Χρηματιστήριο: Μισή… αντίδραση με τη ΔΕΗ στο +5,5% και την Πειραιώς στο -6%
Παρέμειναν οι πιέσεις στις τράπεζες
Μισή… αντίδραση στο lockdown της Αττικής «έβγαλε» το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και είχε τη διάθεση να ανακτήσει ένα μεγάλο μέρος των χθεσινών απωλειών, τελικά οι τραπεζικές ρευστοποιήσεις -κυρίως στην Τρ. Πειραιώς- περιόρισαν σημαντικά τα αρχικά κέρδη.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια άνοδο της τάξης του 0,79% και τερμάτισε στις 762,83 μονάδες, κερδίζοντας περίπου έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (756,88 μονάδες), αν και ενδοσυνεδριακά η ανοδική κίνηση έφθασε έως και τις 10 μονάδες.
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 13 μονάδες -από 753,97 έως 766,51 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών διατηρήθηκε στα γνωστά χαμηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου, μην υπερβαίνοντας τα 56 εκατ. ευρώ -δείγμα της απουσίας των ξένων θεσμικών επενδυτών.
Η επαναφορά του lockdown στην Αττική, όπου πραγματοποιείται το 50% του συνολικού τζίρου του λιανεμπορίου, επί της ουσίας επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για διατήρηση της υφεσιακής κατάστασης και στο α’ τρίμηνο του 2021, κάτι το οποίο βέβαια εν πολλοίς έχει ήδη αποτιμηθεί στην ελληνική αγορά.
Το επόμενο «στοίχημα», εν μέσω του τρέχοντος περιβάλλοντος μεταβλητότητας, είναι η διατήρηση των τεχνικών επιπέδων των 700 – 750 μονάδες, προκειμένου να εδραιωθεί η προσδοκία για μεσο-μακροπρόθεσμη ανοδική τάση, μόλις υπάρξει άρση των μέτρων, ομαλοποίηση της κατάστασης και άνοιγμα της οικονομίας.
Ωστόσο, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να λησμονήσουν και τον κίνδυνο μιας ακραίας αντίδρασης, σε περίπτωση νέας αρνητικής είδησης για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης. Αυτή η πιθανότητα προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, εφόσον αναλογιστούμε τη ρηχότητα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.
Έντονες ρευστοποιήσεις στην Πειραιώς
Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε αξιοσημείωτες απώλειες της τάξης του -1,5% και διολίσθησε στα επίπεδα των 440 μονάδων, απέχοντας σχεδόν 100 μονάδες από τα υψηλά έτους (538 μονάδες). Άλλωστε, η επαναφορά του lockdown στην Αττική αυξάνει τις ανησυχίες για μια επί τα χείρω αναθεώρηση των «κόκκινων» δανείων της υγειονομικής κρίσης, τα οποία προς ώρας υπολογίζονται σε περίπου 10 δισ. ευρώ για το 2021.
Το σημερινό ενδιαφέρον εστίασε κατά σχεδόν αποκλειστικότητα στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία «βούλιαξε» κατά σχεδόν 6%, εν μέσω των πληροφοριών για ΑΜΚ, άνω του 1 δισ. ευρώ, εντός του Μαρτίου. Κατά 2% υποχώρησε και η μετοχή της Alpha Bank, ενώ η Eurobank έκλεισε στο -1,6%. Η Εθνική Τράπεζα, από την πλευρά της, «διέσωσε» έστω και δύσκολα το όριο των 2 ευρώ/μετοχή, καθώς στο τέλος «γύρισε» σε θετικό έδαφος. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank -1,99% 0,73 ευρώ
- Attica Bank -1,04% 0,1921 ευρώ
- Eurobank -1,58% 0,56 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα +0,15% 2,01 ευρώ
- Τρ. Πειραιώς -5,85% 0,772 ευρώ
Ράλι +5% για τη ΔΕΗ
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές κατάφεραν να κερδίσουν τη «μάχη», χάρη κυρίως στο ισχυρό ράλι της ΔΕΗ, η μετοχή της οποίας έκλεισε άνω του +5,5%, στον απόηχο της συμφωνίας με τη γερμανική RWE για την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, ισχύος 2 GW.
Σημαντικά στηρίγματα προσέφεραν και οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Μytilineos και ΟΠΑΠ, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά τουλάχιστον 2%. Στον αντίποδα, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στις μετοχές των Viohalco και Motor Oil, οι οποίες υποχώρησαν κατά 1,1% και κατά 1%, αντίστοιχα.
Συνολικά, 57 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 46 μετοχές εμφάνισαν απώλειες, ενώ 17 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 51,8 δισ. ευρώ.
Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά τζίρο
- ΔΕΗ 5,4% 8,6 εκατ. ευρώ
- ΟΤΕ 0% 5,8 εκατ. ευρώ
- ΟΠΑΠ 2,3% 5,8 εκατ. ευρώ
- Alpha Bank -1,99% 5 εκατ. ευρώ
- Εθνική Τράπεζα 0,15% 4,4 εκατ. ευρώ
Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά όγκο
- Eurobank -1,58% 8 εκατ. τεμάχια
- Alpha Bank -1,99% 6,8 εκατ. τεμάχια
- Τρ. Πειραιώς -5,85% 5,3 εκατ. τεμάχια
- Εθνική Τράπεζα 0,15% 2,2 εκατ. τεμάχια
- ΜΙΓ -1,67% 2 εκατ. τεμάχια
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News