BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με Viohalco και Cenergy η προσπάθεια αντίδρασης

Μετά τη δυναμική είσοδο της Ελληνικά Καλώδια στη Γαλλία

Χρηματιστήριο: Με Viohalco και Cenergy η προσπάθεια αντίδρασης

Να ανακτήσει το χαμένο έδαφος του τελευταίου τριημέρου επιχειρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές -σε πρώτη φάση- να βάζουν ως στόχο την υπέρβαση των 790 μονάδων, έχοντας ως βασικό στήριγμα τις Viohalco – Cenergy.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο της τάξης του 0,53% και ενισχύεται στις 786,13 μονάδες, κερδίζοντας περίπου τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (782,23 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες -από 782,94 έως 786,81 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας προς ώρας τα 3,5 εκατ. ευρώ.

Η τριήμερη διορθωτική κίνηση, η οποία ακολούθησε της ισχυρής ανόδου της Τρίτης, αποδεικνύει ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης δεν είναι ακόμη «έτοιμος» προκειμένου να διασπάσει πειστικά τις αντιστάσεις των 800 μονάδες, οι οποίες νομοτελειακά θα οδηγήσουν και στις 820 μονάδες. 

Η έλλειψη «καυσίμων» είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη, ενώ η μη προβλεψιμότητα ως προς την πορεία της πανδημίας εξακολουθεί να ρίχνει «σκιά» στις επιδόσεις της ελληνικής αγοράς, δεδομένων και των δημοσιονομικών αποκλίσεων του α’ τριμήνου.

Ωστόσο, τον Μάρτιο δεν αποκλείεται να έχουμε καλύτερη «ορατότητα» σ’ όλα τα κρίσιμα μέτωπα της ελληνικής οικονομίας. Από τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων της υγειονομικής κρίσης έως το μείζον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στις τράπεζες. 

Δειλά βήματα για τις τράπεζες

Σήμερα, στο μεταξύ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, θα παρουσιάσει στη Βουλή των Ελλήνων την πρόταση για δημιουργία bad bank, κάτι το οποίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο όγκο των NPLs που «γεννήθηκαν» εντός της πανδημίας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο τραπεζικός κλάδος εμφανίζει ήπια άνοδο της τάξης του 0,75% και διαμορφώνεται στις 446 μονάδες, ανακτώντας ένα μικρό μέρος των χθεσινών ισχυρών απωλειών, οι οποίες άγγιξαν το 3%. 

Από τις τραπεζικές διακυμάνσεις, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει το +1,5% στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία εξακολουθεί ωστόσο να κινείται κάτω του 0,8 ευρώ, εν όψει και της ΑΜΚ, ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Κατά 1% ενισχύεται και η Eurobank, ενώ μικρότερου εύρους κέρδη εμφανίζουν οι Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,78% 0,775 ευρώ
  • Attica Bank 2,38% 0,198 ευρώ
  • Eurobank 1,05% 0,5558 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,18% 2,003 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 1,53% 0,7686 ευρώ

Στο +5% η Cenergy

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δείχνουν να ελέγχουν πλήρως το ταμπλό, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από τη Viohalco, η οποία βρίσκεται στο +3,6%, ως απόρροια της δυναμικής εισόδου της Ελληνικά Καλώδια στη γαλλική αγορά Υψηλής Τάσης. Για τον ίδιο λόγο δε, η Cenergy εκτινάσσεται στο +5%.

Η μετοχή του Τιτάνα, παράλληλα, ενισχύεται κατά 1,3%, ενώ στο +0,9% βρίσκονται οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και Mytilineos. Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean υποχωρεί κατά σχεδόν 1%. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, πέραν της Cenergy, κέρδη άνω του 1% εμφνίζει και η μετοχή της Elton. 

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (11.00), 35 μετοχές κινούνται ανοδικά, 12 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 53,3 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News