Business & Finance Δευτέρα 21/10/2024, 20:45
BUSINESS & FINANCE

Κίνα: Υποσκελίζει την Ευρώπη ως η μεγαλύτερη αγορά φ.α. της Ρωσίας μέσω αγωγών

Κίνα: Υποσκελίζει την Ευρώπη ως η μεγαλύτερη αγορά φ.α. της Ρωσίας μέσω αγωγών

Η Κίνα αναμένεται να καταστεί η μεγαλύτερη αγορά για το φυσικό αέριο της Ρωσίας μέσω αγωγών φέτος, υποσκελίζοντας την Ευρώπη από τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σταματήσει την ροή του καυσίμου στην περιοχή. 

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom εξήγαγε 23,7 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Κίνα στο πρώτο εννεάμηνο του έτους, ήτοι 40% πάνω από τον όγκο που εξήγαγε την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg με βάση εκτιμήσεις του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών. 

Αντίστοιχα, η Gazprom έστειλε 22,5 δισ.κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω αγωγού στους εναπομείναντες πελάτες της στην Ευρώπη από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με υπολογισμούς των ροών μέσω Ουκρανίας και του αγωγού TurkStream. 

Pivot to China

The Asian nation is overtaking Europe as top buyer of Russia’s pipe gas

Source: Bloomberg calculations based on data from European Network of Transmission System Operators for Gas, Ukrtransgaz, Gazprom, China’s General Administration of Customs and Russia’s estimates of gas prices for the Asian nation

H Gazprom έχει σταδιακά αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia, που ξεκίνησε να λειτουργεί στα τέλη του 2019 και έχει μεταφορική ικανότητα της τάξης των 38 δισ.κυβικών μέτρων ετησίως. Τον προηγούμενο μήνα, η Gazprom έκλεισε συμφωνία με την China National Petroleum για επιπλέον εξαγωγές το Δεκέμβριο που θα διασφαλίσουν την πρώιμη αύξηση των ημερήσιων ροών στο μέγιστο επίπεδο συμβολαίου, το οποίο προηγουμένως είχε στόχο τις αρχές του 2025.

Η συμφωνία έλαβε χώρα, καθώς η ζήτηση φυσικού αερίου στην ασιατική οικονομία βρίσκεται σε άνοδο. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) με έδρα το Παρίσι αναμένει  η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου στην Κίνα να αυξηθεί κατά 8% φέτος, «με πρωταγωνιστή το βιομηχανικό τομέα αλλά και με την υποστήριξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, των οικιακών και εμπορικών χρηστών και του τομέα των μεταφορών».

Ενώ η Gazprom σχεδιάζει να ενισχύσει τις ετήσιες προμήθειες της στην Κίνα κατά 10 δισ. κυβικά μέτρα μέσω της λεγόμενης διαδρομής της Άπω Ανατολής από το 2027, αυτό εξακολουθεί να είναι ένα κλάσμα από αυτό που έστειλε η εταιρεία στην Ευρώπη προτού η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία το 2022.

Main Buyers of Russia’s Pipe Gas

Europe still remains a key market for Gazprom’s exports

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ αναζήτησε εναλλακτικές λύσεις για το φυσικό αέριο της Ρωσίας, η Gazprom παραμένει κρίσιμη πηγή ενέργειας για ορισμένα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας. Οι εξαγωγές αγωγών στην περιοχή αυξήθηκαν κατά 16% τους πρώτους εννέα μήνες του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, δείχνουν οι υπολογισμοί του Bloomberg.

Καθώς η πενταετής συμφωνία διαμετακόμισης της Gazprom με την Ουκρανία λήγει τον Δεκέμβριο του 2024 και το Κίεβο δεν έχει καμία πρόθεση να την παρατείνει, περίπου οι μισές από τις ροές φυσικού αερίου που πηγαίνουν στην Ευρώπη κινδυνεύουν να σταματήσουν.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διεξάγουν συνομιλίες για την αντικατάσταση των ροών διαμετακόμισης, με το Αζερμπαϊτζάν να γίνεται δυνητικά λύση, αλλά μια συμφωνία δεν φαίνεται να έχει κλείσει με λιγότερους από τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News