«Φαρμακερό» το τρίτο lockdown στο λιανεμπόριο
Μετά τον τζίρο του περσινού Πάσχα, αυτόν των ενδιάμεσων εκπτώσεων του Νοεμβρίου, της Black Friday, των Χριστουγέννων, το λιανεμπόριο δέχεται τη χαριστική βολή, αφού ουσιαστικά χάνει και τον τζίρο των χειμερινών εκπτώσεων. Έχει δουλέψει κανονικά, με όλα τα φυσικά καταστήματα ανοιχτά στην Αττική και στο μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης χώρας, μόνο για δύο εβδομάδες από τις συνολικά επτά της περιόδου αυτής.
Μιας περιόδου, κατά την οποία οι εμπορικές επιχειρήσεις ήλπιζαν ότι θα καλύψουν μέρος των απωλειών που υπέστησαν από τη μη λειτουργία των φυσικών καταστημάτων την περίοδο των εορτών. Το γεγονός δε ότι αναστέλλεται από αύριο, Πέμπτη, πλήρως η λειτουργία του λιανεμπορίου στην Αττική και όχι σε όλη τη χώρα (σημειωτέον ότι έχει ήδη ανασταλεί από τη Δευτέρα σε Πάτρα, Χαλκίδα, Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, Μύκονο και Σαντορίνη) σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τη σημασία, όχι μόνο για συμβολικούς λόγους, αλλά και για καθαρά οικονομικούς, δεδομένου ότι στην πρωτεύουσα υπολογίζεται ότι πραγματοποιείται περίπου το 80% του συνολικού τζίρου του λιανεμπορίου.
Σύμφωνα με το στατιστικό μητρώο επιχειρήσεων της ΕΛΣΤΑΤ (στοιχεία 2017) ο αριθμός των λιανεμπορικών επιχειρήσεων (νομικές μονάδες και όχι καταστήματα) εξαιρουμένων των σούπερ μάρκετ, καταστημάτων τροφίμων και των πρατηρίων καυσίμων στην Περιφέρεια Αττικής ήταν 6.665 με 92.451 απασχολούμενους και τζίρο 8,84 δισεκ. ευρώ.
Ο χαμένος τζίρος
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη του τζίρου στο λιανεμπόριο προκύπτει ότι στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2020 συνολικά ο κλάδος είχε κάτι παραπάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ, στα 34,77 δισ. ευρώ από 37,79 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Τα τρία δισεκατομμύρια είναι έτσι κι αλλιώς σημαντικό ποσό, αλλά εάν αφαιρέσει κάποιος από τη ζυγαριά τον κλάδο των τροφίμων και ειδικά τον κλάδο των σούπερ μάρκετ προκύπτει ότι η ζημιά σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις του υπόλοιπου λιανεμπορίου είναι αρκετά μεγαλύτερη, πάνω από 4 δισεκ. ευρώ.
Επιπλέον, στα στοιχεία αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το κρίσιμο τέταρτο τρίμηνο του 2020, τρίμηνο το οποίο παραδοσιακά συμβάλλει κατά 27% στον τζίρο του λιανεμπορίου καθώς περιλαμβάνει την περίοδο των Χριστουγέννων, τις ενδιάμεσες χειμερινές εκπτώσεις και τη Black Friday. Μια ένδειξη για τις απώλειες μας δίνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που φτάνουν μέχρι τον Νοέμβριο του 2020 και δείχνουν ότι μόνο για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που ήταν σε αναστολή και έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων (πρόκειται δηλαδή για μεγάλες επιχειρήσεις αλλά δεν αποτελούν την πλειονότητα) ο τζίρος ήταν χαμηλότερος σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2019 κατά 38,5% ή κατά 250 εκατ. ευρώ περίπου.
Για τη δε περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, το λιανεμπόριο ήλπιζε να κάνει έστω το 50% του περσινού τζίρου της αντίστοιχης περιόδου, δηλαδή γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ, στόχος πλέον ανέφικτος. Ας σημειωθεί, άλλωστε, ότι ακόμη και την προηγούμενη εβδομάδα που εφαρμόστηκε το διπλό μοντέλο (click in shop για τις κατηγορίες ένδυσης, υπόδησης και βιβλίων – χαρτικών και click away για όλες τις υπόλοιπες) η κίνηση ήταν σχετικά υποτονική και συνοδεύτηκε από μεγάλες δυσκολίες προσαρμογής (βλέπε Jumbo, Zara). Από προχθές δε που στην Αττική ισχύει για όλες τις κατηγορίες μόνο το click away, ο τζίρος σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα είναι, σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, μειωμένος κατά 80%-90%.
«Λουκέτο» για μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις
«Έχω επανειλημμένως τονίσει ότι το τρίτο “lockdown” θα οδηγήσει σε λουκέτο μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις και για να το αποφύγουμε, πρέπει προσεκτικά και στοχευμένα, να εφαρμόσουμε αμέσως ένα γιγαντιαίο πλάνο στήριξης, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις», δήλωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης και πρόσθεσε: «Οι οικονομικές προτάσεις που έως σήμερα έχουμε καταθέσει, δεν είναι πλέον ικανές να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη που βιώνουν οι επιχειρήσεις. Είναι μονόδρομος να εφαρμόσουμε ταυτόχρονα με τα μέτρα προστασίας του ύψιστου αγαθού της υγείας, πρόσθετα μέτρα στήριξης που θα εξασφαλίσουν την οικονομική επιβίωση των συμπολιτών μας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, όταν με το καλό ξεπεράσουμε την πανδημία, θα μας ακολουθεί για πολλά χρόνια ακόμα μια βαθιά οικονομική κρίση».
«Πολύ φοβάμαι, πως πλέον τα μέτρα στήριξης ύψους 7,5 δις ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2021 δεν επαρκούν, καθώς οι μεταλλάξεις της πανδημίας με το τρίτο κύμα, αλλά και οι αργοί σε ευρωπαικό επίπεδο εμβολιασμοί, δεν δικαιολογούν πριν την Άνοιξη, ούτε καν συγκρατημένη αισιοδοξία», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ). «Τα οριζόντια μέτρα στήριξης θα πρέπει εφεξής να είναι στοχευμένα και να εστιάζουν περισσότερο στα “επιχειρηματικά νοικοκυριά” που ζουν αποκλειστικά από το εισόδημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και πλέον βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με ελάχιστα ή μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα», υποστήριξε.
«Κούρεμα» και ρύθμιση οφειλών
Τα μέτρα που ζητεί ο εμπορικός κόσμος προκειμένου να περιοριστούν τα «λουκέτα» και η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας είναι τα εξής:
- «Κούρεμα» οφειλών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας και ρύθμιση του υπόλοιπου ποσού.
- Υποχρεωτική παράταση όλων των συμβάσεων μίσθωσης επαγγελματικής στέγης για ένα χρόνο, προκειμένου να αποφευχθούν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών που συνήθως καταλήγουν στα δικαστήρια και να περιορισθούν οι εξώσεις.
- Στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον κλάδο του λιανεμπορίου ή ακόμη και για συγκεκριμένες κατηγορίες του που έχουν πληγεί περισσότερο.
- Επιδότηση παγίων δαπανών. Το μέτρο έχει ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, όμως οι έμποροι αναμένουν με ανυπομονησία την εξειδίκευση αυτού.