Τι κρύβεται πίσω από τον πόλεμο του Facebook με την Αυστραλία
Άδεια βρήκαν τα news feeds τους στο Facebook οι Αυστραλοί, όταν ξύπνησαν την Πέμπτη, αφότου ο γίγαντας των social media μπλόκαρε όλο το ενημερωτικό περιεχόμενο, σε μία αιφνιδιαστική και δραματική κλιμάκωση της διαμάχης με την κυβέρνηση της χώρας, για τις χρεώσεις του ειδησεογραφικού περιεχομένου.
Η κίνηση προκάλεσε έντονες επικρίσεις από τα μέσα ενημέρωσης, τους πολιτικούς και τις οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, ειδικά καθώς μαζί με όλες τις ειδήσεις, από το Facebook εξαφανίστηκαν οι σελίδες των αρχών υγείας, των δικτύων πρόνοιας και οι προειδοποιήσεις για θέματα ασφάλειας.
«Η κίνηση του Facebook να κάνει unfriend την Αυστραλία σήμερα, κόβοντας αναγκαίες υπηρεσίες πληροφοριών για την υγεία και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ήταν εξίσου αλαζονική όσο και απογοητευτική», έγραψε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον στη σελίδα του στο Facebook. «Οι πράξεις αυτές απλά επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που εκφράζει ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών για τη συμπεριφορά των εταιρειών του Big Tech, οι οποίες πιστεύουν ότι είναι μεγαλύτερες από τις κυβερνήσεις και ότι οι κανόνες δεν θα πρέπει να ισχύουν στη δική τους περίπτωση».
Με την κίνηση αυτή, το Facebook απομακρύνεται από την υπηρεσία αναζήτησης Google της Alphabet, αφότου οι δύο πλατφόρμες πολεμούσαν από κοινού τους σχετικούς νόμους για χρόνια. Και οι δύο είχαν απειλήσει να μπλοκάρουν τις υπηρεσίες τους στην Αυστραλία, αλλά η Google προτίμησε τις τελευταίες ημέρες να κινηθεί προληπτικά, κλείνοντας συμφωνίες με αρκετά μέσα ενημέρωσης.
Η News Corp του Ρούπερτ Μέρντοχ ήταν η τελευταία εταιρεία που ανακοίνωσε συμφωνία με την Google, στο πλαίσιο της οποίας θα λάβει «σημαντικές πληρωμές» προκειμένου να δίνει ειδησεογραφικό περιεχόμενο στην κατηγορία News της μηχανής αναζήτησης.
Το σχετικό νομοσχέδιο της Αυστραλίας απαιτεί από το Facebook και το Google να έρθουν σε εμπορικές συμφωνίες με τα μέσα ενημέρωσης που φέρνουν κλικς στις πλατφόρμες τους με τα λινκς τους ή να μπουν στη διαδικασία μίας αναγκαστικής διαιτησίας, προκειμένου να συμφωνήσουν μία τιμή.
Το Facebook δήλωσε ότι ο νόμος, ο οποίος αναμένεται να περάσει από το κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες, «παρανοεί θεμελιωδώς» τη σχέση ανάμεσα στην πλατφόρμα και τα μέσα ενημέρωσης και οδηγεί στο δίλημμα της συμμόρφωσης ή της απαγόρευσης των ειδήσεων.
Όπως λέει το Facebook, τα νέα αποτελούν μόλις το 4% του περιεχομένου που βλέπει ο κόσμος στην πλατφόρμα, όμως έρευνα του University of Canberra δείχνει ότι το 21% των Αυστραλών χρησιμοποιούν τα social media σαν τη βασική πηγή πληροφόρησής τους, ενώ το 39% χρησιμοποιεί το Facebook για να λάβει ειδήσεις.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News