BUSINESS & FINANCE

Morgan Stanley: Τι «κρατά» από τις επαφές της στην Αθήνα – Οι νέοι στόχοι για τις τράπεζες

Morgan Stanley: Τι «κρατά» από τις επαφές της στην Αθήνα – Οι νέοι στόχοι για τις τράπεζες

Εποικοδομητική δηλώνει η Morgan Stanley  για τις ελληνικές τράπεζες, έπειτα από τις συναντήσεις που είχαν οι αναλυτές της στην Αθήνα με τις διοικήσεις, κυβερνητικούς αξιωματούχους και παίκτες του κλάδου. Ενώ οι μειώσεις επιτοκίων επιδρούν δυσμενώς στα έσοδα από τόκους, οι τράπεζες βλέπουν ότι μπορούν να τις αντισταθμίσουν με την αύξηση των δανείων, τις προμήθειες  και τα χαμηλότερα από ό,τι περίμεναν betas στις καταθέσεις. Επιπλέον, η δέσμευση των τραπεζών στην επιστροφή κεφαλαίου παραμένει υψηλή, σημειώνει ο οίκος. Στο πλαίσιο αυτό, έπειτα από την προσαρμογή των εκτιμήσεών του στις μειώσεις των επιτοκίων, χαμηλώνει ελαφρά τις τιμές-στόχους, παρότι διατηρεί τη σύσταση overweight και για τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές.

Τα δάνεια

Ειδικότερα, οι αναλυτές της Morgan Stanley διαπίστωσαν κατά τις συναντήσεις τους στην Αθήνα ότι οι τράπεζες παραμένουν αισιόδοξες για την επίτευξη του στόχου για μέση ετήσια αύξηση των δανείων κατά 5-7% το 2023-2026. Ειδικότερα, το ανεκτέλεστο των projects είναι ισχυρό και οι τράπεζες περιμένουν επιτάχυνση της αύξησης των επιχειρηματικών δανείων από το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και μετά, καθώς τα projects που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και οι δαπάνες για άλλες επενδύσεις θα συνεχίζονται.

Τα επιχειρηματικά δάνεια αναμένεται να είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης, με κάποια θετικά σημάδια στα καταναλωτικά δάνεια. Στα στεγαστικά δάνεια, η καθοδική πορεία αναμένεται να συνεχιστεί, αν και οι τράπεζες περιμένουν ότι ο ρυθμός μείωσης θα επιβραδύνει.

Morgan Stanley: Τι «κρατά» από τις επαφές της στην Αθήνα – Οι νέοι στόχοι για τις τράπεζες-1

Επιπλέον, στις μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες των τραπεζών είναι η αγορά χαρτοφυλακίων εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα έσοδα από τόκους

Η ευαισθησία του κλάδου στις μειώσεις επιτοκίων αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης στις ελληνικές τράπεζες, με την Morgan Stanley να επισημαίνει ότι κάθε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης έχει επίπτωση της τάξης του -0,8% με -1,7% στα έσοδα από τόκους.

Αν και οι διοικήσεις των τραπεζών αναγνωρίζουν ότι το 2024 αποτελεί έτος κορύφωσης των εσόδων από τόκους, εντούτοις αντισταθμίζουν την τάση αυτή με:

– Ισχυρότερη των προβλέψεων αύξηση των δανείων.

– Ισχυρές προμήθειες λόγω της στροφής από τις καταθέσεις στη διαχείριση κεφαλαίων και της ενισχυμένης διείσδυσης προϊόντων bancassurance.

– Κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου και αύξησης των χαρτοφυλακίων ομολόγων κατά την  εποχή των υψηλότερων επιτοκίων, προκειμένου να μειωθεί η ευαισθησία στα έσοδα από τόκους.

– Χαμηλότερα των προβλέψεων betas στις καταθέσεις για το 2026.

Μερίσματα

Η Morgan Stanley διαπίστωσε ότι οι διοικήσεις των τραπεζών παραμένουν αφοσιωμένες στον στόχο τους για διανομή μερισμάτων τουλάχιστον στο 50% των κερδών το 2026. Ο οίκος δεν θεωρεί ότι ο αναβαλλόμενος φόρος (DTCs)  αποτελεί εμπόδιο στα υψηλότερα μερίσματα, άποψη η οποία ενισχύθηκε από τις επαφές της στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η Εθνική προσφέρει την υψηλότερη μέση ετήσια απόδοση, περίπου ~10,3% το 2024-26 (με διανομή περίπου 2 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 31% της κεφαλαιοποίησής της).  

Κατά μέσο όρο, η συνολική απόδοση των τραπεζών για το 2024-2026 υπολογίζεται στο ~8,9%, με τη Morgan Stanley να σημειώνει ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα αποτελέσουν βασικό καταλύτη για τις μετοχές.

Υποβαθμίσεις λόγω μείωσης επιτοκίων

Οι αναλυτές της Morgan Stanley περιμένουν ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα μειωθούν στο 1,75% έως τα τέλη του 2025 (από 2,25% που περίμεναν προηγουμένως) και στο 1,5% το 2026.

Στο πλαίσιο αυτό, υποβαθμίζουν κατά 2,4% κατά μέσο όρο τις εκτιμήσεις τους για τα έσοδα από τόκους του κλάδου  για το 2025-2026. Αντίστοιχα, υποβαθμίζουν και τις τιμές-στόχους, τονίζοντας όμως ότι παραμένουν overweight και για τις τέσσερις μετοχές, λόγω των φθηνών αποτιμήσεων (P/E στο 5,6 και P/BV στο 0,7), των ελκυστικών μερισματικών αποδόσεων και της θετικής αναλογίας ρίσκου/ανταμοιβής έναντι των ανταγωνιστικών τραπεζών.

Οι τιμές-στόχοι διαμορφώνονται στα 2,28 ευρώ για την Alpha Bank (από 2,5 ευρώ), στα 10,25 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα (από 10,43 ευρώ), στα 5,39 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς (από 5,51 ευρώ) και στα 2,63 ευρώ για τη Eurobank (από 2,66 ευρώ).

Διαβάστε επίσης: 

S&P: Η μεταμόρφωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και το τελευταίο «αγκάθι»

UBS: Βλέπει περιθώρια ανόδου έως 56% στις τράπεζες – Τα θετικά και τα αρνητικά τους

Goldman Sachs: Ανεβάζει τον πήχυ για τις τράπεζες – Buy για Πειραιώς, Εθνική, Eurobank

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News