Business & Finance Τετάρτη 10/02/2021, 19:09
BITCOIN

O Ρουμπινί «πυροβολεί» τον Έλον Μασκ

«Μηδενική η πραγματική αξία του Bitcoin»

O Ρουμπινί «πυροβολεί» τον Έλον Μασκ

Ο γνωστός -απαισιόδοξος- οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί πήρε το όπλο του και άρχισε να πυροβολεί. Αυτή τη φορά στρέφει τα πυρά προς το Bitcoin και τον ιδρυτή της Tesla, Έλον Μασκ, ο οποίος ανακοίνωσε επένδυση – μαμούθ, αξίας 1,5 δισ. δολαρίων, στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πραγματική αξία του Bitcoin είναι μηδενική και θα μπορούσε να είναι ακόμη και αρνητική, εφόσον επιβαλλόταν φόρος περιβάλλοντος, προβλέπω ότι η τρέχουσα “φούσκα” θα καταλήξει σε ακόμη ένα μπαμ» επισημαίνει, σε ανοιχτή επιστολή προς τους Financial Times

Μάλιστα, επαναλαμβάνει ότι το Bitcoin δεν θα έπρεπε καν να λογίζεται ως «νόμισμα». «Δεν είναι μονάδα πληρωμής. Δεν είναι μέσο πληρωμής. Δεν έχει σταθερή αξία αποθήκευσης. Είναι η μεγαλύτερη φούσκα» τονίζει, με έμφαση.

Ταυτόχρονα, θεωρεί ότι η αγορά των κρυπτονομισμάτων συνιστά μια μεγάλη «πληγή» για το περιβάλλον, ισχυριζόμενος ότι το ετήσιο ενεργειακό κόστος για τη δημιουργία των Bitcoins είναι ίσο με τη συνολική κατανάλωση ενέργειας στην Ολλανδία.

Επικαλούμενος δε, πρόσφατη μελέτη του Harvard, υπογραμμίζει ότι κάθε κρυπτονόμισμα αξίας 1 δολαρίου είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία ζημιάς 0,66 δολαρίων στην υγεία και το κλίμα.

Δεν παραλείπει, επίσης, να στραφεί εναντίον της απόφασης της Tesla να επενδύσει 1,5 δισ. δολάρια σε Bitcoins, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποδοχή του κρυπτονομίσματος ως μέσου πληρωμής για την αγορά των ηλεκτροκίνητων οχημάτων της.

«Τα επικίνδυνα και ευμετάβλητα Bitcoins δεν ανήκουν στα χαρτοφυλάκια σοβαρών θεσμικών επενδυτών. Πολλοί μικρο-επενδυτές χειραγωγούνται από έναν στρατό ιδιοτελών επενδυτών. Ο Έλον Μασκ ίσως στοιχηματίσει το σπίτι του στο Bitcoin. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνεις και εσύ» διαμηνύει ο Ρουμπινί, γνωστός και ως Dr. Doom.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξία του Bitcoin -αμέσως μετά την απόφαση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας- εκτινάχθηκε στο ιστορικό υψηλό των 48.000 δολαρίων, ενώ σήμερα «διορθώνει» ελαφρτώς στα 44.600 δολάρια.

Παρά τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις του Ρουμπινί κι άλλων ομοϊδεατών του περί «φούσκας» στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, το Bitcoin έχει αυξήσει την αξία του κατά 333% κατά τη διάρκεια του 2020.

Μάλιστα, η κεφαλαιοποίηση όλων των ψηφιακών νομισμάτων έφθασε σήμερα στο 1,4 τρισεκατομμύριο δολάρια, ξεπερνώντας την χρηματιστηριακή αξία του τεχνολογικού κολοσσού της Google.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News