Business & Finance Κυριακή 20/10/2024, 14:30
BUSINESS & FINANCE

Πυρηνική ενέργεια: Σε επίπεδα ρεκόρ οι μετοχές, χάρη στη ζήτηση από ΑΙ

Πυρηνική ενέργεια: Σε επίπεδα ρεκόρ οι μετοχές, χάρη στη ζήτηση από ΑΙ

Σε ιστορικά υψηλά εκτινάχθηκαν αυτή την εβδομάδα οι μετοχές των εταιρειών πυρηνικής ενέργειας, από τη στιγμή που η Amazon και η Google έκλεισαν σημαντικές συμφωνίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ενισχύοντας τις προσπάθειες για την ανάπτυξη των πρώτων μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR) στις ΗΠΑ.

Οι τιμές των μετοχών των εισηγμένων στις ΗΠΑ εταιρειών κατασκευής SMR Oklo και NuScale power αυξήθηκαν κατά 99% και 37% αντίστοιχα την περασμένη εβδομάδα, αφού οι ανταγωνιστές X-energy και Kairos Power, δύο εταιρείες ανάπτυξης SMR που δεν είναι εισηγμένες, ανακοίνωσαν τις συμφωνίες χρηματοδότησης. Οι μετοχές των Cameco, Oklo, NuScale, Constellation και BWX Technologies εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Οι επενδυτές ερμήνευσαν τις ανακοινώσεις ως απόδειξη ότι η πυρηνική αναγέννηση επιταχύνεται, μετά την οπισθοχώρηση που προκάλεσε το ατύχημα στη Φουκουσίμα το 2011.

Οι συμφωνίες υποστηρίζουν την ανάπτυξη έως και δώδεκα αντιδραστήρων επόμενης γενιάς για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την τροφοδοσία των ιδιαίτερα ενεργοβόρων data centers τεχνητής νοημοσύνης της Amazon και της Google.

Ο πολλαπλασιασμός των data centers έχει εκτινάξει στα ύψη τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια στις ΗΠΑ, υπονομεύοντας τις προσπάθειες για τη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και την απομάκρυνση από τον άνθρακα.

Οι μετοχές της Constellation Energy Group, που διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο στόλο συμβατικών αντιδραστήρων στις ΗΠΑ, έχουν υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του έτους.

Τον περασμένο μήνα η Constellation υπέγραψε 20ετή συμφωνία παροχής ρεύματος με τη Microsoft, η οποία θα οδηγήσει στην επαναλειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου Three Mile Island στην Πενσιλβάνια. Η τοποθεσία ήταν ο τόπος του πιο σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος στην ιστορία των ΗΠΑ, όταν ένας από τους αντιδραστήρες υπέστη μερική κατάρρευση.

Οι μετοχές της εταιρείας παραγωγής ουρανίου Cameco ενισχύθηκαν κατά 38% φέτος, ενώ η μετοχή της BWX Technologies που προμηθεύει εξαρτήματα εταιρείες του κλάδου έχει κερδίσει 65%.

«Αυτές οι μεγάλες επενδύσεις δείχνουν ότι η βιομηχανία της τεχνολογίας δεν αισθάνεται ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι μπαταρίες μπορούν να παρέχουν αρκετή σταθερή ή οικονομικά αποδοτική ενέργεια και θα χρειαστεί πυρηνική ενέργεια», είπε.

Μέχρι πρόσφατα, οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με τη χρηματοδότηση της εγκατάστασης μικρών αντιδραστήρων, οι οποίοι διαφημίζονται από τους υποστηρικτές ως μικρότεροι, ασφαλέστεροι και πιο αποτελεσματικοί από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες μεγάλης κλίμακας. Οι ανησυχίες σχετικά με το ιστορικό του κλάδου όσον αφορά την παράδοση έργων έγκαιρα καιεντός προϋπολογισμού, σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια και την έλλειψη πελατών πρόθυμων να προχωρήσουν έργα, είχαν επιβραδύνει την πρόοδο.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

Σουηδία: Ξεκινά την κατασκευή νέου πυρηνικού αντιδραστήρα έως το 2026

Στο τραπέζι και ρεύμα από πυρηνικές μονάδες

Η Microsoft κάνει την πρώτη της συμφωνία για πυρηνική σύντηξη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News