Business & Finance Τρίτη 16/02/2021, 16:02
BUSINESS & FINANCE

Κάλεσμα στα όπλα: Περνούν την πανδημία στο στρατό

Κάλεσμα στα όπλα: Περνούν την πανδημία στο στρατό

Με τον κορωνοϊό να διαταράσσει την εκπαίδευση, την κοινωνική ζωή και τις προοπτικές απασχόλησής τους, πολλοί νέοι αποφασίζουν να περάσουν την πανδημία στο στρατό. Οι στρατολογήσεις αυξάνονται σε πολλές χώρες του κόσμου, καθώς πολλοί βλέπουν τα δωρεάν τεστ, την προτεραιότητα στα εμβόλια και την πρόσβαση σε θεραπείες σαν πρόσθετα προνόμια. Άλλωστε, μπροστά στους κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης που πλέον ισχύουν σε όλο τον κόσμο, η στρατιωτική ζωή μοιάζει κάπως πιο υποφερτή. 

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι αιτήσεις για το στρατό σημείωσαν αύξηση 37% στον Καναδά τους τελευταίους εννέα μήνες του 2020 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Αυστραλία κατέγραψε αύξηση στις αιτήσεις κατά 9,9% το 2020. Η Βρετανία έπιασε την περασμένη άνοιξη τον ετήσιο στόχο της για τις στρατολογήσεις, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια και αναμένεται να τον επιτύχει και πάλι για φέτος. Στο στρατό των ΗΠΑ, το 92% του επιλέξιμου προσωπικού επέλεξε να παραμείνει για τον επόμενο χρόνο, έναντι του 83% που είχε πάρει την ίδια απόφαση τον προηγούμενο χρόνο. 

Στις χώρες όπου η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική (κάτι που ισχύει περίπου στο ένα τρίτο των κρατών του κόσμου), η τάση ήταν ακόμα ισχυρότερη. 

Στη Ν. Κορέα, περισσότεροι από 195.000 νέοι άνδρες έκαναν αίτηση για να ξεκινήσουν τη βασική εκπαίδευση κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021, αριθμός αυξημένος κατά 44% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.  

Στο Ισραήλ, σχεδόν όλοι πηγαίνουν στο στρατό μετά το λύκειο, όμως περισσότεροι ζητούν τώρα να επεκτείνουν τη στρατιωτική θητεία τους κατά αρκετούς μήνες, καθώς οι προοπτικές απασχόλησης είναι φτωχές.  

Βέβαια, σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, παραδοσιακά οι άνδρες στρέφονται στο στρατό. Τα χρόνια της κρίσης του 2008, τα αμερικανικά σώματα ασφαλείας είδαν σημαντική αύξηση στην ποιότητα των νέων στρατολογήσεών τους, αφού κατάφεραν να προσελκύσουν άτομα με υψηλότερα προσόντα, που ωστόσο δεν είχαν άλλες επιλογές απασχόλησης. 

Η πανδημία έχει πλήξει ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους, με τα στοιχεία του International Labor Organization να δείχνουν ότι το 8,7% των νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών έχασε τη δουλειά του ή αποχώρησε εντελώς από το εργατικό δυναμικό το 2020, ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. 

«Έτσι και αλλιώς πρέπει να πάω. Ας πάω τώρα», είπε ο Κάιλ Τσόι, ένας 20χρονος φοιτητής από τη Σεούλ που αποφάσισε να επισπεύσει την υποχρεωτική στράτευσή του, όταν διαπίστωσε ότι τα online μαθήματα του πανεπιστημίου δεν του προσφέρουν το επίπεδο της εκπαίδευσης που θα ήθελε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News