Business & Finance Παρασκευή 18/10/2024, 10:33
BUSINESS & FINANCE

Κίνα: Αλμα 20% στις πωλήσεις του νέου iPhone

Κίνα: Αλμα 20% στις πωλήσεις του νέου iPhone

Οι πωλήσεις των νέων μοντέλων iPhone της Apple Inc. αυξήθηκαν κατά 20% στην Κίνα τις πρώτες τρεις εβδομάδες διαθεσής τους στους καταναλωτές σε σύγκριση με το μοντέλο του 2023. Η εξέλιξη είναι άκρως ενθαρρυντική, καθώς φέτος η Apple έδειχνε να χάνει έδαφος στη μεγαλύτερη αγορά smartphone στον κόσμο.

Το iPhone 16 έκανε το ντεμπούτο του τον Σεπτέμβριο και έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής τον προκάτοχό του, σύμφωνα με τα στοιχεία της Counterpoint Research. Οι καταναλωτές συνεχίζουν να στρέφονται προς τα ακριβότερα μοντέλα και οι πωλήσεις των κορυφαίων μοντέλων Pro και Pro Max αυξήθηκαν κατά 44% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περσινά.

Αν και τα στοιχεία είναι προσωρινά, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι πωλήσεις της Apple το 2024 τα πηγαίνουν καλύτερα από πέρυσι. Τα προβλήματα στην παραγωγή είχαν επιβαρύνει τις πωλήσεις του iPhone 15 από νωρίς, γεγονός που μπορεί να περιόρισε τις αρχικές πωλήσεις, δήλωσε ο αναλυτής της Counterpoint Ivan Lam. Η εμβληματική συσκευή της Apple είχε επίσης να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από τη σειρά Mate 60 της Huawei Technologies Co., η οποία κέρδισε τους τοπικούς καταναλωτές με έναν επεξεργαστή made in China. Αυτή η συσκευή συνεχίζει να πουλάει καλά, σύμφωνα με τον Lam.

«Δεδομένης της ομαλής εκκίνησης της παραγωγής, της συνεπούς στρατηγικής τιμολόγησης και του αρχικού κύματος αναβαθμίσεων από τους υπάρχοντες χρήστες iPhone, η σειρά iPhone 16 γνώρισε σημαντική ανάπτυξη στην εγχώρια αγορά της Κίνας», δήλωσε ο Lam. 

Οι μετοχές της Apple εκτινάχθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ αυτή την εβδομάδα με ώθηση από την αισιοδοξία που επικρατεί σχετικά με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στα μοντέλα iPhone. Οι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει ότι το iPhone 16 μπορεί να τα πάει άσχημα στην Κίνα, δεδομένης της απουσίας ενός τοπικού συνεταρίου για την τροφοδοσία των χαρακτηριστικών AI. Το Πεκίνο έχει απαγορεύσει τα μοντέλα AI που αναπτύσσονται από το εξωτερικό, πράγμα που σημαίνει ότι η Apple ίσως χρειαστεί να εξασφαλίσει έναν τοπικό συνεργάτη όπως η Baidu Inc.

Παρά το ενθαρρυντικό ξεκίνημα, το iPhone 16 έχει να αντιμετωπίσει φέτος πολλούς ανταγωνιστές στην Κίνα. Η Vivo μόλις ανακοίνωσε τη νέα της ναυαρχίδα X200 Pro, η Huawei αναμένεται να παρουσιάσει τη συσκευή Mate επόμενης γενιάς τον Νοέμβριο και οι Xiaomi Corp. και Oppo πρόκειται να ανανεώσουν τις σειρές τους πριν από το τέλος του έτους. Η Κίνα παραμένει η μεγαλύτερη -και κατά την εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της Apple Tim Cook, η πιο ανταγωνιστική- αγορά smartphone στον κόσμο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Στο 4,6% η ανάπτυξη του γ΄ τριμήνου – Θα πιάσει τον στόχο του 5% για το έτος;

Νέο iPhone ή μεταχειρισμένο smartphone; Πονοκέφαλος για την Apple μια αγορά που ανθεί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News