Business & Finance Τρίτη 22/10/2024, 20:00
BUSINESS & FINANCE

Ιρλανδία: Νέοι κανόνες για τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες

Ιρλανδία: Νέοι κανόνες για τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες

Ο πολυαναμενόμενος Κώδικας Διαδικτυακής Ασφάλειας της χώρας θεσπίζει δεσμευτικούς κανόνες για τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες για την καλύτερη προστασία των χρηστών, μεταξύ αυτών και των παιδιών.

Η Ιρλανδία ετοιμάζεται να δείξει πυγμή και να διασφαλίσει ότι οι πλατφόρμες ανταλλαγής βίντεο -συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram της Meta, TikTok της ByteDance, X του Elon Musk και YouTube της Google- προστατεύουν τους χρήστες τους από τη ρητορική μίσους και τα επιβλαβή βίντεο στο διαδίκτυο.

Η νέα ρυθμιστική αρχή της χώρας για τα μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο, η Coimisiún na Meán, δημοσίευσε τη Δευτέρα τον πολυαναμενόμενο Κώδικα Διαδικτυακής Ασφάλειας, ένα σύνολο δεσμευτικών κανόνων που σύντομα θα ισχύουν για τους πολυάριθμους τεχνολογικούς κολοσσούς των οποίων τα ευρωπαϊκά κεντρικά γραφεία βρίσκονται στην Ιρλανδία.

Οι 10 καθορισμένες πλατφόρμες είναι:

  1. το Facebook,
  2. το Instagram,
  3. το YouTube,
  4. το Udemy,
  5. το TikTok,
  6. το LinkedIn,
  7. το X,
  8. το Pinterest,
  9. το Tumblr και
  10. το Reddit.

«Η υιοθέτηση του Κώδικα Διαδικτυακής Ασφάλειας βάζει τέλος στην εποχή της αυτορρύθμισης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε σε δήλωσή της η Επίτροπος Διαδικτυακής Ασφάλειας Niamh Hodnett.

Θα φέρει επίσης την Ιρλανδία πιο κοντά στην πλήρη συμμόρφωση με τον δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα οπτικοακουστικά μέσα, το οποίο επέβαλε την εν λόγω νέα αστυνόμευση και του οποίου η βραδεία μεταφορά από το Δουβλίνο είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ από το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τον νέο κώδικα, ο οποίος συμπληρώνει το εγχειρίδιο κανόνων της ΕΕ για τον έλεγχο του περιεχομένου, οι πλατφόρμες θα πρέπει να απαγορεύουν τη μεταφόρτωση και την κοινοποίηση επιβλαβούς περιεχομένου, από βίντεο που προωθούν τον αυτοτραυματισμό ή τις διατροφικές διαταραχές έως την υποκίνηση της τρομοκρατίας ή του ρατσισμού.

Θα πρέπει επίσης να περιορίσουν την πρόσβαση των ανηλίκων σε περιεχόμενο για ενήλικες, όπως η πορνογραφία και η άσκοπη βία, να ελέγξουν το εμπορικό περιεχόμενο που διαφημίζει τσιγάρα ή αλκοόλ και να εισαγάγουν τρόπους για να αναφέρουν οι χρήστες περιεχόμενο που παραβιάζει τους κανόνες.

Η αυστηρότερη προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έχει καταστεί κορυφαία προτεραιότητα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen θέλει να ξεκινήσει μια έρευνα σε όλο το μπλοκ για τις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ευημερία των νέων.

Οι νομοθέτες της επιτροπής εσωτερικής αγοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ασχοληθούν με το θέμα αυτό στο πλαίσιο μιας από τις μελλοντικές τους εκθέσεις, ενώ οι κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο θέσπισης κατώτατου ορίου ηλικίας για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή την πάταξη των πορνοσελίδων που δεν κρατούν τους ανηλίκους μακριά με γενικούς αποκλεισμούς.

Το εγχειρίδιο κανόνων «θεσπίζει ουσιαστική ανάληψη ευθύνης από τις διαδικτυακές πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο και απαιτεί από αυτές να αναλάβουν δράση για την προστασία όσων χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες τους, μεταξύ άλλων με την ύπαρξη ισχυρών διαδικασιών χειρισμού καταγγελιών και την εισαγωγή αποτελεσματικής επαλήθευσης της ηλικίας», δήλωσε η υπουργός Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ιρλανδίας Catherine Martin.

«Θα μας κάνει όλους, αλλά ιδιαίτερα τα παιδιά μας, πιο ασφαλείς στο διαδίκτυο», πρόσθεσε η ίδια.

Οι πλατφόρμες πρέπει να συμμορφωθούν με τις γενικές υποχρεώσεις έως τις 19 Νοεμβρίου, ενώ οι πιο κανονιστικοί κανόνες – εκείνοι που απαιτούν από τις πλατφόρμες να προσαρμόσουν τα εσωτερικά τους συστήματα – έχουν προθεσμία έως τις 21 Ιουλίου 2025.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους έως και 20 εκατ. ευρώ ή το 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους, ανάλογα με το ποιο είναι μεγαλύτερο.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Politico

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News