Χρηματιστήριο: «Οπισθοχώρηση» με τις τράπεζες στο -2%
Πιέσεις σε Πειραιώς, Eurobank, Alpha και ΕΤΕ
Κάτω από τις 790 μονάδες υποχωρεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο απομακρύνεται εκ νέου από το ψυχολογικό σημείο των 800 μονάδων, ελλείψει τόσο των τραπεζικών στηρίξεων όσο και της εμφάνισης νέων «καταλυτών».
Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτη πτώση της τάξης του 1,01% και υποχωρεί στις 787,88 μονάδες, χάνοντας οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (795,91 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες -από 787,88 έως 796,58 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, ξεπερνώντας μέχρι στιγμής (14.00) τα 35 εκατ. ευρώ.
Η τάση για «διόρθωση», η οποία εκδηλώθηκε και στην χθεσινή συνεδρίαση, επέρχεται ως φυσικό επακόλουθο του 4ήμερου ανοδικού ράλι, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο νέος ανοδικός κύκλος, ο οποίος έχει αρχίσει να διαφαίνεται στον ορίζοντα, θα είναι πλαγιο-ανοδικός, με αρκετές ευκαιρίες για αφομοίωση των κεκτημένων.
Η διήμερη επενδυτική διστακτικότητα αποδίδεται, παράλληλα, και στην απουσία ουσιαστικών «καταλυτών», οι οποίοι θα μπορούσαν να στηρίξουν την πειστική υπέρβαση των 800 μονάδων, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη προς το επόμενο κρίσιμο σημείο, αυτό των 820 μονάδων.
Ναι μεν, δηλαδή, η αγορά προεξοφλεί την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος και την σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα, αλλά για να εδραιωθεί αυτή η ανοδική κίνηση χρειάζεται και απτές αποδείξεις ότι πορευόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Η περαιτέρω κίνηση απαιτεί ουσιαστικούς καταλύτες και αισθητή συναλλακτική αναβάθμιση, ενώ δεν έχει αναιρεθεί και το ενδεχόμενο επανόδου σε πλαγιοκαθοδική κίνηση» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Εντείνονται οι τραπεζικές ρευστοποιήσεις
Κρίσιμος είναι και ο ρόλος των τραπεζών, καθώς οποιοδήποτε θετικό σενάριο προϋποθέτει την ανάκαμψη του τραπεζικού δείκτη σε επίπεδα άνω των 500 μονάδων. Σήμερα, ωστόσο, ο κλάδος εμφανίζει εκ νέου προβληματική «εικόνα», καθώς υποχωρεί κατά 2,3% και περιορίζεται στις 454 μονάδες, αίροντας προσωρινά τις στηρίξεις προς τον Γενικό Δείκτη.
Οι υψηλότερες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στις μετοχές των Alpha Bank και Eurobank, οι οποίες διολισθαίνουν κατά 2,5%, ενώ άνω του 2% διαμορφώνεται η πτώση για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η οποία «διορθώνει» στο 0,82 ευρώ, εν αναμονή και της ΑΜΚ, ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Απώλειες κατά 2% παρουσιάζει και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank -2,50% 0,7888
- Attica Bank -0,8% 0,1984 ευρώ
- Eurobank -2,56% 0,5554 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -2% 2,056 ευρώ
- Τρ. Πειραιώς -2,05% 0,8229 ευρώ
Στηρίξεις από τη ΔΕΗ
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές έχουν αποκτήσει ευρύ προβάδισμα έναντι των αγοραστών, καθώς οι πιέσεις εκδηλώνονται σ’ όλο το μήκος του χρηματιστηριακού ταμπλό. Ενδεικτική είναι η πορεία των μετοχών των ΟΤΕ και ΕΧΑΕ, οι οποίες «χάνουν» άνω του 2% της αξίας τους.
Στον αντίποδα, στηρίξεις στον Γ.Δ. εξακολουθούν να παρέχουν η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ενισχύεται κατά τουλάχιστον 3%. Μικρά κέρδη της τάξης του 0,5% εμφανίζει και η μετοχή της Lamda Development, ενώ στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζει το +5,7% στη μετοχή της Intrakat.
Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 32 μετοχές κινούνται ανοδικά, 64 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίησης της αγοράς υποχωρεί στα 53,3 δισ. ευρώ, καθώς έχουν απολεσθεί 600 εκατ. ευρώ.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News