Πόσο καλά ενημερωμένοι είναι οι Ευρωπαίοι για το κυβερνοέγκλημα;
Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν συστήσει υπηρεσίες που διαχειρίζονται τα θέματα που σχετίζονται με το κυβερνοέγκλημα. Παρά την παρουσία τους όμως, πόσο γνωρίζουν τις υπηρεσίες αυτές οι πολίτες της Ε.Ε. και πόσο καλά ενημερωμένοι είναι;
Οι Ελληνες εμφανίζονται πολύ καλύτερα ενημερωμένοι για τα θέματα αυτά σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., καταλαμβάνοντας τη δεύτερη καλύτερη θέση μετά τη Μάλτα στην κατάταξη της Reboot Online η οποία κατέρτισε την κατάταξή της αναλύοντας πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν αναφορικά με τις γνώσεις των Ευρωπαίων ως προς την ύπαρξη sites, ηλεκτρονικών διευθύνσων ή κάποιων online υπηρεσιών στην χώρας τους, στα οποία μπορούν να απευθυνθούν για να αναφέρουν ένα κυβερνοέγκλημα ή κάποια άλλη παράνομη online συμπεριφορά, όπως παρενόχληση ή μπούλιγνκ.
Το 58% των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν με ποιό τρόπο και πού να αναφέρουν το κυβερνοέγκλημα ή κάποια άλλη παράνομη συμπεριφορά που διαπιστώνουν στο Διαδίκτυο. Επίσης το 57% των Ελλήνων παραδέχονται ότι δεν είναι καλά ενημερωμένοι ως προς τους κινδύνους που μπορούν να αντιμετωπίσουν στον κυβερνοχώρο.
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 16η θέση στην κατάταξη των 17 χωρών, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ισπανία, η Ολλανδία. Ωστόσο και πάλι, πρόκειται για υψηλό ποσοστό. Μόνο στη Μάλτα, το ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν άγνοια είναι μικρότερο από το ήμισυ του πληθυσμού.
Στην πρώτη θέση της κατάταξης και συνεπώς στην χειρότερη βρίσκονται η Ισπανία και η Δανία, όπου το 86% των πολιτών τους δεν έχουν ιδέα για το πώς να αναφέρουν ένα κυβερνοέγκλημα. Στη δεύτερη ακολουθεί η Ρουμανία όπου το 84% των πολιτών της παραδέχονται ότι δεν έχουν ιδέα σε ποιόν ή πού θα απευθυνθούν για να αναφέρουν ένα τέτοιο περιστατικό.
Ακολουθεί στην τρίτη θέση η Γαλλία με το 82% των πολιτών να δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν σε ποιά υπηρεσία θα αναφέρουν ότι έπεσαν θύμα κυβερνοεγκλήματος ή ότι διαπίστωσαν μία παράνομη online συμπεριφορά. Στην τέταρτη από κοινού τρεις χώρες Λιθουανία, Πορτογαλία και Πολωνία, με το 80% των πολιτών τους να δηλώνουν άγνοια.
Συνολικά, κατά μέσο όρο το 77% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι δεν γνωρίζει πού θα αναφέρει το κυβερνοέγκλημα ή την παράνομη online συμπεριφορά.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News