Business & Finance Παρασκευή 18/10/2024, 11:52
BUSINESS & FINANCE

Goldman Sachs: Γρηγορότερα μειώνεται το ελληνικό χρέος – Βλέπει αναβαθμίσεις

Goldman Sachs: Γρηγορότερα μειώνεται το ελληνικό χρέος – Βλέπει αναβαθμίσεις

Ακόμα χαμηλότερα θέτει η Goldman Sachs τις προβλέψεις της για το ελληνικό χρέος, έπειτα από την αναθεώρηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη του 2023 στο 2,3% από 2%. Μάλιστα, οι αναλυτές περιμένουν περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, ενδεχομένως και από σήμερα.

Όπως σημειώνει ο επενδυτικός οίκος, έπειτα από δύο χρόνια ισχυρής ανάπτυξης, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να δείχνει καλό momentum, όπως φάνηκε και από την αναθεώρηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το 2023, που πλέον δείχνουν ανάπτυξη 2,3%  (από 2% προηγουμένως) και ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,3% (από 6,6% προηγουμένως).

Goldman Sachs: Γρηγορότερα μειώνεται το ελληνικό χρέος – Βλέπει αναβαθμίσεις-1

Όλοι οι παράγοντες του πραγματικού ΑΕΠ ενισχύθηκαν το 2023, με κυριότερες τις επενδύσεις (+6,6%) και με την ιδιωτική κατανάλωση να εμφανίζει ισχυρή αύξηση (2%).

Με δεδομένα τα αναθεωρημένα αυτά στοιχεία και με τις υποθέσεις του Μεσοπρόθεσμου για την ανάπτυξη και τους δημοσιονομικούς δείκτες να μην αλλάζουν, η Goldman Sachs εκτιμά τώρα ότι ο δείκτης του χρέους ως προς το ΑΕΠ θα πέσει περαιτέρω, χαμηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της αλλά και από τα επίπεδα που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο. Συγκεκριμένα, το χρέος θα διαμορφωθεί στο 145,8% του ΑΕΠ το 2025, δηλαδή 3,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση του οίκου και σημαντικά μειωμένο από το 207% του ΑΕΠ που είχε φτάσει το 2020.

Goldman Sachs: Γρηγορότερα μειώνεται το ελληνικό χρέος – Βλέπει αναβαθμίσεις-2

Άλλωστε, όπως σημειώνει η Goldman Sachs, τα αναθεωρημένα στοιχεία για την ανάπτυξη στηρίζουν την δομικά εποικοδομητική άποψή της για την ελληνική οικονομία.

Με δεδομένο το μακροοικονομικό περιβάλλον και τις θετικές προοπτικές που έχουν δώσει οι οίκοι αξιολόγησης, η Goldman σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία είναι σε καλή θέση για να αναβαθμιστεί περαιτέρω στα επόμενα reviews, τα οποία ξεκινούν σήμερα με την S&P και συνεχίζονται στις 22 Νοεμβρίου με την Fitch και στις 6 Δεκεμβρίου με τη Scope.

Διαβάστε επίσης: 

Fitch: Βλέπει υψηλή ανάπτυξη και μείωση 50 μονάδων στο ελληνικό χρέος

Fitch: Ποιες χώρες κινδυνεύουν από έναν πόλεμο Ισραήλ και Ιράν – Πολύ εκτεθειμένη η Ελλάδα

Goldman Sachs: Από το καλό στο καλύτερο η Ελλάδα – Έρχεται νέα αναβάθμιση

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News