Business & Finance Δευτέρα 21/10/2024, 21:06
BUSINESS & FINANCE

Ινδία: Άλμα 74% στα λειτουργικά έσοδα της υποστηρίζομενης από την Walmart, PhonePe

Ινδία: Άλμα 74% στα λειτουργικά έσοδα της υποστηρίζομενης από την Walmart, PhonePe

Η ινδική PhonePe, μια startup εταιρεία ψηφιακών πληρωμών που υποστηρίζεται από τον γίγαντα λιανικής Walmart Inc. δήλωσε ότι τα έσοδά της αυξήθηκαν και οι ζημιές της μειώθηκαν στο τελευταίο οικονομικό έτος.

H fintech με έδρα το Bengaluru ανέφερε άλμα 74% σε ετήσια βάση στα έσοδα από τις δραστηριότητες, τα οποία έφτασαν τα 50,64 δισεκατομμύρια ρουπίες (602 εκατομμύρια δολάρια). Εν τω μεταξύ, οι καθαρές ζημίες της μειώθηκαν κατά 28% σε 19,96 δισ. ρουπίες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρείας που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό της τη Δευτέρα.

Η PhonePe συνεχίζει να κυριαρχεί στην αγορά της Ινδίας στην ενοποιημένη διεπαφή πληρωμών ή UPI, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 50% των συνολικών συναλλαγών. Το UPI είναι ένα σύστημα που επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν άμεσες μεταφορές χρημάτων συνδέοντας τις τράπεζες με εφαρμογές fintech, όπως η PhonePe, η Paytm και η Google Pay της Alphabet Inc. Μέχρι τον Μάρτιο του 2024, η πλατφόρμα PhonePe διέθετε 530 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, εκ των οποίων τα 200 εκατομμύρια είναι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες.

Η βελτίωση των επιδόσεων της PhonePe οφείλεται στη σημαντική μείωση των ταμειακών εξόδων από τα κίνητρα για συναλλαγές πληρωμών, τα οποία μειώθηκαν από 9,5 δισεκατομμύρια ρουπίες το οικονομικό έτος 2019 σε περίπου 150 εκατομμύρια ρουπίες στην έκθεση της Δευτέρας για το οικονομικό έτος 2024. Αυτό βοήθησε την εταιρεία να μετατρέψει τη ζημία της που ξεπερνούσε τα 15 δισεκατομμύρια ρουπίες σε κέρδος σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων ρουπιών στο ίδιο διάστημα, όταν εξαιρούνται οι δαπάνες για τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών των εργαζομένων. 

Σε μια σημαντική κίνηση, η PhonePe μετέφερε την έδρα της από τη Σιγκαπούρη στην Ινδία το 2022, με τους επενδυτές της, με επικεφαλής τη Walmart, να πληρώνουν σχεδόν 80 δισεκατομμύρια ρουπίες (σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια) σε φόρους για να διευκολύνουν την αλλαγή. Η εταιρεία πιστεύει ότι αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μια ενδεχόμενη δημόσια εισαγωγή στα ινδικά χρηματιστήρια, αναφέρει το Bloomberg.

Η δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης της PhonePe έρχεται μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου από τον αντίπαλο της Paytm. Η Paytm, η οποία εξακολουθεί να ανακάμπτει από την καταστολή της κεντρικής τράπεζας στη θυγατρική της τράπεζα τον Ιανουάριο, αναμένεται να παρουσιάσει μικρότερη ζημία.

Η PhonePe αποτιμήθηκε για τελευταία φορά στα 12 δισ. δολάρια το 2023, όταν συγκέντρωσε 1 δισ. δολάρια σε πολλαπλές δόσεις από επενδυτές όπως η General Atlantic, η Ribbit Capital και η Tiger Global.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News