BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια αντίδρασης με «φυσιολογικό» τζίρο

Στο +1% οι τράπεζες

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια αντίδρασης με «φυσιολογικό» τζίρο

Τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με επαναφορά του τζίρου στα φυσιολογικά επίπεδα, διαπιστώνεται στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την πανδημία του κορωνοϊού ωστόσο να παραμένει παρούσα, περιορίζοντας τη δυναμική της όποιας προσπάθειας ανόδου.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρά κέρδη της τάξης του 0,63% και ενισχύεται στις 765,55 μονάδες, κερδίζοντας περίπου πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (670,78 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες -από 762,05 έως 765,85 μονάδες- με τον τζίρο να είναι εμφανώς πιο αυξημένος σε σχέση με χθες, καθώς μέχρι στιγμής (11.00) αγγίζει τα 6,5 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη ο τζίρος των συναλλαγών «βούλιαξε» μόλις στα 33 εκατ. ευρώ, δηλαδή ακριβώς στο μισό του μέσου όρου του Ιανουαρίου (65 εκατ. ευρώ).

Παρότι μέσα στην εβδομάδα υπήρξε διάθεση για επαναφορά του Γενικού Δείκτη στις 770 μονάδες, εντούτοις η αύξηση των κρουσμάτων και η διαφαινόμενη επιβολή νέων μέτρων περιόρισαν τις αγοραστικές κινήσεις, ενώ οδήγησαν αρκετούς επενδυτές να επαναπροσδιορίσουν τις βραχυπρόθεσμες επιλογές τους.

Η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί ότι η τρέχουσα μεταβλητότητα θα διατηρηθεί και τις επόμενες εβδομάδα, και τουλάχιστον έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση και ξεκινήσει η επιστροφή στην κανονικότητα. Μόνο τότε εκτιμάται ότι μπορούν να καλλιεργηθούν οι συνθήκες για την επαναδραστηριοποίηση των ξένων θεσμικών επενδυτών.

Ήπια κέρδη για τις τράπεζες

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, οι τράπεζες καταγράφουν μικρά κέρδη της τάξης του 1% και κινούνται στις 456 μονάδες, εν αναμονή των νέων καταλυτών που θα διαμορφώσουν τη μεσο-μακροπρόθεσμη τάση. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η οποία εμφανίζει κέρδη κοντά στο 2%, ενώ στο +1,5% ενισχύεται η μετοχή της Alpha Bank. Eurobank και Εθνική Τράπεζα σημειώνουν άνοδο έως 1%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +1,40% 0,7392 ευρώ
  • Attica Bank +1,77% 0,195 ευρώ
  • Eurobank +0,45% 0,5806 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +0,97% 2,08 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +1,75% 0,86 ευρώ

Στηρίξεις από Τιτάνα

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές φαίνεται ότι έχουν αποκτήσει προβάδισμα έναντι των πωλητών, χάρη κυρίως στα κέρδη του Τιτάνα, τα οποία ανέρχονται στο +1,3%. Κατά σχεδόν 1% ενισχύεται και η μετοχή της Jumbo, χάρη στην σταθεροποίηση του τζίρου του Ιανουαρίου.

Πάντως, δεν λείπουν και οι ρευστοποιήσεις, με τη μετοχή της ΕΧΑΕ να χάνει περίπου 1%, τη μετοχή της Lamda Development περίπου 0,8% και τη μετοχή των ΕΛΠΕ περίπου 0,6%. Συνολικά, 37 μετοχές καταγράφουν άνοδο, 19 μετοχές παρουσιάζουν πτώση, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση κυμαίνεται στα 52 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News