Business & Finance Πέμπτη 24/10/2024, 16:38
BUSINESS & FINANCE

Voucher έως 800 ευρώ μηνιαίως σε 2.500 οικογένειες με παιδιά

Voucher έως 800 ευρώ μηνιαίως σε 2.500 οικογένειες με παιδιά

Voucher των 800 ευρώ τον μήνα ανά παιδί θα λάβουν, το δεύτερο εξάμηνο του 2025, 2.500 παιδιά και οι οικογένειές τους, μέσω του προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση των παιδιών με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή ή με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αναπτυξιακών διαταραχών από τη γέννησή τους έως και την ηλικία των 6 ετών και η εν γένει υποστήριξη και κοινωνική ένταξη της οικογένειάς τους.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι, ενδεικτικά, οι πιστοποιημένοι μη κερδοσκοπικοί φορείς που παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά και σε άτομα με αναπηρία, οι δήμοι, τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, οι μονάδες ψυχικής υγείας και τα κέντρα ειδικών θεραπειών.

Το πρόγραμμα, αξιοποιώντας πόρους 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, θέτει για πρώτη φορά στο επίκεντρο το πλαίσιο παροχής υπηρεσιών Πρώιμης Παρέμβασης, με τη δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων φορέων Πρώιμης Παρέμβασης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ποιοτική παροχή υπηρεσιών προς τα παιδιά και η παράλληλη ενδυνάμωση των οικογενειών τους.

Με βάση τις ανάγκες κάθε παιδιού, το ύψος του voucher διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό συνεδριών που θα πρέπει να γίνουν ανά μήνα, όπως ορίζεται στο Εξατομικευμένο Πλάνο Παρέμβασης:

  • 800 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 20 συνεδριών ανά μήνα
  • 600 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 15 συνεδριών ανά μήνα ή
  • 400 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 10 συνεδριών ανά μήνα.
  • Σε κάθε περίπτωση, για την απόδοση του voucher απαιτείται η παροχή τουλάχιστον 10 συνεδριών ανά μήνα.

Τι περιλαμβάνουν οι υπηρεσίες Πρώιμης Παρέμβασης

Οι υπηρεσίες Πρώιμης Παρέμβασης συνιστούν πλέγμα εξατομικευμένων υπηρεσιών που παρέχονται από διεπιστημονική ομάδα προς το παιδί και την οικογένειά του.

Η διεπιστημονική ομάδα αποτελείται από τουλάχιστον έξι μέλη και συγκεκριμένα από έναν αναπτυξιακό παιδίατρο ή παιδοψυχίατρο ή παιδονευρολόγο, έναν ψυχολόγο, έναν κοινωνικό λειτουργό, έναν εργοθεραπευτή, έναν λογοθεραπευτή και ένα μέλος εκ των ακολούθων ειδικοτήτων: φυσικοθεραπευτή ή ειδικού παιδαγωγού ή απόφοιτου τμήματος Φυσικής Αγωγής με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή.

Οι υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • αξιολόγηση και παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού
  • παροχή ειδικών θεραπειών (εργοθεραπειών, λογοθεραπειών κ.λπ.)
  • συμβουλευτική υποστήριξη και ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των γονέων/φροντιστών

«Ακολουθούμε ένα οικογενειοκεντρικό μοντέλο Πρώιμης Παρέμβασης που προβλέπει επικοινωνία με το σχολικό περιβάλλον, ανίχνευση και διάγνωση των διαταραχών. Στοχεύουμε στην παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών στήριξης στα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών, με σκοπό να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στον μέγιστο δυνατό βαθμό», δήλωσε σχετικά η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News