Χρ. Σταϊκούρας: Κάθε μήνας lockdown «αφαιρεί» 0,8% από την ανάπτυξη
Στα 3 δισ. ευρώ το μηνιαίο κόστος της πανδημίας
Από το β’ τρίμηνο του 2021 αναμένεται η σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείο, «το φως στην άκρη του τούνελ θα φανεί από το β’ τρίμηνο», παρότι οι απώλειες της πανδημίας δεν πρόκειται να καλυφθούν εντός του 2021. Αυτό θα καταστεί εφικτό μόνο το 2022, όπως συμπλήρωσε.
Την ίδια ώρα, επανέλαβε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί η δημοσιονομική «χαλάρωση» και το 2022, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας, πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Eurogroup, όπως όλα προμηνύουν, θα ανάψει το πράσινο «φως» στην περαιτέρω αναστολή ισχύος των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι οποίοι προβλέπουν δημοσιονομικό έλλειμμα έως 3% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος έως 60% του ΑΕΠ.
Για την «επόμενη ημέρα», ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι στόχος είναι να συνεχιστεί η οικονομική πολιτική, η οποία διακόπηκε από την πανδημία, καθώς και η ανάπτυξη να καταστεί βιώσιμη, με ταχύτερη αύξηση των επενδύσεων – εξαγωγών σε σχέση με την κατανάλωση.
Κατέστησε δε, σαφές ότι η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στην κοινωνία για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, αλλά πάντα εντός των δημοσιονομικών περιορισμών που υπαγορεύει η δημοσιονομική σταθερότητα.
Όσον αφορά το μηνιαίο κόστος του lockdown (σ.σ. απώλειες σε ΑΕΠ), εκτίμησε ότι κυμαίνεται σε 3 δισ. ευρώ μηνιαίως, με τα έκτακτα μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές να στοιχίζουν περίπου 2,7 δισ. ευρώ ή αλλιώς, το 67% του τζίρου της οικονομίας.
Επεσήμανε μάλιστα, ότι για κάθε μήνα διατήρησης των περιοριστικών μέτρων, ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρεί κατά 0,8% του ΑΕΠ, ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα θα επιβαρύνεται κατά 0,7%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 4,8% του ΑΕΠ, αν και η διάρκεια του β’ κύματος και η επαναφορά του lockdown στην Αττική εκτιμάται ότι θα έχουν αρνητικές συνέπειες στην παραπάνω εκτίμηση.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News