελέγχουν απόλυτα τις χρηματιστηριακές μετοχές, με τις υψηλότερες πιέσεις να παρατηρούνται στη μετοχή της Viohalco, η οποία υποχωρεί κατά 2,5%.
Απώλειες άνω του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Coca – Cola, Fourlis, Τιτάνα, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Mytilineos. Στον αντίποδα, στο πτωτικό κλίμα ανθίστανται -έστω και οριακά- οι μετοχές των Σαράντης, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.
Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (11.00), 16 μετοχές κινούνται ανοδικά, 45 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ πέντε μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχωρεί στα 53 δισ. ευρώ.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News