Business & Finance Παρασκευή 18/10/2024, 16:01
BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Μην περιμένετε ότι η ΕΚΤ θα «σώσει» Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο

Capital Economics: Μην περιμένετε ότι η ΕΚΤ θα «σώσει» Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο

Μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις επόμενες τρεις συνεδριάσεις της, μέχρι τα επιτόκια να φτάσουν στο 2,5%, προβλέπει η Capital Economics, έπειτα και από τον «dovish» τόνο της χθεσινής συνεδρίασης. Παρόλα αυτά, οι αναλυτές του οίκου προειδοποιούν ότι ο κύκλος νομισματικής χαλάρωσης δεν θα βελτιώσει ιδιαιτέρως τις χρηματοοικονομικές συνθήκες για τις πιο χρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, κάνοντας λόγο για αύξηση των spreads της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Βελγίου.

Όπως σημειώνει η Capital Economics, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, δεν έδωσε και πολλές νέες πληροφορίες, στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, για τις αποκλίσεις στις δημοσιονομικές προοπτικές των χωρών της Ευρωζώνης.

Capital Economics: Μην περιμένετε ότι η ΕΚΤ θα «σώσει» Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο-1

Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος δεν πιστεύει ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα φέρουν ιδιαίτερη ανακούφιση στις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα.

Πρώτα από όλα, μεγάλο μέρος της νομισματικής χαλάρωσης έχει ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές. «Επομένως δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών», επισημαίνουν οι αναλυτές.

Capital Economics: Μην περιμένετε ότι η ΕΚΤ θα «σώσει» Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο-2

Επιπλέον, δηλώνουν απαισιόδοξοι για τις δημοσιονομικές προοπτικές αυτών των χωρών.

Στη Γαλλία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν φαίνονται πρόθυμοι να τηρήσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., δηλώνει  η Capital Economics.

Στην Ιταλία, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ με τον προϋπολογισμό του 2025, εντούτοις η δυναμική του χρέους συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία.

Η Capital Economics  περιμένει αύξηση των spreads και για τις δύο χώρες, όπως και για το Βέλγιο.

Όμως, δεν πιστεύει ότι τα προβλήματα των χωρών αυτών θα μεταδοθούν στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Ακόμα και εάν κάτι τέτοιο συμβεί, η ΕΚΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το εργαλείο Transmission Protection Instrument, για να περιορίσει τις επιπτώσεις στις άλλες χώρες, σημειώνει. 

Διαβάστε επίσης: 

ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίων και τον Δεκέμβριο «βλέπουν» αξιωματούχοι – Τι λένε οι οίκοι

Ερευνα ΕΚΤ: Οι αναλυτές προβλέπουν πληθωρισμό κάτω του 2% το 2025

ΕΚΤ: Η Λαγκάρντ δεν έπεισε τις αγορές για την οικονομία – Οι επόμενες κινήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News