Κομισιόν: Να «τελειώσει» η δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στον λιγνίτη
Το ενεργειακό κεφάλαιο της 9ης έκθεσης μετα-μνημονιακής εποπτείας
Στην πορεία του market test για τα «πακέτα» ρεύματος που θα υποχρεωθεί να παρέχει η ΔΕΗ στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο των μέτρων για την άρση της μονοπωλιακής πρόσβασης της Επιχείρησης στην λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, επικεντρώνεται το «ενεργειακό κεφάλαιο» της 9ης έκθεσης μετα-μνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η έκθεση αναφέρεται στο market test (που ολοκληρώθηκε στις 23 Φεβρουαρίου μετά από λήψη ολιγοήμερης παράτασης), ως βήμα προς την κατεύθυνση του κλεισίματος της χρόνιας εκκρεμότητας του anti-trust case σε βάρος της ΔΕΗ, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Όπως αναφέρεται, «η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα, ανοίγοντας τον δρόμο για την παρουσίαση της τελικής λύσης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες της Κομισιόν αξιολογούν αυτές τις ημέρες τα συμπεράσματα που βγαίνουν απ τις απαντήσεις των προμηθευτών, τα οποία στη συνέχεια θα συζητήσουν με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Υπενθυμίζεται ότι οι προμηθευτές φέρονται να συγκλίνουν στην άποψη ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν θα ενισχύσει ουσιαστικά τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (που είναι και το ζητούμενο), καθώς οι ποσότητες ρεύματος που θα διατεθούν είναι μικρές.
Σύντομη αναφορά γίνεται και στην πρόοδο των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων. Σημειώνεται ότι «Η ΡΑΕ ενέκρινε κατά την προηγούμενη περίοδο τα πενταετή Σχέδια Ανάπτυξης 2021-2025 των θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΕΔΑ Αττικής), προσφέροντας περαιτέρω ορατότητα για το πλαίσιο λειτουργίας των τριών Διαχειριστών Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου. Επισημαίνεται επίσης ότι έως τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται και η απόφαση της ΡΑΕ για το πλαίσιο τιμολόγησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Καβάλας, εξέλιξη που είναι προαπαιτούμενο για την πρόοδο του σχετικού διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει τέλος και η αποστροφή της έκθεσης ότι ορισμένες συναλλαγές αναβλήθηκαν, είτε λόγω μεγάλης πτώσης στην χρηματιστηριακή αξία του asset, είτε εξαιτίας της πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας λόγω COVID-19, καθώς διευκρινίζεται στις υποσημειώσεις ότι η πρώτη περίπτωση «φωτογραφίζει» την περαιτέρω αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ και η δεύτερη την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
Σημειώνεται ότι η αναφορά στα ενεργειακά στην έκθεση ήταν πολύ περιορισμένη σε σύγκριση με προηγούμενες εκθέσεις μετα-μνημονιακής εποπτείας, όπου οι θεσμοί εξέταζαν την πρόοδο σε πολύ ευρύτερη γκάμα θεμάτων, από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ και την εξέλιξη των μεριδίων αγοράς της, έως την κατάσταση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και την πορεία του εγχειρήματος της απολιγνιτοποίησης.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News