Business & Finance Πέμπτη 24/10/2024, 13:15
BUSINESS & FINANCE

Ποια χώρα θέλει να προστατέψει τα παιδιά από τη «δύναμη των αλγορίθμων»

Ποια χώρα θέλει να προστατέψει τα παιδιά από τη «δύναμη των αλγορίθμων»

Παγκόσμιο φαινόμενο είναι το να βλέπει κανείς όλο και μικρότερες ηλικίες να έχουν smartphone και να μπαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θέλοντας να ανακόψει την πορεία αυτή, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Jonas Gahr Støre, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει κατά δύο χρόνια το κατώτατο όριο ηλικίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας ότι τα παιδιά θα πρέπει να προστατευτούν από τη «δύναμη του αλγορίθμου».

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας πρόκειται να επιβάλει ένα αυστηρό ελάχιστο όριο ηλικίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα 15 έτη από 13 που είναι σήμερα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκστρατείας κατά των εταιρειών τεχνολογίας, που, όπως υποστηρίζει, «στρέφονται εναντίον των εγκεφάλων των μικρών παιδιών».

Περισσότερα από τα μισά παιδιά ηλικίας εννέα ετών, το 58% των παιδιών ηλικίας 10 ετών και το 72% των παιδιών ηλικίας 11 ετών χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με έρευνα της νορβηγικής αρχής μέσων ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, παραδέχθηκε ότι θα είναι «μια δύσκολη μάχη», αλλά τόνισε ότι οι πολιτικοί πρέπει να παρέμβουν υπέρ της προστασίας των παιδιών. Παράλληλα σημείωσε ότι οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται καταχρηστικά από τη βιομηχανία και μπορούν να κάνουν τους χρήστες «μονόπλευρους».

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εισαγάγει περισσότερα μέτρα για να εμποδίσει τα παιδιά να παρακάμπτουν τους ηλικιακούς περιορισμούς, όπως, τροποποιώντας τον νόμο περί προσωπικών δεδομένων, ώστε οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να πρέπει να είναι 15 ετών για να συμφωνήσουν ότι η πλατφόρμα μπορεί να χειρίζεται τα προσωπικά τους δεδομένα, αναπτύσσοντας παράλληλα την επαλήθευση της ηλικίας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η υπουργός Παιδείας και Οικογένειας, Kjersti Toppe, η οποία συναντήθηκε στο Stavanger με γονείς που κάνουν εκστρατεία για αυστηρότερη ρύθμιση του διαδικτύου για τα παιδιά, δήλωσε ότι το μέτρο αποσκοπεί επίσης στο να βοηθήσει τους γονείς, να λένε «όχι» όταν πρόκειται για την ασφάλεια των παιδιών τους ενώ δεν μπορούν να το πουν. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση διερευνά μεθόδους επιβολής τέτοιων περιορισμών που δεν παρεμβαίνουν στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η απαίτηση για τραπεζικό λογαριασμό. 

Η Αυστραλία ανακοίνωσε επίσης την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για νεότερους εφήβους και παιδιά, λέγοντας ότι θα αποκλείσει τα παιδιά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες ψηφιακές πλατφόρμες. Το όριο ηλικίας δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά είναι πιθανό να κυμαίνεται μεταξύ 14 και 16 ετών.

Η Γαλλία εφαρμόζει πιλοτικά την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στο σχολείο για μαθητές ηλικίας έως 15 ετών. Εάν είναι επιτυχής, θα μπορούσε να εισαχθεί σε εθνικό επίπεδο από τον Ιανουάριο. 

Πρόσφατα στην Ελλάδα ανακοινώθηκε ότι είναι έτοιμη η πλατφόρμα που θα παρέχει οδηγίες στους γονείς για εργαλεία και ρυθμίσεις «parental control» (γονικός έλεγχος) στα κινητά που χρησιμοποιούν οι ανήλικοι ενώ στον νέο κανονισμό λειτουργίας των σχολείων περιλαμβάνεται η απαγόρευση της χρήσης κινητού, το οποίο εφόσον το έχουν μαζί τους οι μαθητές, θα παραμένει στη σχολική τσάντα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το The Guardian

Διαβάστε επίσης:

Τα smartphones δεν κάνουν τα παιδιά πιο έξυπνα

ΠΟΥ: Ολοένα και πιο «προβληματική» η χρήση των social media από τους εφήβους

Έτοιμη η πλατφόρμα για τον γονικό έλεγχο στα κινητά των ανηλίκων

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News