Το χειρότερο έτος της τελευταίας 10ετίας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Κάτω από τα 10 δισ. η ετήσια κερδοφορία
Το χειρότερο έτος της τελευταίας 10ετίας βίωσαν και επισήμως οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες είδαν την κερδοφορίας τους να βουλιάζει σε επίπεδα του 2010, ως απόρροια των εκτεταμένων απωλειών από την πανδημία του κορωνοϊού.
Πιο συγκεκριμένα, οι 19 μεγαλύτερες τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου εμφάνισαν ετήσια κέρδη κάτω των 10 δισ. ευρώ για το 2020, με τις ABN Amro, Commerzbank, Societe Generale και Santander να κλείνουν το έτος μη αρνητικό πρόσημο.
Εντελώς αντίθετη είναι η «εικόνα» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου η κερδοφορία των αμερικανικών τραπεζών σημείωσε αξιοσημείωτη αύξηση, χάρη στα έσοδα – ρεκόρ από τον τομέα του trading.
Το μεγάλο πρόβλημα των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, είναι η εκτίνηση των προβλέψεων για «κόκκινα» δάνεια, οι οποίες ανήλθαν σε 47,4 δισ. ευρώ έναντι μόλις 25,9 δισ. ευρώ το 2019.
Οι παραπάνω προβλέψεις, όπως είναι εύλογο, καθιστούν ακόμη μεγαλύτερη την ανάγκη μείωσης του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων, και ιδίως στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου οι τράπεζες διαθέτουν το μεγαλύτερο ποσοστό NPLs σ’ όλη την Ευρώπη.
Βέβαια, το 2020 δεν ήταν εξίσου αρνητικό για όλους, καθώς υπάρξαν αρκετές τράπεζες, οι οποίες είδαν αν όχι αύξηση, τουλάχιστον διατήρηση των οικονομικών τους μεγεθών. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα της Deutsche Bank, της οποίας ο κλάδος του trading επέστρεψε στην κερδοφορία για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια.
«Αν και η αναλογία NPLs ενδεχομένως φθάσει στο ανώτατο σημείο το 2021, περιμένουμε ότι το κόστος κινδύνου θα αρχίσει να ομαλοποιείται» εκτιμά ο Φίλιπ Ρίτσαρντς, αναλυτής του Bloomberg Intelligence, κάτι το οποίο θα επηρεάσει και τη μερισματική πολιτική των τραπεζών, μόλις υπάρξει άρση της διανομής κερδών προς τους μετόχους τον προσεχή Σεπτέμβριο.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News