Τράπεζα Πειραιώς: Τον επόμενο μήνα η αύξηση κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ
Για τον επόμενο μήνα προετοιμάζεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 1 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, Μάρτιν Τζούρντα, ανέφερε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ότι το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου θα εκδοθεί αυτό το μήνα, προκειμένου η συναλλαγή να γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο.
Άτομα που έχουν γνώση του ζητήματος είπαν στο Bloomberg ότι το ύψος της αύξησης θα είναι έως 1 δισ. ευρώ.
«Δεν έχει αποφασισθεί ακόμη τι είδους έκδοση θα είναι, αν θα είναι μία συναλλαγή που θα γίνει πλήρως μέσω της αγοράς ή αν θα είναι μία έκδοση δικαιωμάτων», είπε ο Τζούρντα στο Bloomberg. Το ΤΧΣ θα ήθελε να δει το ποσοστό του να πέφτει κάτω από το όριο του 30%, αλλά αυτό εξαρτάται από τη ζήτηση στην αγορά, πρόσθεσε.
Τον συντονισμό της αύξησης κεφαλαίου έχουν αναλάβει οι Goldman Sachs Group και UBS, ενώ η Morgan Stanley συμβουλεύει το ΤΧΣ.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, το 10ετές ομόλογο της τράπεζας σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 24 Νοεμβρίου και η μετοχή ενισχύθηκε έως και 2,3% έπειτα από την είδηση.
Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο ενίσχυσε τη θέση του στην τράπεζα αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέρριψε το αίτημά της να πληρώσει το κουπόνι μετατρέψιμου ομολόγου στο ΤΧΣ, εν μέσω μίας γενικής απαγόρευσης πληρωμών σε μετρητά λόγω της πανδημίας. Η κυβέρνηση θέλει τώρα να μειώσει τη συμμετοχή αυτή, στο πλαίσιο της προσπάθειας να επιστρέψει ο τραπεζικός κλάδος σε μία πιο επίσημη βάση, μία δεκαετία μετά την ελληνική κρίση.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Τζούρντα, η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει πάνω σε αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με το ΤΧΣ, ώστε το Ταμείο να μπορέσει να συμμετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίου χρησιμοποιώντας τους δικούς του πόρους. Αυτό είναι ένα μέτρο που θα διευκολύνει το ΤΧΣ να χρηματοδοτήσει την αύξηση κεφαλαίου, εάν χρειαστεί.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι το ύψος των κόκκινων δανείων, πρόσθεσε ο κ. Τσούρντα, καθώς αυτά ανέρχονταν στο τέλος του Σεπτεμβρίου στα 58,7 δισ. ευρώ ή στο 35,8%.
«Θέλουμε να δούμε την αναλογία των μη εξυπηρετούμενων υποχρεώσεων και των τεσσάρων τραπεζών κάτω από το 10% έως το τέλος του 2021», τόνισε ο επικεφαλής του ΤΧΣ, προσθέτοντας ότι το ταμείο στηρίζει το πρόγραμμα Ηρακλής.
Η δεύτερη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες εντοπίστηκε στα επιχειρηματικά μοντέλα τους. «Είμαστε πολύ επικριτικοί για τα business models και καλούμε τις τράπεζες να γίνουν πραγματικά ρεαλιστικά. Πρέπει να αναμορφώσουν τις τράπεζες», σημείωσε ο κ. Τζούρντα.
«Εάν τα πράγματα πάνε καλά και οι αγορές είναι –ας πούμε- απλά κανονικές, θα περίμενα οι ελληνικές τράπεζες να λειτουργούν κανονικά σε ένα με δύο χρόνια», κατέληξε.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News