Business & Finance Παρασκευή 12/02/2021, 14:54
BUSINESS & FINANCE

Η «τρέλα» των SPACs «χτυπά» και την Ευρώπη

Το φαινόμενο προσέλαβε ευρείες διαστάσεις στις ΗΠΑ

Η «τρέλα» των SPACs «χτυπά» και την Ευρώπη

Η «τρέλα» των SPACs έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και στην Ευρώπη, καθώς ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός εταιρειών «λευκής επιταγής» συγκεντρώνουν κεφάλαια για να επενδύσουν στον τεχνολογικό κλάδο της Ευρώπης.

Το φαινόμενο προσέλαβε ευρείες διαστάσεις στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, με τις εταιρείες ειδικού σκοπού (SPAC) να αντλούν 78,2 δισ. ευρώ μέσω 244 Αρχικών Δημόσιων Προσφορών (IPOs).

Μάλιστα, η «μανία» συνεχίζεται με τον ίδιο -αν όχι υψηλότερο- ρυθμό και το 2021, καθώς μέσα σε περίπου 1,5 μήνα ακόμη 134 εταιρείες προχώρησαν στη συγκέντρωση 39 δισ. δολαρίων.

Τι είναι οι SPACs

Οι εταιρείες SPACs, αυτό που κάνουν στην ουσία είναι να αντλούν χρήματα και στη συνέχεια να εξαγοράζουν ή να επενδύουν σε κάποια φιλόδοξη και ραγδαίως εξελισσόμενη start – up, η οποία μέσω της διαδικασίας της «αντίστροφης συγχώνευσης» εισάγεται στο χρηματιστήριο.

Δηλαδή, η εταιρεία SPAC πρώτα εισάγεται στο χρηματιστήριο μέσω IPO και ύστερα συγχωνεύεται με κάποια άλλη εταιρεία, η οποία παίρνει τη θέση της στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι επενδυτές δίνουν τα χρήματά τους στις SPACs, χωρίς να ξέρουν ποια ακριβώς εταιρεία θα αγοράσουν στη συνέχεια. Πρόκειται εν ολίγοις για «λευκές επιταγές».

Από την πλευρά τους, οι start ups, σε αρκετές περιπτώσεις, φαίνεται ότι προτιμούν τις SPACs ως μέσο εισαγωγής στο χρηματιστήριο, καθώς πρόκειται για μία ευκολότερη και ταχύτερη διαδικασία σε σχέση με την παραδοσιακή IPO. Κι αυτό, διότι οι εταιρείες SPACs είναι ήδη εγεγραμμένες στο εκάστοτε χρηματιστήριο, ενώ προσφέρουν εγγυημένα κεφάλαια.

Οι προοπτικές της Ευρώπης

Κατά τη διάρκεια του 2020, μόλις τρεις SPACs εισήλθαν στις αγορές της Ευρώπης, αντλώντας 495 εκατ. δολάρια, ενώ από την αρχή του 2021 η σχετική δραστηριότητα είναι… μηδενική.

«Δυστυχώς στην Ευρώπη, οι εταιρείες SPACs δεν έχουν την ίδια επιτυχία» παραδέχεται ο Μακράμ Αζάρ, διευθύνων σύμβουλος της Golden Falcon Acquisition, μίας SPAC εταιρείας, η οποία εστιάζει στον τεχνολογικό τομέα της Ευρώπης.

Όμως, αυτή η τάση φαίνεται ότι αρχίζει και αλλάζει, καθώς αρκετές SPACs της Wall Street επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για να επενδύσουν σε κάποια ευρωπαϊκή εταιρεία.

«Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα αγορά στην Ευρώπη» σημειώνει ο Γκάρι Κουίν, επικεφαλής της North Atlantic Acquisition, η οποία τον προηγούμενο μήνα άντλησε 379,5 εκατ. δολάρια, με στόχο να επενδύσει σε καταναλωτικές και βιομηχανικές εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου.

Αντίστοιχο ενδιαφέρον υπάρχει και στην άλλη πλευρά, δηλαδή στις εταιρείες που θέλουν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο μέσω της συγχώνευσης με κάποια SPAC και όχι μέσο της κλασικής οδούς της IPO.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News