Εξαϋλώθηκαν τα αρχικά κέρδη στο Χρηματιστήριο
Από το +1% στο -1% οι τράπεζες
Αναιμικά κέρδη εμφανίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δυσκολεύεται να δώσει συνέχεια στην χθεσινή αντίδραση, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού και το σενάριο επαναφοράς ενός ολικού lockdown επιδεινώνουν σημαντικά το κλίμα.
Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,14% και ενισχύεται στις 761,62 μονάδες, κερδίζοντας μόλις μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (760,59 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες, από 759,05 έως 767,75 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα γνωστά επίπεδα των 23 εκατ. ευρώ.
Η απώλεια των αρχικών κερδών, τα οποία οδηγούσαν τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη προς τις 770 μονάδες, οφείλεται κατά κύριο λόγο στις τράπεζες, οι οποίες από το +1% βρίσκονται πλέον στο -1%, με αποτέλεσμα ο Γ.Δ. να έχει «απομείνει» με μεμονεμώνες στηρίξεις από τον FTSE Large Cap.
Άλλωστε, με την πανδημία να εξακολουθεί να «προβληματίζει» και την κυβέρνηση να ετοιμάζεται για το τρίτο κύμα του ιού, είναι σαφές ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι αδύνατο να συντελεστεί εντός του α΄ τριμήνου, κάτι το οποίο έχει ήδη αποτυπωθεί στον Γενικό Δείκτη.
Την ίδια ώρα, το έλλειμμα καταλυτών, οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Λεωφόρο Αθηνών σε υψηλότερα επίπεδα, είναι εμφανές, καθώς οι διαγωνιστικές διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς και η εκταμίευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αναμένεται να συμβεί πριν τον Μάρτιο.
Το παραπάνω κλίμα αντικατοπτρίζεται και στον ημερήσιο τζίρο, ο οποίος έχει υποχωρήσει κατά μέσον όρο στα 65 εκατ. ευρώ, δηλαδή επίπεδα κατά 15,5% μικρότερα σε σχέση με το ξεκίνημα του 2020.
Ωστόσο, όπως σημειώνει εύστοχα ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η υπερκάλυψη της πρώτης έκδοσης 10ετούς ομολόγου για το 2021 επιβεβαιώνει την υψηλή πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, στοιχείο ενθαρρυντικό εν όψει της περαιτέρω αύξησης του δημοσίου χρέους.
Από το +1% στο -1% οι τράπεζες
Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, παρά τα αρχικά κέρδη του 1%, αυτή την στιγμή (14.25) εμφανίζει ήπιες απώλειες, καθώς βρίσκεται στο -1,1% και τις 444 μονάδες, διατηρώντας σε τριψήφια επίπεδα την «ψαλίδα» από τις 550 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το «εισιτήριο» για τον επόμενο ανοδικό κύκλο.
Οι ρευστοποιήσεις είναι εντονότερες στην Τρ. Πειραιώς και στην Eurobank, οι μετοχές των οποίων εμφανίζουν απώλειες κοντά στο -2%. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία διολισθαίνει κατά 1,5%. Σταθεροποιητικά δε, κινείται η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία κρατάει προς ώρας τα 2 ευρώ. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank -1,52% 0,738 ευρώ
- Attica Bank -2,04% 0,1964 ευρώ
- Eurobank +1,79% 0,56 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα +0,25% 2,004 ευρώ
- Τρ. Πειραιώς -1,85% 0,849 ευρώ
Στο μεταξύ, η Euroxx ανέβασε σήμερα τις τιμές – στόχους για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, πλην της Τρ. Πειραιώς. Συγκεκριμένα, έθεσε τον πήχυ στα 1,25 ευρώ (από 0,90 ευρώ) για την Alpha Bank, στα 0,88 ευρώ (από 0,75 ευρώ) για τη Eurobank, στα 3,40 ευρώ (από 2,50 ευρώ) για την Εθνική Τράπεζα και στα 1,45 ευρώ (από 1,55 ευρώ) για την Τράπεζα Πειραιώς, με τις Εθνική και Eurobank να αποτελούν τα «top picks».
Με στηρίξεις από ΟΤΕ
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δείχνουν να ελέγχουν την κατάσταση, παρά την εκδήλωση αξιοσημείωτο πιέσεων σε συγκεκριμένες εισιηγμένες. Αυτή την στιγμή, πάντως, οι κύριες στηρίξεις προέρχονται από τη μετοχή του ΟΤΕ, η οποία ενισχύεται κατά 2%.
Πέριξ του 1,5% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα, πέραν των τραπεζικών ρευστοποιήσεων, απώλειες παρουσιάζουν και οι μετοχές των ΟΛΠ (-1,1%), Aegean (-1,6%) και ΕΛΠΕ (-0,9%)
Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.25), 42 μετοχές κινούνται ανοδικά, 52 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 51,8 δισ. ευρώ.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News