Στο 73% η ενσωμάτωση των προτάσεων Πισσαρίδη
«Αυτή η έκθεση δεν αποτελεί κυβερνητικό πρόγραμμα δεν είναι πολιτικό κείμενο και γι’ αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να μείνει έξω από την πολιτική, μάλλον θα έλεγα την κομματική, αντιπαράθεση γιατί προφανώς είναι μια έκθεση η οποία θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο και δεν θεωρώ αυτονόητο ότι θα συμφωνήσουν όλοι με όσα γράφονται σε αυτό το κείμενο» έλεγε πέρυσι τον Νοέμβριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν παραδόθηκε στην κυβέρνηση η τελική Έκθεση Πισσαρίδη. Ο οδικός χάρτης υπό την καθοδήγηση του νομπελίστα καθηγητή, αποτέλεσε την πρόταση για ένα «Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία» η οποία δεν ωραιοποιούσε καμία κατάσταση αλλά λειτουργούσε ως ανεξάρτητη οικονομική έκθεση. Σήμερα, τέσσερις μήνες μετά, το MR παρουσιάζει αποκλειστικά τον βαθμό ενσωμάτωσης της Έκθεσης Πισσαρίδη στο κυβερνητικό έργο σε βασικά υπουργεία.
Αυξομειώσεις
Η Έκθεση Πισσαρίδη έκανε συνολικά 403 προτάσεις σε 23 επιμέρους πεδία. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MR ο συνολικός βαθμός ενσωμάτωσης είναι στο 73% καθώς υλοποιούνται ήδη ή προβλέπεται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα 295 από αυτές τις προτάσεις. Υπάρχουν ωστόσο σημαντικές αυξομειώσεις όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω σε επιμέρους στατιστικά που αφορούν τα υπουργεία, που άλλες φορές φτάνουν σε ενσωμάτωση 100% και άλλες είναι κάτω από το 50%, όπως στην κρίσιμη περίπτωση του υπουργείου Οικονομικών. Κάτω από το γενικό μέσο όρο στο 65% είναι η ενσωμάτωση στο επίσης κρίσιμο υπουργείο Εργασίας. Η διασταύρωση των στοιχείων προκύπτει από την αντιπαραβολή των προτάσεων μεταξύ σχεδίου Πισσαρίδη και κυβερνητικών θέσεων.
Στο μισό η ενσωμάτωση στο ΥΠΟΙΚ
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «ναυαρχίδα», το υπουργείο Οικονομικών. Συνολικά κατατέθηκαν 61 προτάσεις στο σχέδιο Πισσαρίδη, από τις οποίες ενσωματώθηκε τελικά στην κυβερνητική μόλις το 49%. Από τις 21 που αφορούν την φορολογία ενσωματώθηκαν μόλις οι 7, για την χρηματοδότηση από τις 9 ενσωματώθηκαν οι 7, για την Δημοσιονομική ισορροπία οι 4, για τις επιχειρήσεις και τον ανταγωνισμό οι 6, ενώ για την εργασία καμία από τις 2. Κατά τα λοιπά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έγιναν αποδεκτές και οι 2 προτάσεις όπως και για το ασφαλιστικό σύστημα. Αντίθετα εκτός κυβερνητικού προγράμματος έμειναν οι δύο προτάσεις για την Κοινωνική Πρόνοια, ενώ για την Δικαιοσύνη έγινε αποδεκτή μόνο η μία από τις δύο. Τέλος δεν ενσωματώθηκαν στο κυβερνητικό πρόγραμμα οι προτάσεις για εμπορεύσιμες επαγγελματικές υπηρεσίες, για Δημόσια Διοίκηση, Εκπαίδευση αλλά και Υγεία.
Επιλογή στο υπουργείο Εργασίας
Το 65% των προτάσεων Πισσαρίδη ενσωματώθηκε τελικά στο επίσης κρίσιμο και ευαίσθητο υπουργείο Εργασίας. Υπενθυμίζεται πως κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό και μετά την αλλαγή του υπουργού, ο κ. Μητσοτάκης ουκ ολίγες φορές επεσήμανε την σημασία του υπουργείου για όλην την κυβέρνηση, καθώς στον τομέα της εργασίας – και των συντάξεων βεβαίως – θα κριθούν πολλά. Στο δια ταύτα, από τις 49 συνολικά προτάσεις για την Εργασία έγιναν αποδεκτές οι 31. Αναλυτικά για την Εργασία έγιναν αποδεκτές οι 22 από τις 36, για το ασφαλιστικό σύστημα οι 6 από τις 8 και για την Κοινωνική Πρόνοια οι 3 από τις 5.
Στο 70% η ενσωμάτωση στο υπουργείο Ανάπτυξης
Πηγαίνοντας σε ένα άλλο πολύ κρίσιμο υπουργείο για την επόμενη φάση, το Ανάπτυξης βλέπουμε μία ενσωμάτωση της τάξεως του 70%. Συνολικά στο τομέα αυτόν, κατατέθηκαν 40 προτάσεις και έγιναν «αποδεκτές» οι 28. Στην κρίσιμη υποκατηγορία της Καινοτομίας έγιναν και οι περισσότερες προτάσεις – 15 το σύνολο – και ενσωματώθηκαν οι 9. Για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έγιναν αποδεκτές οι 3 από τις 4, όπως το ίδιο και για τις Υποδομές και για τις Υπηρεσίες. Αντίθετα για την Βιομηχανία – ένα κλάδο στον οποίο έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές ο κ. Μητσοτάκης – έγινα δεκτές και οι 3 προτάσεις. Οι υπόλοιπες προτάσεις που αφορούν τον αγροδιατροφικό τομέα, τις επιχειρήσεις και τον ανταγωνισμό, την δημοσιονομική ισορροπία, το περιβάλλον και την Ενέργεια, σε γενικές γραμμές υλοποιούνται, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Οι τομείς με πάνω από 80%
Υπάρχουν και υπουργεία όπου οι προτάσεις Πισσαρίδη ενσωματώθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό, μεγαλύτερο του μέσου όρου, που είναι όπως είπαμε 73%. Ενδεικτικό παράδειγμα το υπουργείο Παιδείας, όπου η ενσωμάτωση φτάνει το 84%, με τον τομέα της Εκπαίδευσης να υλοποιεί 88 από τις 103 προτάσεις. Υψηλό το ποσοστό ενσωμάτωσης και στο υπουργείο Δικαιοσύνης που φτάνει στο 85% , στο Υγείας με 95%, ενώ στο απόλυτο φτάνει στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με 100% καθώς υλοποιούνται και οι 11 προτάσεις.
Συμπέρασμα
Η διακύμανση που είναι από το 49% έως και το 100% επιβεβαιώνει όσα είχε πει τον περασμένο Νοέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πως δεν πρόκειται για κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά για «κείμενο αναφοράς» από το οποίο θα ενταχθούν κομμάτια στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Οπερ και εγένετο.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News