Γιατί οι ξένοι «εγκαλείπουν» το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης;
Εκροές 857 εκατ. τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες
Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2004, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων, υποχώρησε το ποσοστό των ξένων επενδυτών στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ποσοστό των διεθνών επενδυτών διολίσθησε στο 45,5% στις 17 Φεβρουαρίου του 2021, με τις εκροές ξένων κεφαλαίων να διαμορφώνονται σε 857 εκατ. δολάρια τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο λόγος αυτής της «φυγής» εδράζεται στους περιορισμούς που έχουν τεθεί ως προς τις αγοραπωλησίες τουρκικών μετοχών από ξένα funds.
Τον περασμένο Ιούνιο, ο MSCI προειδοποίησε την Άγκυρα για αφαίρεση του τουρκικού χρηματιστηρίου από τις αναδυόμενες αγορές, επικαλούμενος ως βασική αιτία τους περιορισμούς στις συναλλαγές των μετοχών.
Προκειμένου να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο θα ήταν καταστροφικό για την τουρκική αγορά, το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης προχώρησε στην άρση της απαγόρευσης για short-selling στις μετοχές του δείκτη Borsa Istanbul 30, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες εισηγμένες.
Πρόσφατα δε, ήρε την αντίστοιχη απαγόρευση και στον δείκτη Borsa Istanbul 50. Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους, οι περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ, επηρεάζοντας αρνητικά τη διάθεση των επενδυτών, και ιδίως των ξένων.
«Η διάθεση των ξένων για αγορές βαίνει μειούμενη εν μέσω των ζητημάτων προσβασιμότητας, όπως η απαγόρευση του short-selling, παρά τη “χαλάρωση” των τελευταίων μηνών» διαπιστώνει ο Μπουράκ Ντεμιρτσιόγλου, αναλυτής της Yatirim Finansman.
Βέβαια, τόσο τον Νοέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο, οι μετοχές του τουρκικού χρηματιστηρίου κατέγραψαν ένα ισχυρό ράλι, το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο στη σύσταση «buy» από τη Morgan Stanley και την HSBC Holdings, εξέλιξη η οποία προσέλκυσε αρκετά ξένα κεφάλαια.
Ωστόσο, αυτή η κίνηση αποδείχθηκε εξαιρετικά βραχύβια, μην καταφέρνοντας να ανακόψει το αρνητικό ισοζύγιο εκροών – εισροών για το σύνολο του 2020, το οποίο ανήλθε σε εκροές 4,1 δισ. δολαρίων.
«Οι αγορές τουρκικών μετοχών από ξένους τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ήταν κινήσεις τακτικής» εξηγεί ο Ντεμιρτσιόγλου, ο οποίος αναμένει περαιτέρω μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ξένων.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι παρά τη μείωση των ξένων επενδυτών, τα κέρδη του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης ανέρχονται στο 33% στο τελευταίο 12μηνο, με τον κύριο δείκτη να βρίσκεται στις 1.563 μονάδες, έχοντας σημειώσει άνοδο κατά 5,5% από τις αρχές του 2021.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News