Το Λονδίνο «κατεβάζει» τις προσδοκίες για το ελληνικό καλοκαίρι
Το 2019 η Ελλάδα είχε δεχθεί 3,5 εκατ. Βρετανούς ταξιδιώτες
Να μην βιαστούν να κλείσουν πακέτο διακοπών κάλεσε τους Βρετανούς πολίτες ο υπουργός Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκραντ Σαπς, ο οποίος προειδοποίησε ότι είναι «πολύ νωρίς για τις κρατήσεις των θερινών μηνών».
«Οι πολίτες δεν πρέπει να κλείνουν πακέτα διακοπών τώρα. Ούτε στο εσωτερικό, ούτε στο εξωτερικό» δήλωσε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC. «Δεν ξέρουμε πού πορευόμαστε όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, των θανάτων και των εμβολιασμών. Κι αυτό αφορά όχι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες» συνέχισε.
Η παραπάνω τοποθέτηση, όπως είναι εύλογο, έχει σημαντικό ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, η οποία αποτελεί παραδοσιακό προορισμό διακοπών για χιλιάδες πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου. Μάλιστα, οι εγχώριοι τουριστικοί πράκτορες έχουν «ποντάρει» αρκετά στις κρατήσεις των Βρετανών, δεδομένου ότι ο ρυθμός εμβολιασμών είναι σαφώς πιο υψηλός σε σχέση με τις χώρες της Ε.Ε.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της low-cost αεροπορικής εταιρείας Ryanair, Mάικλ Ο’Λίρι, η Βρετανία θα έχει εμβολιάσει όλους τους κατοίκους άνω των 50 ετών έως τα τέλη του Μαρτίου, με την Ευρώπη να επιτυγχάνει το ίδιο ορόσημο τον Ιούνιο.
«Επομένως, πιστεύουμε ότι όταν όλες αυτές οι ομάδες υψηλού κινδύνου –οι ηλικιωμένοι, οι υγειονομικοί, οι οίκοι ευγηρίας- έχουν εμβολιαστεί, τότε οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα αρθούν, ειδικά στις σύντομες ευρωπαϊκές πτήσεις. Περιμένουμε να δούμε μία ισχυρή επιστροφή των βρετανικών οικογενειών που ταξιδεύουν στις παραλίες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας» είχε δηλώσει, χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της, η έτερη βρετανική EasyJet ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι «βλέπει» αύξηση 250% στις κρατήσεις για το καλοκαίρι, σημειώνοντας ωστόσο ότι το κόστος του υποχρεωτικού τεστ κορωνοϊού –φτάνει έως και στις 150 λίρες- εξακολουθεί να λειτουργεί αποτρεπτικά για κάποιους ταξιδιώτες.
Βέβαια, πολύ πρόσφατα, ο πρωθυπουργός του Ην. Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, επιχείρησε να υποβαθμίσει τις προσδοκίες για τον ρυθμό εμβολιασμού, προειδοποιώντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού καθιστούν λιγότερο αποτελεσματικά τα διαθέσιμα εμβόλια κατά της Covid.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 η Ελλάδα είχε δεχθεί 3,5 εκατ. Βρετανούς ταξιδιώτες, αριθμός αυξημένος κατά 19% σε σχέση με το 2018, «αφήνοντας» στην ελληνική οικονομία το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News