Γιατί τράπεζες και δανειολήπτες προτιμούν την απευθείας διαπραγμάτευση
Τι δείχνει η έκθεση προόδου του ΥΠΟΙΚ
Την απευθείας διαπραγμάτευση με τις τράπεζες επιλέγουν οι περισσότεροι από τους δανειολήπτες που έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο, προκειμένου να το ρυθμίσουν. Φαίνεται, μάλιστα, ότι και οι τράπεζες προτιμούν αυτόν τον τρόπο ρύθμισης των κόκκινων δανείων.
Η διμερής επαφή, που αφήνει αρκετά περιθώρια ευελιξίας και εξειδικευμένων λύσεων ανά περίπτωση, είναι ο βασικότερος λόγος που περίπου 400.000 “κόκκινοι” δανειολήπτες ρύθμισαν τις οφειλές τους με αυτόν τον τρόπο.
Με βάση τα στοιχεία της 4ης έκθεσης προόδου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020, ρυθμίστηκαν – μέσω διμερών επαφών δανειοληπτών και τραπεζών – κόκκινα δάνεια συνολικού ύψους 21,2 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία αφορούν τις τράπεζες που αποστέλλουν στοιχεία μέσω της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, καθώς και από την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις και την PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε.
Την απευθείας διαπραγμάτευση με τις τράπεζες προτιμούν, επίσης, όσοι δανειολήπτες έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και θέλουν να “παγώσουν” την εξυπηρέτηση του δανείου τους. Από τον Μάρτιο που ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου, πάνω από 405.000 πληττόμενοι δανειολήπτες αιτήθηκαν και πέτυχαν αναστολή πληρωμής δόσης δανείων ύψους 28,42 δισ. ευρώ.
Οι αναστολές αυτές είναι 9μηνης διάρκειας και μπορούν να συνεχιστούν έως τον Μάρτιο του 2021, εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει συμπληρώσει μέχρι τότε τους 9 μήνες συνολικής αναστολής πληρωμών. Μόνο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν χορηγήσει αναστολή καταβολής δόσης για δάνεια συνολικού υπολοίπου 18,4 δισ. ευρώ.
Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν δάνεια προς επιχειρήσεις (8 δισ. ευρώ), στεγαστικά δάνεια (7,5 δισ. ευρώ), καταναλωτικά δάνεια (1,65 δισ. ευρώ), δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις (1,23 δισ. ευρώ) και λοιπά δάνεια προς νοικοκυριά (3 εκατ. ευρώ).
Η αναστολή καταβολής δόσεων δεν αποτελεί εμπόδιο για να υπαχθεί ένας δανειολήπτης στο πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ” για την 9μηνη επιδότηση δανείου. Η προθεσμία για την αναστολή καταβολής των δόσεων εκπνέει στις 31 Μαρτίου 2021, που σημαίνει ότι οποιαδήποπτε στιγμή ολοκληρωθεί η αναστολή, ο δανειολήπτης έχει το δικαίωμα να ρυθμίσει το δάνειό του και να μπει σε καθεστώς επιδότησης έως και 90% για 9μήνες.
Η επιδότηση πρέπει να ξεκινήσει το αργότερο μέχρι την 1η Απριλίου 2021.Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ”, η αποδοχή του από τους δανειολήπτες είναι αρκετά υψηλή, σε σχέση με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο. Συνολικά,
- έχουν υποβληθεί 160.477 αιτήσεις μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020 που έληξε η προθεσμία
- έχουν ήδη λάβει έγκριση 74.420 αιτήσεις, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου
- επιδοτήθηκαν 110.037 δάνεια σε 69.443 δικαιούχους, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2021
- το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί στους δικαιούχους του προγράμματος ανέρχεται στα 47,9 εκατ. ευρώ
Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εξυπηρετούμενο ή ρυθμισμένο δάνειο με προσημείωση/υποθήκη στην Α΄ κατοικία και δεν βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμής.
Ενδεικτικό της προτίμησης που έχουν δείξει οι δανειολήπτες στο νέο πλαίσιο, σε σχέση με το προηγούμενο, είναι το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 160.000 μέσα σε διάστημα τριών μηνών, ενώ στον προηγούμενο νόμο του 2019 υποβλήθηκαν 7.005 αιτήσεις από την πλευρά των δανειοληπτών και 3.945 προτάσεις ρύθμισης από τους πιστωτές.
Οι προτάσεις ρύθμισης των πιστωτών έγιναν αποδεκτές από 2.780 (39%) δανειολήπτες.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News