Business & Finance Δευτέρα 15/02/2021, 12:39
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Αγορές: Σε υψηλό 30 ετών ο Nikkei – Κέρδη άνω του 1% στο Λονδίνο

Η γεωπολιτική ένταση «στηρίζει» το πετρέλαιο

Αγορές: Σε υψηλό 30 ετών ο Nikkei – Κέρδη άνω του 1% στο Λονδίνο

Θετικό είναι από το πρωί το κλίμα στις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να προεξοφλούν την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και την σταδιακή επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα.

Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,8% και διαμορφώνεται στις 417 μονάδες, με τον βρετανικό FTSE 100 να παρέχει σημαντικά στηρίγματα, καθώς βρίσκεται στο +1,33% και τις 6.677 μονάδες.

Παρόμοιο είναι το κλίμα και στο Παρίσι, όπου ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει άνοδο κατά 1,05% και τις 5.763 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει κέρδη κατά 0,83% και τις 23.604 μονάδες.

Στην Φρανκφούρτη, ο γερμανικός DAX παραμένει σχεδόν αμετάβλητος, καθώς παρουσιάζει οριακές διακυμάνσεις (+0,2%), διατηρούμενος στα επίπεδα των 14.000 μονάδων.

Σε υψηλό 30 ετών ο Nikkei

Το ευοίωνο κλίμα είχε διαφανεί από το πρωί στην Ασία, όπου ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 ξεπέρασε για πρώτη φορά -μετά από τουλάχιστον 30 χρόνια- το ψυχολογικό όριο των 30.000 μονάδων, καθώς έκλεισε στο +1,9% και τις 30.084 μονάδες.

Κι αυτό χάρη στις καλύτερες του αναμενομένου επιδόσεις της εγχώριας οικονομίας, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 12,7% σε ετήσια βάση στο δ’ τρίμηνο του 2020, έναντι της μέσης εκτίμησης για αύξηση 9,5%.

Ισχυρά κέρδη, όμως, εμφάνισε και ο δείκτης Kospi στη Σεούλ, ο οποίος παρουσίασε άνοδο κατά 1,5% και διαμορφώθηκε στις 3.147 μονάδες, ενώ στην Αυστραλία ο δείκτης ASX 200 ενισχύθηκε κατά 0,91% και τις 6.868 μονάδες.

Συνολικά, ο δείκτης MSCI Ειρηνικού – Ασίας, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, σημείωσε άνοδο κατά 0,57%. Οι αγορές σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ και Ταϊβάν έμειναν κλειστές λόγω της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Ράλι 17% για τη Vivendi

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, η μετοχή της Vivendi εκτινάσσεται άνω του 17% καθώς η γαλλική εταιρεία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εισαγάγει στο χρηματιστηριακό ταμπλό τη Universal Music, διανέμοντας στους επενδυτές περίπου το 60% των κεφαλαίων της. Ράλι κατά 13% εμφανίζει και η Bollore, μέτοχος της Vivendi.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν τηλεδιάσκεψη εντός της ημέρας, προκειμένου να εξετάσουν το ζήτημα του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, με αρκετές χώρες του ευρώ να τάσσονται υπέρ της μόνιμης «χαλάρωσής» του, με αφορμή και την πανδημία του κορωνοϊού.

Η γεωπολιτική ένταση «στηρίζει» το πετρέλαιο

Την ίδια ώρα, στο βελτιωμένο κλίμα συμβάλει και η ανάκαμψη στις τιμές του πετρελαίου, με την αξία των συμβολαίων Brent να υπερβαίνει τα 63 δολάρια και των συμβολαίων WTI τα 60 δολάρια, κάτι το οποίο αποδίδεται στις ανησυχίες για ανάφλεξη της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Λίγο νωρίτερα, ο σαουδαραβικός συνασπισμός, ο οποίος εμπλέκεται στον εμφύλιο της Υεμένης, είχε ισχυριστεί ότι εξουδετέρωσε drone, το οποίο άνηκε στους -υποστηριζόμενους από το Ιράν -αντάρτες Χούθι.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News