Τα παραρτήματα της έκθεσης ελέγχου στη Folli Follie – Νέες συνομιλίες-«φωτιά»
Ένα δραματικό παρασκήνιο, που θα μπορούσε να αποτελεί δημιούργημα ενός ευφάνταστου σεναριογράφου, αποκαλύπτουν τα παραρτήματα της ενδιάμεσης έκθεσης ελέγχου της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών PriceWaterhouseCoopers (PwC) που είδε το φως της δημοσιότητας λίγο πριν εκπνεύσει η περασμένη χρονιά.
Οι 4.500 σελίδες των τριών παραρτημάτων, στα οποία είχε πρόσβαση η «Καθημερινή» -των οποίων το συνολικό περιεχόμενο δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι σήμερα- περιλαμβάνουν πλούσιο αποδεικτικό υλικό. Ηλεκτρονική δηλαδή, αλληλογραφία, συνομιλίες μέσω της εφαρμογής WhatsApp (παραδόθηκαν από τους εμπλεκόμενους αυτοβούλως στους ελεγκτές της Alvarez&Marshal που είχε πραγματοποιήσει την πρώτη δικανική εγκληματολογική αξιολόγηση στην εταιρεία), συμβάσεις, πάσης φύσεως συναλλαγές και τιμολόγια αγορών από χιλιάδες φιάλες κρασιού, που κατέληγαν στις κατοικίες των επικεφαλής της εταιρείας, μέχρι είδη για πάρτυ.
Από τις χιλιάδες σελίδες υλικού, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», φέρεται να προκύπτει ένας μηχανισμός παραποίησης των μεγεθών της Folli Follie και των θυγατρικών της εταιρειών στην Ασία, με πρωταγωνιστές στελέχη της, κυρίως αυτά που προΐσταντο στον υπο-όμιλο της Ασίας με έδρα το Χονγκ Κονγκ για ένα από τα οποία έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.
Η ενδιάμεση έκθεση ελέγχου της PwC έχει αποκαλύψει ότι είχε στηθεί φάμπρικα παραγωγής πλαστών επιστολών, με τα παραρτήματα να περιλαμβάνουν αναλυτικά τις συνομιλίες μεταξύ του στελέχους του υπό-ομίλου στο Χονγκ Κονγκ και του συνεργάτη του.
Αναλυτικά, όπως αποκαλύπτει το moneyreview, οι δύο άνδρες αναφέρουν, το 2015, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας:
-Στέλεχος της Folli Folli Ασίας (εφεξής FF), 25/3/2015: «Σου έστειλα άλλα 500. Όμως θέλω να κάνεις μια δουλίτσα για να τα «κερδίσεις»! Τις επόμενες μέρες θα σου στείλω ένα φάκελο με κούριερ. Πες μου σε ποια διεύθυνση να σου το στείλω. Μόλις το λάβεις, θέλω να το στείλεις κι εσύ με τη σειρά σου σε κούριερ εκεί που θα σου πω. Πλήρωσε τον κούριερ από αυτά τα χρήματα και κράτησε τα υπόλοιπα! That’all. Φιλιά»
-Συνεργάτης (14/4/2015): «Δεν έχω λάβει τίποτα ακόμη, θα στείλεις τον φάκελο;
-FF (22/4): «Done. Please let me know!»
-Συνεργάτης (22/4): «Τους πήρα τώρα να έρθουν, αλλά μου ζητούν ταυτότητα και να είναι ανοικτός ο φάκελος. Τους είπα να έρθουν, αλλά δε ξέρω τι να κάνω. Ο φάκελος είναι κλειστός. Να τον ανοίξω; Θα πρέπει να τους δείξω και δική μου ταυτότητα. Τι να κάνω;»
FF (22/4): «Πες τους να πάνε να… Plan b-express από τα ΕΛΤΑ. Το βάζουν σε ένα ωραίο φάκελο και το στέλνουν χωρίς πολλά-πολλά».
Συνεργάτης (22/4): Οκ. Αύριο το πρωί θα πάω».
FF: (22/4, 11:55): «No problem! Απλά διασφάλισε την «ανωνυμία»… Επίσης, χθες είχα συζήτηση με τον (αναφέρεται ανώτατο στέλεχος της μητρικής εταιρείας). Αν θυμάσαι είναι ο τραπεζίτης που είχαμε στη (όνομα τράπεζας) όταν είμασταν στη Hasbro… Τι μικρός που είναι ο κόσμος. Αυτός ο τύπος λοιπόν (που είναι με το μέρος μου), θα σου κάνει ένα τυπικό interview. Είναι κομμάτι του σχεδίου που έχω… Έχω εξηγήσει τι χρειάζομαι και κατά βάση έχω περιγράψει εσένα (με group και πιο senior functionality βέβαια από την εποχή της Hasbro). To ένα σκέλος του σχεδίου είναι αυτός ο φάκελος και τα χρήματα που σου έστειλαν (χαχαχαχα). Το άλλο είναι να εξηγήσει ο τύπος πόσο απαραίτητος μου είσαι μόλις ολοκληρώσω την παρουσίαση του business plan. Είμαστε πολύ κοντά… Θα σου πω εν συνεχεία. Φιλιά».
FF: (22/4, 12:06): «Το 500ρικο από την F..ne (όνομα) – Εγώ ήμουν από πίσω. Θα σου πω άλλη ώρα. Όχι στο mail”.
Συνεργάτης (22/4, 12:13): «Αν όχι στο mail τότε που; Θα με πάρεις τηλέφωνο;»
Συνεργάτης (22/4, 17:05): «Τα χρήματα που μου έστειλαν; Τι εννοείς; Δεν μου τα έστειλες εσύ;»
Σε άλλη ανταλλαγή emails, το 2016, μεταξύ του τότε ανώτατου στελέχους της Folli Follie Ασίας και του συνεργάτη του αναφέρεται:
FF (21/4): «Μόλις λάβεις το φάκελο, πες μου και θα σου πω τι και πώς. Απλά μην τον ανοίξεις (εννοώ μην ανοίξεις αυτόν που είναι μέσα στο DHL. Το χρήμα έχω κανονίσει να κατατεθεί σε δύο μισά – το πρώτο τώρα όπου να ‘ναι και το δεύτερο αρχές Μαΐου (ώστε να είναι και μικρά ποσά και σε διαφορετικό μήνα). Τσέκαρε το λογαριασμό σου από αύριο».
Συνεργάτης (22/4): «Μόλις το παρέλαβα, πες μου τι κάνω»
FF (22/4): «Good! Κράτα το τώρα και περίμενε μέχρι να φτάσουν τα χρήματα. Πες μου μόλις τα ‘δεις’».
Συνεργάτης (22/4): «Καλά ρε παιδί μου, γράψε μου, εν τω μεταξύ από ποιον θα το στέλνω και σε ποιον θα πηγαίνει. Έτσι κι αλλιώς θα γίνει, όπως και την προηγούμενη φορά. Θα το στείλω με ΕΛΤΑ Express».
FF (22/4): «Περίμενε ρε φίλε! Είμαι σε ένα ποταμόπλοιο και ανεβαίνω τον Pearl River, πηγαίνοντας σε πόλεις με εργοστάσια. Δεν μπορώ να δω τα στοιχεία αυτή τη στιγμή!»
Σε άλλη συνομιλία, έναν μήνα αργότερα, αναφέρουν:
Συνεργάτης (20/5/2016, 14:12): «Δεν μου είπες να ποιον να βάλω ότι το στέλνει».
FF (20/5): «Αν σ’ αφήσουν απλά γράψε ‘Alpha’. Και δώσε μούφα τηλέφωνο».
Συνεργάτης (20/5/2016, 19:14): «Οκ, αλλά αν μου πουν ντε και καλά να βάλω όνομα και επίθετο κάποιου, τι να γράψω;»
FF (20/5): «Γιώργος Π@@@@@@@ς»
Συνεργάτης (20/5): «Χαχαχα είσαι πολύ μ…»
FF (20/5): «Χτες, με γνώρισες; »
Συνεργάτης (23/5): «Σήμερα το πρωί με εξπρές. Δεν μου ζήτησαν άλλα στοιχεία, μόνο αν το έστειλα συστημένο θα έπρεπε να δώσω και του αποστολέα. Μου είπαν περίπου σε μία εβδομάδα θα φτάσει».
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News