BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Δεν «άντεξε» το -3% στις τράπεζες

Πτώση 0,83% για τον Γενικό Δείκτη

Χρηματιστήριο: Δεν «άντεξε» το -3% στις τράπεζες

Συνέχεια στο καθοδικό σερί, το οποίο συμπλήρωσε αισίως την τρίτη ημέρα, έδωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υπέκυψε στις τραπεζικές ρευστοποιήσεις, επαναφέροντας τους πωλητές σε θέση «οδηγού». Κι αυτό, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης βρισκόταν σε θετικό έδαφος.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη πτώση της τάξης του 0,83% και υποχώρησε στις 782,23 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο της ημέρας, «χάνοντας» 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (788,75 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 13 μονάδες -782,23 έως 795,07 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να μην δείχνει διάθεση ανάκαμψης, παραμένοντας στα υποτονικά επίπεδα των 62 εκατ. ευρώ.

Η «εικόνα» της ελληνικής αγοράς, εξάλλου, δεν προμηνύει μια άμεση ανάκτηση του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων, καθώς οι τραπεζικές μετοχές εξακολουθούν να μην παρέχουν στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να υποκύπτει στις «αντιστάσεις» των κρίσιμων τεχνικών σημείων.

Σ’ αυτό συμβάλλει, οπωσδήποτε, και η έλλειψη ουσιαστικών «καυσίμων», σε συνδυασμό με τα δυσμενή δημοσιονομικά μεγέθη -ήδη ο προϋπολογισμός εμφανίζει ενδείξεις αρνητικής απόκλισης- τα οποία καθιστούν επιφυλακτικούς τους επενδυτές, δίνοντας αρκετές ευκαιρίες για ενθυλάκωση και αφομοίωση των κεκτημένων.

Σε κάθε περίπτωση, μία πιο ξεκάθαρη «εικόνα» θα έχουμε τον επόμενο μήνα, ο οποίος θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμος για δύο λόγους. Αφενός για την πορεία της πανδημίας και την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Αφετέρου για τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, όπου αναμένεται η ΑΜΚ, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, στην Τρ. Πειραιώς.

Η επιτυχής συγκέντρωση των απαιτούμενων κεφαλαίων, η οποία θα συνεπάγεται την επανα-ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, διαδραματίζει καίριο ρόλο όχι μόνο για την ίδια την Τρ. Πειραιώς, αλλά και για το σύνολο του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος καταβάλλει προσπάθειες μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

Στο -3% οι τράπεζες

Σήμερα, όπως προαναφέρθηκε, ο τραπεζικός κλάδος εμφάνισε εκ νέου προβληματική «εικόνα», καθώς παρουσίασε απώλειες της τάξης του 3% και «προσγειώθηκε» στα επίπεδα των 443 μονάδων. Είναι ενδεικτικό, μάλιστα, ότι οι μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έκλεισαν με απώλειες άνω του 2%.

Οι υψηλότερες πιέσεις, ειδικότερα, παρατηρήθηκαν στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία «βούλιαξε» στο -5,7% και το 0,75 ευρώ, ενώ κατά 3,7% υποχώρησε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία απώλεσε το όριο των 2 ευρώ. Πτώση κατά 2,4% και κατά 2% εμφάνισαν, τέλος, οι μετοχές των Eurobank και Alpha Bank, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -2,06% 0,769 ευρώ
  • Attica Bank -1,33% 0,1934 ευρώ
  • Eurobank -2,48% 0,55 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -3,78% 1,9995 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -5,71% 0,7562 ευρώ

Στηρίξεις από ΔΕΗ και Cenergy

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές κατάφεραν στο τελευταίο δίωρο να ανακτήσουν τον έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών, καθώς εκδηλώθηκαν σημαντικές ρευστοποιήσεις άνω του 2% στις μετοχές των Τιτάνα και Mytilineos. Κατά 1,5% διολίσθησαν και οι μετοχές των Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, η ΔΕΗ συνέχισε τις υψηλές «πτήσεις», κλείνοντας με άνοδο της τάξης του 3,7%, ενώ στο +1,8% τερμάτισε και η μετοχή της Viohalco. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε το +6,5% στη μετοχή της Cenergy, το +4,45% στη μετοχή της Autohellas, αλλά και το -2,55% στη μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής.

Συνολικά, 43 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 60 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 20 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 53 δισ. ευρώ, «σβήνοντας» περίπου 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά τζίρο

  • ΔΕΗ 3,72% 9,8 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ -1,59% 9,2 εκατ. ευρώ
  • ΟΠΑΠ -1,13% 6,8 εκατ. ευρώ
  • Eurobank -2,48% 4,3 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank -2,06% 4,3 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά όγκο

  • Eurobank -2,48% 8 εκατ. τεμάχια
  • Alpha Bank -2,06% 5,6 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς -5,7% 2,7 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα -3,78% 1,7 εκατ. τεμάχια
  • ΔΕΗ 3,72% 1,1 εκατ. τεμάχια

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News