Διεθνείς Αγορές: Πώς φθάσαμε στο μακροβιότερο ράλι από το 2003
Ο δεικτης MSCI World ενισχύεται για 12η συνεχόμενη ημέρα
Σε πελάγη «ευτυχίας» βρίσκονται οι διεθνείς αγορές, οι οποίες καταγράφουν το μακροβιότερο ανοδικό σερί από το 2003, χάρη στις ισχυρές προσδοκίες για σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δεικτης MSCI World ενισχύεται για 12η συνεχόμενη ημέρα, καθώς τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο συνεχίζουν την «bull market» των τελευταίων εβδομάδων.
Τα μελλοντικά συμβόλαια στην προ-αγορά της Wall Street προμηνύουν έναν ανοδικό ξεκίνημα για τους αμερικανικούς δείκτες, οι οποίοι εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκονται σε αχαρτογράφητα υψηλά επίπεδα.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο διευρύνει ακόμη περισσότερο την απόσταση από τις 30.000 μονάδες, το οποίο είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών, ενώ στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρίσκεται σταθερά άνω των 400 μονάδων.
Το ευοίωνο κλίμα των διεθνών αγορών συνδέεται άρρηκτα με τις διάχυτες προσδοκίες για μια ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, χάρη στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων και την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στην αγοραστική διάθεση των επενδυτών συμβάλλει και η άφθονη ρευστότητα που παρέχεται από τις κεντρικές τράπεζες. «Η συνεχιζόμενη νομισματική χαλάρωση και η διατήρηση της δημοσιονομικής στήριξης παρέχουν ισχυρή ώθηση στα υψηλότερου ρίσκου assets» διαπιστώνει η Σέμα Σαχ, επικεφαλής αναλύτρια στην Principal Global Investors.
Διάσπαση των 800 μονάδων για το Χ.Α.
Από το ευρύτερο ανοδικό κλίμα δεν εξαιρείται ούτε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο από το πρωί καταβάλλει προσπάθεια διάσπασης των αντιστάσεων των 800 μονάδων, επιχειρώντας να ανακτήσει τις απώλειες του Ιανουαρίου (-7%).
Την ίδια ώρα, σε υψηλό 13 μηνών κινείται και η τιμή του πετρελαίου Brent, καθώς η προσδοκία για δυναμική ανάκαμψη αναπτερώνει τις ελπίδες για τόνωση της διεθνούς ζήτησης. Οι ανοδικές πιέσεις δε, στηρίζονται κι από τα κατά τόπους προβλήματα στην παραγωγή διαδικασία, καθώς -για παράδειγμα- οι ακραίες θερμοκρασίες στις ΗΠΑ έχουν «παγώσει» ένα τμήμα της παραγωγής.
Θετικό είναι το κλίμα, όμως, και στην αγορά των μετάλλων, με την τιμή του χαλκού να κινείται στο καλύτερο επίπεδο από το 2012 (3.833 δολάρια), με αποτέλεσμα η Citigroup να «βλέπει» ένα ξέφρενο ράλι έως τα 10.000 δολάρια σε βάθος 12μηνου, χάρη -και πάλι- στην εκτίμηση για ισχυρό rebound της ζήτησης.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News