Business & Finance Δευτέρα 21/10/2024, 16:39
ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ιταλία: Σε νέο χαμηλό ρεκόρ οι γεννήσεις

Ιταλία: Σε νέο χαμηλό ρεκόρ οι γεννήσεις

Οι γεννήσεις στην Ιταλία οδεύουν προς νέο χαμηλό ρεκόρ το 2024, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα η εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT, σημειώνοντας 16η συνεχή ετήσια μείωση και τον χαμηλότερο αριθμό από την ιταλική ενοποίηση το 1861.

Η διαρκώς μειούμενη γεννητικότητα της Ιταλίας θεωρείται εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά παρά τις διαδοχικές κυβερνήσεις που δεσμεύτηκαν να το καταστήσουν προτεραιότητα, καμία δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ανακόψει την πτώση.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου υπήρξαν 4.600 γεννήσεις λιγότερες από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι, δηλαδή μείωση 2,1%, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ISTAT.

Το 2023 στο σύνολό της η Ιταλία κατέγραψε 379.890 γεννήσεις, με περίπου έξι νεογέννητα ανά χίλιους κατοίκους. Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση 3,4% σε σχέση με το 2022 και μείωση 34,1% σε σχέση με το 2008 – την τελευταία χρονιά που η χώρα είδε αύξηση στον αριθμό των μωρών που γεννήθηκαν.

Τα στοιχεία για τους πρώτους επτά μήνες δείχνουν ένα ποσοστό γονιμότητας, δηλαδή τον μέσο αριθμό παιδιών που γεννιούνται σε κάθε γυναίκα, 1,2, πολύ κάτω από το ποσοστό 2,1 που απαιτείται για έναν σταθερό πληθυσμό.

Η Scope Ratings είχε αναφέρει ότι τα δημογραφικά στοιχεία της Ιταλίας είναι τα χειρότερα στην Ευρώπη όσον αφορά το δυναμικό οικονομικής ανάπτυξης μεταξύ 2023 και 2040, με την ταχεία γήρανση του πληθυσμού να αποτελεί απειλή για τα τεταμένα δημόσια οικονομικά της χώρας. Πέρυσι η Ιταλία είχε το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Άλλα ευρήματα της έκθεσης της ISTAT έδειξαν ότι πέρυσι οι γυναίκες στην Ιταλία απέκτησαν το πρώτο τους παιδί κατά μέσο όρο σε ηλικία 31 ετών, περίπου σταθερό από το 2022, και ότι το 42,4% των μωρών γεννήθηκαν από ανύπαντρες γυναίκες, από 41,5% το προηγούμενο έτος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Scope: Πώς θα καλύψει την απόσταση με τις ΗΠΑ η Ευρώπη – «Βαρίδι» ο Νότος

Reuters: Χάνει η Ελλάδα στη μάχη με το δημογραφικό

Ευρώπη: Η βόμβα του δημογραφικού θα σκάσει στα χέρια των κυβερνήσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News