Πώς η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Οι πέντε νέες τάσεις
«Σανίδα» σωτηρίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποτέλεσε η τεχνολογία, επιτρέποντας νέους τρόπους εργασίας και επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς και βελτιώνοντας την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.
Αυτό προκύπτει από έρευνα της Accenture Technology, καθώς η τεχνολογία φαίνεται ότι άλλαξε ριζικά τις προσδοκίες και τις συμπεριφορές των ανθρώπων και δημιούργησε μια εντελώς νέα πραγματικότητα σε κάθε κλάδο.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις συμπίεσαν τη διάρκεια του ψηφιακού μετασχηματισμού από μία 10ετία σε μόλις ένα ή δύο χρόνια. Αποτέλεσμα ήταν οι συγκεκριμένες εταιρείες να αυξήσουν τα έσοδά τους έως και πέντε φορές ταχύτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες.
«Πολλές εταιρείες χρησιμοποίησαν την τεχνολογία με εντυπωσιακούς τρόπους για να διασφαλίσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και των οικοσυστημάτων τους -με ρυθμό που θεωρούσαν αδύνατο στο παρελθόν- ενώ άλλοι αντιμετώπισαν την σκληρή πραγματικότητα των αδυναμιών τους, στερούμενοι τη βασική ψηφιακή υποδομή που απαιτείται για γρήγορη μετάβαση» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Paul Daugherty, επικεφαλής τεχνολογίας της Accenture.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, η μελέτη εντοπίζει πέντε αναδυόμενες τάσεις, τις οποίες θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι εταιρείες τα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να επιταχύνουν και να επιτύχουν την αλλαγή σ’ όλους τους τομείς της επιχείρησης τους:
- Στρατηγική Αρχιτεκτονική – Οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος: Μια νέα εποχή ανταγωνισμού ξεκινάει, όπου οι εταιρείες θα ανταγωνίζονται πλέον στην αρχιτεκτονική των συστημάτων πληροφορικής. Όμως, η οικοδόμηση και η αξιοποίηση του πιο ανταγωνιστικού technology stack σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε την τεχνολογία με διαφορετικό τρόπο, όπου η διάκριση ανάμεσα σε επιχειρηματική και τεχνολογική στρατηγική γίνεται δυσδιάκριτη. Το 89% των στελεχών πιστεύει ότι η ικανότητα της επιχείρησής τους να δημιουργεί επιχειρηματική αξία θα βασίζεται όλο και περισσότερο στους περιορισμούς και τις ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνολογική αρχιτεκτονική της.
- Αντανακλώμενος κόσμος: -Η δύναμη των έξυπνων ψηφιακών διδύμων: Οι ηγέτες δημιουργούν έξυπνα ψηφιακά δίδυμα για να αναπαραστήσουν μοντέλα εργοστασίων, αλυσίδων εφοδιασμού, κύκλου ζωής προϊόντων και πολλά άλλα. Ο συνδυασμός δεδομένων και ευφυίας για την αναπαράσταση του φυσικού κόσμου στον ψηφιακό θα ξεκλειδώσει νέες ευκαιρίες για συνεργασία και καινοτομία. Το 65% των στελεχών αναμένει ότι η επένδυση της επιχείρησής τους σε έξυπνα ψηφιακά δίδυμα θα αυξηθεί τα επόμενα τρία χρόνια.
- Εγώ, ο Τεχνολόγος – Ο εκδημοκρατισμός της τεχνολογίας: Ισχυρές δυνατότητες είναι πλέον διαθέσιμες στους υπαλλήλους όλων των επιχειρησιακών λειτουργιών, δημιουργώντας μια ισχυρή βάση στις στρατηγικές καινοτομίας των επιχειρήσεων. Τώρα, κάθε υπάλληλος έχει τη δυνατότητα να καινοτομεί, βελτιστοποιώντας τη δουλειά του, διορθώνοντας τρωτά σημεία και συγχρονίζοντας το «βηματισμό» της επιχείρησης με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες. Το 88% των στελεχών πιστεύει ότι ο εκδημοκρατισμός της τεχνολογίας παίζει καθοριστικό ρόλο στη διεύρυνση και εδραίωση της καινοτομίας σε όλο το εύρος της επιχείρησής τους.
- Οπουδήποτε και παντού – Φέρτε το δικό σας περιβάλλον: Η μεγαλύτερη αλλαγή στην ιστορία του εργατικού δυναμικού, έχει δώσει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να επεκτείνουν τα όρια της επιχείρησής τους. Όταν οι άνθρωποι μπορούν να «φέρουν το δικό τους περιβάλλον», έχουν την ελευθερία να εργάζονται απρόσκοπτα από οπουδήποτε – είτε από το σπίτι, το γραφείο, το αεροδρόμιο, τα γραφεία των συνεργατών ή οπουδήποτε αλλού. Βάσει αυτού του μοντέλου, οι ηγέτες μπορούν να ξανασκεφτούν το σκοπό εργασίας σε διαφορετικές τοποθεσίες και να επαναπροσδιορίσουν την επιχείρησή τους σε αυτόν τον νέο κόσμο. Το 81% των στελεχών συμφωνεί ότι οι κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο τους θα αρχίσουν να αλλάζουν την εργασιακή τους προσέγγιση από το «Φέρτε τη δική σας συσκευή» στο «Φέρτε το δικό σας περιβάλλον».
- Από το εγώ στο εμείς – Η πορεία των πολυμερών συστημάτων μέσα στο χάος: Τα Multiparty Systems ή αλλιώς MPS (όπως είναι το Blockchain) μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα, να ξεκλειδώσουν νέους τρόπους προσέγγισης της αγοράς και να θέσουν νέα πρότυπα οικοσυστημάτων στους κλάδους τους. Το 90% των στελεχών που ερωτήθηκαν δηλώνει ότι τα MPS θα επιτρέψουν στα οικοσυστήματά τους να διαμορφώσουν μια πιο ανθεκτική, προσαρμόσιμη βάση και να δημιουργήσουν νέα αξία με τους συνεργάτες των εταιρειών τους.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της σημασίας της τεχνολογίας συνίσταται στον κλάδο της εστίασης. Το 60% των εστιατορίων, τα οποία αναφέρονταν ως «προσωρινά κλειστά» στην πλατφόρμα «Yelp» τον Ιούλιο του 2020, είχαν οριστικά τεθεί εκτός λειτουργίας μέχρι τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.
Ωστόσο, η αλυσίδα Starbucks, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, δημιούργησε μια νέα εφαρμογή παραγγελιών, με αποτέλεσμα έως τον Αύγουστο του 2020 να έχει περισσότερα από τρία εκατομμύρια downloads και οι παραγγελίες μέσω κινητού τηλεφώνου και «drive – thru» να αντιπροσωπεύουν το 90% των πωλήσεων.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News