Χρηματιστήριο: Γιατί οι long επενδυτές έχουν πιθανότητα 73% για κέρδη
Εν αναμονή της έλευσης των ξένων θεσμικών επενδυτών βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προς ώρας τηρεί μια άκρως συντηρητική στάση, με αποτέλεσμα η μέχρι στιγμής πορεία του Γενικού Δείκτη να μην επιβεβαιώνει τις αρχικές προσδοκίες για ισχυρό rebound.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του 2021, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης και ο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν απολέσει σχεδόν το 6% της αξίας τους, ενώ οι ρευστοποιήσεις για τον τραπεζικό δείκτη κυμαίνονται στο 10%.
Οι λόγοι αυτής της υποαπόδοσης, η οποία καθίσταται ακόμη πιο έντονη σε σχέση με τα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία παρουσιάζουν θετικά πρόσημα σε επίπεδο έτους, είναι λίγο – πολύ γνωστοί: Η διατήρηση των περιοριστικών μέτρων, ο φόβος ενός τρίτου κύματος του ιού, ο αργός ρυθμός εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, η ανησυχία για διατήρηση της υφεσιακής κατάστασης, καθώς και οι εκτιμήσεις για ακόμη μία αδύναμη τουριστική σεζόν.
Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι η μεσο-μακροπρόθεσμη τάση για το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει θετική, προσδοκώντας ότι ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο θα ανακτήσει το όριο των 820 μονάδων, αλλά θα ενισχυθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, φλερτάροντας με τις προ-πανδημίας 900 μονάδες.
Τι δείχνουν οι στατιστικές
Όμως, τι εξακολουθεί να καθιστά τόσο αισιόδοξους τους επενδυτές; Η εύκολη απάντηση συνίσταται στην πεποίθηση ότι κάποια στιγμή νομοτελειακά η πανδημία του κορωνοϊού θα ολοκληρώσει τον κύκλο της, με αποτέλεσμα -σε συνδυασμό με την επίδραση των εμβολίων- την σταδιακή επαναφορά της ομαλότητας.
Η παραπάνω προσδοκία, συν της αναμενόμενης εκταμίευσης των πρώτων χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει την «καταπιεσμένη» ελληνική οικονομία σε ισχυρή ανάκαμψη, η οποία θα εκδηλωθεί στο β’ εξάμηνο του 2021.
Στο συγκεκριμένο σενάριο συνηγορούν και τα μέχρι στιγμής θετικά εταιρικά μεγέθη των εισηγμένων του FTSE Large Cap, όπως για παράδειγμα της Mytilineos, της Jumbo κ.α., τα οποία πιστοποιούν ότι οι μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις αργά ή γρήγορα καταφέρνουν να αποκτήσουν «ανοσία» στην υγειονομική κρίση.
Όμως, στο πλευρό των αισιόδοξων βρίσκονται και οι στατιστικές μελέτες των μακροπρόθεσμων ξένων επενδυτών, τους οποίους έχει τόσο πολύ ανάγκη η Λεωφόρος Αθηνών. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, για παράδειγμα, μία long τοποθέτηση πολύ δύσκολα δεν θα αποδώσει σε βάθος 12μήνου, γεγονός το οποίο ενισχύει το σενάριο ενός ισχυρού rebound μόλις υπάρξει σταθεροποίηση της κατάστασης.
Τα στατιστικά στοιχεία του Thomson Reuters, συγκεκριμένα, δείχνουν ότι ένας μακροπρόθεσμος επενδυτής έχει πιθανότητα θετικών αποδόσεων της τάξης του 73% σε δάστημα 12 μηνών, 83% σε διάστημα 36 μηνών (τριών ετών), 87% σε διάστημα 60 μηνών (πέντε ετών) και 94% σε διάστημα 120 μηνών (10 ετών).
Επομένως -θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος- γιατί οι ξένοι παραμένουν «άφαντοι» προς ώρας; Η απάντηση είναι απλή. Γιατί προσπαθούν να προσδιορίσουν πότε ακριβώς η αγορά θα βρεθεί στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα, προκειμένου να περιορίσουν την πιθανότητα «χασούρας» και να μεγιστοποιήσουν τα εν δυνάμει κέρδη.
Όπως ακριβώς δηλαδή, συνέβη και στο ράλι του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, το οποίο ακολούθησε τη σημαντική πτώση του Οκτωβρίου, όταν ο τραπεζικός κλάδος «βούλιαξε» στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Όλα αυτά, φυσικά, υπό την προϋπόθεση αποκατάστασης της ομαλότητας και επιστροφής της οικονομίας σε μια περίοδο κανονικότητας, κατά την οποία η πανδημία του κορωνοϊού θα αποτελεί παρελθόν ή τουλάχιστον θα έχει περιοριστεί σημαντικά.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News