BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Στις 780 μονάδες με διψήφιο «άλμα» της Aegean

Σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος

Χρηματιστήριο: Στις 780 μονάδες με διψήφιο «άλμα» της Aegean

Σταθερά σε θετικό έδαφος κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχειρεί να ανακτήσει το τεχνικό σημείο των 780 μονάδων, έχοντας ως βασικά στηρίγματα τόσο τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς (3%) όσο κυρίως τη μετοχή της Aegean (+11).

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 0,93% και ενισχύεται στις 780,75 μονάδες, κερδίζοντας περίπου επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (773,52 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες -από 774,91 έως 786,14 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών εξακολουθεί να μην «βοηθάει», παραμένοντας σε χαμηλά επίπεδα (22 εκατ. ευρώ έως τις 14.20).

Οι σημερινές συναλλαγές εξελίσσονται με φόντο την έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, στην οποία διαπιστώνονται καθυστερήσεις στην υλοποίηση ορισμένων αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, ως απόρροια της πανδημίας. Εκτιμάται δε, ότι τα μέτρα στήριξης του 2021 θα αγγίξουν το 6,5% του ΑΕΠ.

H αβεβαιότητα, εξάλλου, γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας παραμένει υψηλή, γεγονός το οποίο καθιστή χαμηλή τον «ορατότητα» άμεσης επιστροφής στην ανάκαμψη, αν και αποτελεί κοινή ομολογία ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Το τελευταίο θεωρείται κρίσιμης σημασίας για πολλούς λόγους, και κυρίως για το «στοίχημα» να προλάβουμε την προσεχή τουριστική σεζόν, η οποία επιδρά καταλυτικά στα μεγέθη του ΑΕΠ -όπως έδειξε και η αρνητική εμπειρία του 2020.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τους αναλυτές, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει τη συσσώρευση γύρω από τη ζώνη των 770 – 780 μονάδων, με τις 765 μονάδες να συνιστούν το πλησιέστερο όριο στήριξης και τις 784 μονάδες το εγγύτερο όριο αντίστασης. 

Στο +2% η Τρ. Πειραιώς

Όσον αφορά τον κλάδο των τραπεζών, ο δείκτης παρουσιάζει ήπια άνοδο, ευθυγραμμιζόμενος με το ευρύτερο κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών, καθώς ενισχύεται κατά 1,1% και διαμορφώνεται στις 460 μονάδες, κοντά στο μέσο όρο των τελευταίων 200 ωρών (470 μονάδες).

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch, εξάλλου, δηλώνει «credit positive» για τις πρόσφατες προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να περιορίσουν το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), αναγνωρίζοντας ωστόσο την ανάγκη υλοποίησης περαιτέρω δράσεων, συμπεριλαμβανομένων τόσο των κινήσεων κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης όσο και της επέκτασης του «Ηρακλή».

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς συγκεντρώνει προς ώρας το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς βρίσκεται στο +3% και το 0,76%, δίνοντας συνέχεια στη μεταβλητότητα εν όψει της ΑΜΚ, ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Κατά 1,6% ενισχύεται και η μετοχή της Eurobank, ενώ Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα εμφανίζουν οριακά κέρδη της τάξης του 0,5%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,51% 0,7882 μονάδες 
  • Attica Bank 1,15% 0,1942 μονάδες
  • Eurobank 1,65% 0,5794 μονάδες
  • Εθνική Τράπεζα 0,48% 2,08 μονάδες
  • Τρ. Πειραιώς 2,95% 0,7608

Διψήφιο άλμα για την Aegean

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δείχνουν να ελέγχουν πλήρως τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, λαμβάνοντας ώθηση κυρίως από τη μετοχή της Aegean, η οποία εκτινάσσεται στο +11%, χάρη στα αισιόδοξα μηνύματα των τουριστικών κρατήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Την ίδια ώρα, η μετοχή του ΟΠΑΠ κινείται στο +2%, ενώ κέρδη άνω του 1% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Ελλάκτωρ – Τέρνα Ενεργειακή, με την τελευταία να δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, μετά τις πρόσφατες ισχυρές ρευστοποιήσεις.

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (14.20), 59 μετοχές κινούνται ανοδικά, 39 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς βελτιώνεται ελαφρώς και κυμαίνεται στα 52,9 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News