Χρηματιστήριο: Επιμένουν οι τραπεζικές πιέσεις – Ράλι για τη ΔΕΗ
«Κατέβασε» ρυθμούς το Χ.Α. παρά το πρωινό +1%
Προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ωστόσο εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις από τον κλάδο των τραπεζών, εν μέσω των νέων περιοριστικών μέτρων στην Αττική, τα οποία επιβάλλουν προσωρινό «λουκέτο» σε χιλιάδες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου.
Παρά την πρωινή ανοδική αντίδραση, η οποία έφθασε έως και το +1,1%, ο Γενικός Δείκτης στη συνέχεια «κατέβασε» ρυθμούς, με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή (13.30) να καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,30% και να ενισχύεται στις 759,15 μονάδες, κερδίζοντας μόλις δύο μονάδες σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο (756,88 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 13 μονάδες -από 753,97 έως 766,51 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών διατηρείται στα γνωστά χαμηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου, μην υπερβαίνοντας προς ώρας τα 26,5 εκατ. ευρώ -δείγμα της απουσίας ξένων θεσμικών επενδυτών.
Η επαναφορά του lockdown στην Αττική, όπου πραγματοποιείται το 50% του συνολικού τζίρου του λιανεμπορίου, επί της ουσίας επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για διατήρηση της υφεσιακής κατάστασης και στο α’ τρίμηνο του 2021, κάτι το οποίο βέβαια εν πολλοίς έχει ήδη αποτιμηθεί στην ελληνική αγορά.
Η διατήρηση των τεχνικών επιπέδων των 750 – 760 μονάδων, επομένως, θεωρείται κρίσιμης σημασίας, καθώς θα πιστοποιήσει τη διατήρηση της μεσο-μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης, η οποία εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί αμέσως μόλις υπάρξει άρση των μέτρων, ομαλοποίηση της κατάστασης και άνοιγμα της οικονομίας.
Το «στοίχημα», άλλωστε, αφορά πλέον την καλοκαιρινή περίοδο, με τους επενδυτές να προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στις επιδόσεις των θερινών μηνών, δεδομένης της ανάγκης να μην «χαθεί» ακόμη μία τουριστική σεζόν. Μέχρι τότε βέβαια, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα επικρατήσει έντονη μεταβλητότητα, η οποία θα καθορίζει και από τις διεθνείς εξελίξεις.
Επιμένουν οι τραπεζικές πιέσεις
Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει απώλειες της τάξης του -1% και υποχωρεί στις 442 μονάδες, καθώς η επαναφορά του lockdown στην Αττική αυξάνει τις ανησυχίες για μια ενδεχόμενη επί τα χείρω αναθεώρηση των μεγεθών των «κόκκινων» δανείων της υγειονομικής κρίσης, τα οποία προς ώρας υπολογίζονται σε περίπου 10 δισ. ευρώ για το 2021.
Από τις τραπεζικές μεταβολές, πάντως, ξεχωρίζουν οι απώλειες στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία διολισθαίνει κοντά στο -2%, εν μέσω των σεναρίων για ΑΜΚ ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, κάτω από το όριο των 2 ευρώ υποχωρεί η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ απώλειες πέριξ του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Alpha Bank – Eurobank. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank -1,05% 0,737 ευρώ
- Attica Bank -0,21% 0,1926 ευρώ
- Eurobank -1,37% 0,5612 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -0,90% 1,989 ευρώ
- Τρ. Πειραιώς -1,85% 0,8048 ευρώ
Ράλι για τη ΔΕΗ
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πωλητές και αγοραστές δίνουν μια αμφίρροπη μάχη, αν και οι δεύτεροι διατηρούν ένα μικρό προβάδισμα, χάρη κυρίως στο +3,8% στη μετοχή της ΔΕΗ, μετά τη συμφωνία με τη γερμανική RWE για τον κλάδο των ΑΠΕ. Κατά 2,1% ενισχύεται και η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα.
Στον αντίποδα, μικρού εύρους ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στη μετοχή της Motor Oil, η οποία διολισθαίνει κατά 1,5%, ενώ κάτω του 1% διαμορφώνονται οι απώλειες για Viohalco, Aegean, ΟΛΠ και ΟΤΕ. Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (14.00), 39 μετοχές κινούνται ανοδικά, 50 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News