BUSINESS & FINANCE

S&P: Υπεραποδίδει σε ΑΕΠ και δημοσιονομικά η Ελλάδα – Τι περιμένει για να αναβαθμίσει

S&P: Υπεραποδίδει σε ΑΕΠ και δημοσιονομικά η Ελλάδα – Τι περιμένει για να αναβαθμίσει

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να υπεραποδίδει έναντι της υπόλοιπης Ευρωζώνης και αναμένεται να εμφανίσει μέση ετήσια ανάπτυξη 2,5% για το διάστημα 2024-2027, σημειώνει η S&P Global Ratings σε νέα έκθεσή της, μιλώντας για μια ποιοτική  βελτίωση της ανάπτυξης αλλά και για μια σειρά από ενθαρρυντικά δημοσιονομικά στοιχεία. Έπειτα και από την απόφαση του οίκου να διατηρήσει σταθερή την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο ΒΒΒ- (με θετικές προοπτικές), κατά το review της περασμένης Παρασκευής, οι αναλυτές του σημειώνουν ότι θα αναβαθμίσουν το rating εάν ο δείκτης του χρέους μειωθεί περαιτέρω, πλησιάζοντας τα επίπεδα άλλων παρόμοιων χωρών. Πάντως, οι εκτιμήσεις τους μιλούν για μείωση του χρέους (δείκτης καθαρού γενικού κρατικού χρέους) στο 134% του ΑΕΠ έως τα τέλη του τρέχοντος έτους και  στο 119% έως το 2027, από τα υψηλά του 194% το 2020.

S&P: Υπεραποδίδει σε ΑΕΠ και δημοσιονομικά η Ελλάδα – Τι περιμένει για να αναβαθμίσει-1

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της S&P στην έκθεση την οποία εξέδωσαν έπειτα από το review τους, η ελληνική οικονομία εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο τον υψηλότερο ετησιοποιημένο τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη (4,4%), λαμβάνοντας ώθηση από την ισχυρή αύξηση των μισθών, τη βελτίωση της παραγωγικότητας της εργασίας και την αύξηση της μεταποιητικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας. Μάλιστα, οι ισχυρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας έρχονται  παρά τη συρρίκνωση των κρατικών δαπανών και την αδύναμη ανάπτυξη στους βασικούς εμπορικούς εταίρους της. Σύμφωνα με την S&P, αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι ότι η σύνθεση της ανάπτυξης παρουσιάζει μια ποιοτική αναβάθμιση, με την ιδιωτική κατανάλωση και τη βιομηχανική παραγωγή να αποτελούν βασικούς μοχλούς, την ώρα που η συνεισφορά της δημόσιας κατανάλωσης είναι αρνητική.

Κατόπιν τούτων, ο οίκος περιμένει ανάπτυξη 2,6% για φέτος, 2,5% για το 2025, 2,4% για το 2026 και 2,3% για το 2027.

Σημειώνει, βέβαια, ότι το ακόμα υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ασκεί πιέσεις στην εξωτερική εικόνα της Ελλάδας, εκθέτει την οικονομία στον κίνδυνο μιας απότομης επιδείνωσης της εξωτερικής χρηματοδότησης και μαρτυρά ότι η ανταγωνιστικότητα παραμένει ένα ζήτημα για τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της S&P, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί στο 6,6% του ΑΕΠ για φέτος και κατά μέσο όρο στο 5,6% το 2025-2027, δηλαδή αισθητά υψηλότερα από τα προ-πανδημίας επίπεδα του 1,6% του ΑΕΠ την περίοδο 2013-2019.

Ενθαρρυντική η δημοσιονομική εικόνα

Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν ενθαρρυντικά τα τελευταία δημοσιονομικά στοιχεία, επισημαίνοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα κινείται σταθερά πάνω από τον στόχο, λόγω της αύξησης της είσπραξης των φόρων εισοδήματος και των χαμηλότερων του στόχου δαπανών. Η επέκταση της υποχρεωτικότητας των POS θα δώσει μια ώθηση στην φορολογική συμμόρφωση, ενώ την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εισπράττει μεγάλα ποσά από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις συμβάσεις παραχώρησης, φέρνοντας περίπου 5,3 δισ. ευρώ (2,4% του ΑΕΠ) στα κρατικά ταμεία φέτος και συνεισφέροντας στη μείωση του χρέους.

S&P: Υπεραποδίδει σε ΑΕΠ και δημοσιονομικά η Ελλάδα – Τι περιμένει για να αναβαθμίσει-2

Τι περιμένει για  να αναβαθμίσει την αξιολόγηση

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι θετικές προοπτικές τις οποίες έχουν δώσει στην αξιολόγηση της Ελλάδας αντανακλούν την προσδοκία τους ότι μέσα στον ορίζοντα των επόμενων 24 μηνών, το σφικτό δημοσιονομικό καθεστώς θα συνεχίσει να μειώνει το χρέος, ενώ η ανάπτυξη θα παραμείνει υψηλότερη από τις περισσότερες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Η S&P θα μπορούσε να αναθεωρήσει τις προοπτικές από θετικές σε σταθερές εφόσον δει κάποια επιδείνωση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού ή στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, πέραν αυτών που προβλέπει. Όπως εξηγεί, κάτι τέτοιο θα μπορούσε είναι αποτέλεσμα κάποιων ισχυρότερων γεωπολιτικών ή εξωτερικών πιέσεων.

Για να αναβαθμίσει την αξιολόγηση, ο οίκος θέλει να δει το χρέος να πέφτει περαιτέρω, σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω  των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, της αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων και της διατήρησης σταθερών πρωτογενών πλεονασμάτων για μια μεγάλη περίοδο.

Οι προκλήσεις

Ανάμεσα στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, η S&P επισημαίνει τα όλο και συχνότερα κλιματικά σοκ, που αυξάνουν τη σημασία των προσπαθειών της κυβέρνησης για την άμβλυνση των κλιματικών επιπτώσεων (όπως π.χ. με την υποχρεωτική ασφάλιση).

Μία ακόμα κρίσιμη πρόκληση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι η συρρίκνωση και η γήρανση του ελληνικού πληθυσμού, καθώς αυτός έχει μειωθεί κατά 6% από τα υψηλά του 2011, με την Ελλάδα να είναι σήμερα η τέταρτη γηραιότερη χώρα της Ε.Ε. Ο οίκος χαρακτηρίζει θετικά και σημαντικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της δημοσιονομικής έκθεσης στο δημογραφικό, όπως για παράδειγμα με την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος μετά την κρίση.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News