Business & Finance Σάββατο 19/10/2024, 16:23
BUSINESS & FINANCE

Κίνα: Ενισχύει τους ελέγχους εξαγωγών σε είδη «διπλής χρήσης»

Κίνα: Ενισχύει τους ελέγχους εξαγωγών σε είδη «διπλής χρήσης»

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang υπέγραψε διάταγμα του Κρατικού Συμβουλίου σχετικά με κανονισμούς για τον έλεγχο των εξαγωγών των λεγόμενων ειδών διπλής χρήσης, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 2024, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Τα είδη αυτά ονομάζονται «διπλής χρήσης» επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για πολιτικούς είτε για στρατιωτικούς σκοπούς και οι κανονισμοί αποσκοπούν στη βελτίωση της διαφάνειας, της τυποποίησης των πολιτικών ελέγχου των εξαγωγών και στην ενίσχυση των δυνατοτήτων ελέγχου για τα προϊόντα αυτά.

Σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Πεκίνο υποστηρίζει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, προμηθεύοντας είδη διπλής χρήσης, συμπεριλαμβανομένης της μικροηλεκτρονικής, που μπορούν να τη βοηθήσουν να κατασκευάσει όπλα. Η Κίνα λέει ότι δεν έχει παράσχει οπλισμό σε κανένα μέρος και ότι το εμπόριο με τη Ρωσία δεν πρέπει να διακοπεί.

Οι νέοι κανονισμοί θέτουν σε εφαρμογή ένα σύστημα αδειών για την εξαγωγή αγαθών διπλής χρήσης και δημιουργούν έναν κατάλογο απαγορευμένων αγαθών. Οι εξαγωγείς τέτοιων αγαθών θα πρέπει να γνωστοποιούν τον τελικό χρήστη και την προβλεπόμενη χρήση των εξαγόμενων προϊόντων.

Αυτή την εβδομάδα η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σε δύο κινεζικές εταιρείες και μια ρωσική θυγατρική που εμπλέκονται στην κατασκευή και αποστολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ και Κίνα προσπαθούν να αποφύγουν έναν εμπορικό πόλεμο – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τα κινεζικά EV

Reuters: Η Ρωσία κατασκευάζει drone – καμικάζι με κινεζικούς κινητήρες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News