Hermés: Αντικείμενο του πόθου ή επένδυση με αποδόσεις 108%
Οι τσάντες Hermés ήταν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η καλύτερη επένδυση ανάμεσα στα συλλεκτικά είδη πολυτελείας, δείχνουν τα στοιχεία από την τελευταία έκδοση του Wealth Report της Knight Frank. Σύμφωνα με την ανάλυση του διεθνούς κτηματομεσιτικού οίκου, οι τσάντες του διάσημου γαλλικού οίκου αύξησαν την αξία τους κατά 17% πέρυσι, ανεβάζοντας τις αποδόσεις που έχουν δώσει στους συλλέκτες τους την τελευταία δεκαετία στο 108%.
«Η αγορά των συλλεκτικών ειδών πολυτελείας, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις δημοπρασίες, επηρεάζεται άσχημα από την πανδημία του κορωνοϊού. Όμως τομείς όπως οι τσάντες αντιμετωπίζουν καλύτερα την καταιγίδα σε σχέση με επενδύσεις υψηλότερης αξίας, όπως είναι τα ακριβά έργα τέχνης, όπου κανένας πίνακας δεν πουλήθηκε με τίμημα που να ξεπερνά τα 100 εκατ. δολάρια πέρυσι, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια», εξηγεί ο Άντριου Σέρλεϊ, αρχισυντάκτης της έκδοσης Wealth Report της Knight Frank.
Πραγματικά, το Νοέμβριο μία Hermès Himalaya Niloticus Crocodile Retourné Kelly 25 έσπασε το ρεκόρ της ακριβότερης τσάντας που έχει βγει σε δημοπρασία, όταν πουλήθηκε από τον οίκο Christie’s αντί 437.330 δολαρίων.
Οι τσάντες Hermès θεωρητικά ξεκινούν από τα 2.000 ευρώ, με τις πολυπόθητες Birkin να πωλούνται από τα 7.000 ευρώ, όμως η σπανιότητά τους είναι αυτή που εκτινάσσει τις τιμές τους στη δευτερογενή αγορά και στις δημοπρασίες των οίκων. Οι τεχνίτες στο ατελιέ της Hermès εκπαιδεύονται για χρόνια προκειμένου να μάθουν να δουλεύουν αυτά τα πανάκριβα δέρματα, και χρειάζονται έως και 40 ώρες για να φτιάξουν εξ ολοκλήρου στο χέρι μία τσάντα Birkin. Εάν μία οποιαδήποτε υποψήφια πελάτισσα περάσει το κατώφλι ενός καταστήματος της Hermès για να αγοράσει μία Birkin ή μία Kelly, τότε το πιθανότερο είναι ότι ο πωλητής θα της απαντήσει ευγενικά: «Δεν έχουμε στο κατάστημα και δεν γνωρίζουμε πότε θα έρθουν».
Για αυτό και στη δευτερογενή αγορά κανείς μπορεί να βρει τσάντες Hermès που ξεκινούν από λίγες χιλιάδες ευρώ και φτάνουν έως και σε εξαψήφια νούμερα, ανάλογα με τη σπανιότητα και την κατάστασή τους. Η ζήτηση από τους συλλέκτες είναι τόσο μεγάλη, ώστε ο οίκος Christie’s πραγματοποιεί πλέον αρκετές δημοπρασίες το χρόνο ειδικά για σπάνιες τσάντες, ενώ μουσεία για αυτές έχουν ανοίξει σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Όσο για τους πιο ισχυρούς παίκτες σε αυτό το «χρηματιστήριο» της πολυτέλειας; Οι φήμες θέλουν τη Βικτόρια Μπέκαμ να έχει στην κατοχή της περισσότερες από 100 Birkin, με συνολική αξία που ξεπερνά τα 2 εκατ. δολάρια, ενώ η Τζέιμι Τσούα, μία πλούσια κοσμική κυρία της Σιγκαπούρης θεωρείται η μεγαλύτερη συλλέκτρια του κόσμου, με περισσότερες από 200 Birkin, τις οποίες επιδεικνύει στους 1,2 εκατ. followers της στο Instagram.
Η αφρόκρεμα της Hermès
Η Kelly
Γνωστή αρχικά ως «Sac à dépêches», σχεδιάστηκε το 1935 από τον Εμίλ-Μορίς Ερμές, ώστε η σύζυγός του να έχει μια πιο άνετη τσάντα για να κουβαλά. Το 1956, η εγκυμονούσα σύζυγος του πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό και πρώην ηθοποιός Γκρέις Κέλι, χρησιμοποίησε αυτό το μοντέλο της Hermès προκειμένου να κρύψει την φουσκωμένη κοιλιά της από τους παπαράτσι. Αμέσως, η τσάντα έγινε είδηση σε όλο τον κόσμο και απέκτησε νέο όνομα.
Η Constance
Πήρε το όνομά της από το πέμπτο παιδί της σχεδιάστριας της Hermès, Καθρίν Σαϊγιέτ, καθώς σύμφωνα με την ιστορία, η πρώτη Constance βγήκε από το εργαστήριο την ίδια ημέρα που γεννήθηκε το κορίτσι. Κυκλοφορεί από το 1959 και παρότι είναι η λιγότερο γνωστή ανάμεσα στις τρεις «it bags» της Hermès, ήταν η αγαπημένη της Τζάκι Ωνάση.
Η Birkin
Γεννήθηκε το 1983, σε μία πτήση Παρίσι-Λονδίνο, όπου η ηθοποιός Τζέιν Μπίρκιν βρέθηκε να κάθεται πλάι στον δημιουργικό διευθυντή της Hermès, Ζαν-Λουί Ντιμά. Όταν η Βρετανίδα ηθοποιός του εξήγησε ότι οι περισσότερες δερμάτινες τσάντες ήταν υπερβολικά δομημένες για τα γούστα της, εκείνος πήρε το χάρτινο σακουλάκι από την τσέπη του μπροστινού του καθίσματος και σχεδίασε μία boho τσάντα που έκτοτε πήρε το όνομα της Τζέιν Μπίρκιν.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News