Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στο Χ.Α. – Αντιστέκεται η Coca Cola
Σε πολύ χαμηλά επίπεδα ο τζίρος
Να υπερασπιστεί τις 760 μονάδες προσπαθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω εδραιώνονται οι ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις τόσο στις τραπεζικές μετοχές όσο και σ’ αρκετές εισηγμένες του FTSE Large Cap. Άλλωστε, η αναζωπύρωση των πανδημικών προκλήσεων, σε συνδυασμό με την έλλειψη ισχυρών καυσίμων, οδηγούν αρκετούς επενδυτές σε ανακατάταξη των βραχυπρόθεσμων επιλογών.
Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,63% και υποχωρεί στις 759,61 μονάδες, χάνοντας περίπου πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (764,33 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες -από 759,17 μονάδες έως 766,23 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων, μην υπερβαίνοντας προς ώρας (14.10) τα 15 εκατ. ευρώ.
Ο φόβος για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, όπως και τα σενάρια περί επαναφοράς ενός ολικού lockdown με οριστικό κλείσιμο του λιανεμπορίου, δημιουργούν ένα αρνητικό «κοκτέιλ» ειδήσεων, το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις για διατήρηση της υφεσιακής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.
Όλα αυτά, όπως είναι φυσικό, έχουν άμεσο αντίκτυπο και στην χρηματιστηριακή αγορά, η οποία έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την υπεράσπιση των αντιστάσεων των 700 – 750 μονάδων, έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ξεκινήσει η ανακαμψη της οικονομίας και επιστρέψουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, σηματοδοτώντας ένα ισχυρό rebound της Λεωφόρου Αθηνών.
Στο θετικό μεσο-μακροπρόθεσμο σενάριο φαίνεται ότι «πιστεύει» και ο οίκος Fitch, ο οποίος αποκλείει νέες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, παρά τη μεγάλη αύξηση του ελληνικού χρέους. «Έχουμε εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας», ακόμα και μετά το μεγάλο σοκ του κορωνοϊού, αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναλυτής Άλεξ Μουσκατέλι.
Τραπεζικές ρευστοποιήσεις
Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, συνεχίζουν σε αρνητικό έδαφος, με τους πωλητές να προχωρούν σε ελεγχόμενες κινήσεις, οδηγώντας τον κλαδικό δείκτη στο -1,4% και τις 449 μονάδες. Άλλωστε, η διατήρηση του μορατόριουμ στους δανειολήπτες εξακολουθεί να προβληματίζεί τις διοικήσεις, οι οποίες αδυνατούν να έχουν επακριβή άποψη για το μέγεθος της νέας «γενιάς» μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι υψηλότερες πιέσεις εντοπίζονται στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία υποχωρεί κοντά στο 2%, ενώ πέριξ του 1,5% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις μετοχές των Eurobank και Τρ. Πειραιώς. Μικρότερου εύρους πτώση καταγράφει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank -1,74% 0,735 ευρώ
- Attica Bank -0,42% 0,1912 ευρώ
- Eurobank -1,34% 0,5722 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -0,97% 2,032 ευρώ
- Τρ. Πειραιώς -1,47% 0,8434 ευρώ
Στο –3,5% η Ελλάκτωρ
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρά την αρχική ισορροπημένη εικόνα, τις τελευταίες ώρες οι πωλητές δείχνουν να έχουν πάρει ξεκάθαρο «κεφάλι», με τις ρευστοποιήσεις να εκδηλώνονται κυρίως στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία διολισθαίνει κατά 3,5%. Απώλειες άνω του 2% παρουσιάζει και η μετοχή της Viohalco, ενώ πέριξ του 1,5% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις μετοχές των Aegean, Γεκ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Motor Oil και ΟΛΠ.
Στο πτωτικό κλίμα ανθίστανται μόνο οι μετοχές των Coca – Cola (1%) και Τέρνα Ενεργειακή (0,3%). Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στη μετοχή της Mytilineos, η οποία υποχωρεί κατά 1,1% και τα 12,3 ευρώ, παρά τα σενάρια περί έκδοσης έκδοσης εταιρικού ομολόγου έως 1 δισ. ευρώ, αλλά και τα θετικά οικονομικά μεγέθη του 2020. Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.10), 19 μετοχές παρουσιάζουν κέρδη, 70 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενω 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 51,7 δισ. ευρώ.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News